• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
ABD ve israil`den Abbas`a Sert Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Uluslararası Ceza Mahkemesi`nin (UCM) Filistin`deki davalara bakmasını sağlayacak Roma Statüsü de dahil 20 uluslararası anlaşmayı imzaladı. 

İsrail ve ABD`nin tepki göstermesi beklenen bu hamleyle UCM, Filistin`deki savaş suçlarını da inceleme ve yargılama yetkisine sahip olacak. Temmuz 2002'de kurulan mahkemeyi yetkilendiren 122 ülke var.

Abbas, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, "Bizler, barış müzakereleri ve işgalin sonlandırılmasına yetecek kadar zaman zarfında 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni kurma hakkımızı talep ettik" dedi.

Abbas, "Bize ve topraklarımıza her gün saldırıyorlar. Kime şikayet edelim? BMGK bizi yüz üstü bıraktı. Kime gitseydik" diye konuştu. Abbas ayrıca, bölgedeki çekişmenin sona ermesinin, İsrail ve Filistin arasındaki krizin çözülmesine bağlı olduğunu söyledi.

ABD: Ters etki yaratır
ABD'den Filistin'in bu hamlesine sert tepki geldi. Filistin'in UCM üyeliğinin barış görüşmelerini geciktireceğini vurgulayan ABD Dışişleri Bakanlığı, "Ters etki yapacak olan bu hamle Filistin halkının bağımsız ve egemen bir devlet kurma arzusunu geciktirmekten başka bir işe yaramayacağını" ifade ederek karara 'şiddetle karşı çıktıklarını' söyledi.
ABD Dışişleri Sözcüsü, "Tarafların karşılıklı güvenini sarsan ve barış görüşmelerine bağlılık konusunda kuşku yaratan hamlelere her zaman olduğu gibi şimdi de karşıyız" diye konuştu.

Netanyahu: Filistin UCM'den korkmalı
Konuya ilişkin ilk yorumunu yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “UCM`den İsrail`den çok Filistin Yönetimi`nin korkması gerektiğini” söyledi.
Netanyahu, “Asıl IŞİD gibi bir terör örgütü olan Hamas`ı bünyesinde bulunduran Filistin Yönetimi`nin savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi`nden korkması gerekir” dedi.

“Dünyanın en ahlaklı ordusuna sahip olan İsrail, buna gereken cevabı verecektir” diyen İsrail Başbakanı, “Tıpkı BMGK oylamasını bertaraf ettiğimiz gibi, bize dikte edilmeye çalışılan bu çabayı da bertaraf edeceğiz” diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da BMGK oylamasından bir gün sonra, evet oyu kullanan Fransa'nın İsrail Büyükelçisi'ni çağırarak açıklama talep etti.

Hamas: Doğru adım
Hamas, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, UCM üyeliği anlaşmasını imzalamasını 'doğru adım' olarak nitelendirdi.

Hamas yazılı açıklamasında, "Devlet Başkanı Abbas'ın Roma Statüsü'nü imzalaması, doğru bir adımdır. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) geçici çerçeve yönetimi aracılığıyla ulusal ortak bir program ve siyasetin belirlenmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

BM Filistin`i tanımadı
İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı Salı günü yapılan oylamada kabul edilmedi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken ABD ve Avusturalya tasarıya ret oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise çekimser kaldı. Evet oyu kullanan ülkeler ise Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya oldu.

Tasarının kabulü için 9 oy gerekiyordu. Ancak 9 oy sağlansa bile ABD'nin veto etmesine kesin gözüyle bakılıyordu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, ret oyu vermelerinin nedenine ilişkin açıklamasında tasarıyı yanlı bulduklarını, İsrail'in güvenliğinin göz önüne alınmadığını savundu.

Kaynak: Reuters, AFP

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir