• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Diyarbakır`daki STK`lardan Roboski katliamı açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak`ın (Şinex) Uludere (Qileban) ilçesi Roboski Köyünde devlet eliyle gerçekleşen ve 34 sivil insanın hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 3 yıl geçti.

Diyarbakır`da faaliyetlerde bulunan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Diyarbakır Şubesi, Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslamî Hareketi (Azadî Hareketi) ile Diyarbakır Barosu, 28 Aralık 2011 tarihinde gerçekleşen katliam ile ilgili açıklama yaptılar.

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç tarafından yapılan açıklamada, Roboski katliamının unutulmadığı belirtildi.

“Mağdurlara suçlayıcı eda takınması Roboskililerin acılarını arttırdı”

Koç açıklamasında, “Roboskî katliamı bugün itibariyle üç yılını doldurmuş bulunmakta. Tam üç yıl geçti aradan ama katliamın faillerinin açığa çıkarılıp yargılanmaması, bu da bir yana konu her gündeme geldiğinde hükümetin akla zarar savunmacı tutumlar içerisine girerek mağdurlara ve onlarla dayanışma içerisinde olan kişi-kesimlere karşı adeta suçlayıcı bir eda takınması Roboskîlilerin acılarını kat be kat arttırdı.” Dedi.

“Kürdistan bir kez daha acımasızca şiddete maruz bırakılmıştır”

Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslamî Hareketi (Azadî Hareketi) tarafından yapılan açıklamada ise, Kürdistan`da eskiden beri olduğu gibi her zaman zulümlerin yapıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Kürdistan`da yüzyıllardır süren zulmün planlı bir devamı olan ve çoğu çocuk 34 masum Kürd`ün uçakların bombardımanıyla hunharca öldürüldüğü Roboskî katliamı, bu toprakların katmanlarına 28 Aralık 2011 tarihinde bir kıymık daha sokmuş ve Kürdistan bir kez daha acımasızca şiddete maruz bırakılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır Barosu adına Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Roboski katliamı faillerinden hesap sorulmamasına tepki gösterdi.

“Faillerden hala hesap sorulmadı”

Roboski katliamının sorumlularının fazla zaman geçirilmeden adalet önüne çıkarılmalarının isteyen Elçi, “Çoğu çocuk 34 sivil-masum insanın savaş uçaklarının korkunç bombalaması ile katledilmesinin üzerinden tam üç yıl geçti. 28 Aralık 2011 tarihinde Uludere/Roboski`de ulusal ve uluslararası hukukun hükümlerini açıkça ve ağır şekilde ihlal eden bombalama eylemi nedeniyle faillerden hala hesap sorulmadı. Diyarbakır Barosu, Roboskili mağdurlarla dayanışma içinde olacak ve bu ağır suçun takipçisi olacaktır.” şeklinde açıklamada bulundu. (Hamza Adiyaman-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir