• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Komutan Oveyb Kaddafi`nin ölümünü üstlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kaddafi`nin saklandığı yerden çıkarıldıktan kısa bir süre sonra yere yığıldığını söyleyen Umran el Oveyb, kurşunun nereden geldiğinin anlaşılamadığını bildirdi.

Ulusal Geçiş Hükümeti`ne bağlı komutan Oveyb, Kaddafi`nin hayatını kurtarmaya çalıştıklarını ancak ölümün hastaneye giderken, ambulansta gerçekleştiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Kaddafi ailesi, Albay Kaddafi`nin ölümüne dair soruşturma yapılmasını talep etmişti.

Bu arada perşembe günü öldürülen Kaddafi`nin şimdiye kadar bir soğutma doladında saklanan cesedine bugün içinde otopsi yapıldığı bildirildi.

BBC`ye konuşan bir Ulusal Geçiş Hükümeti yetkilisi işlemin Misrata`da gerçekleştiğini ve Kaddafi`nin naaşının ailesine teslim edileceğini belirtti.

Gün boyunca yüzlerce Misratalı, Muammer Kaddafi ve oğlu Mutassım`ın cesetlerini görmek üzere uzun kuyruklar oluşturdular.

ÖLÜMÜ TARTIŞMALI

Kaddafi`nin, Ulusal Geçiş Konseyi`ne bağlı güçlerle Kaddafi birlikleri arasındaki çatışmaların arasında kaldığı ve başından aldığı yarayla öldüğü öne sürülmüştü.

Ancak video kayıtlarında Kaddafi, sokaklarda sürüklenirken görülüyor.

El Cezire televizyonunun yayımladığı bu görüntülerde Kaddafi`nin sürüklenirken sağ mı, ölü mü olduğu belirgin değil.

Aralarında ABD`nin de bulunduğu yabancı kaynaklar, Ulusal Geçiş Hükümeti`nden Kaddafi`nin ölümüne dair detaylı bir açıklama istenmişti.

Libya`daki yönetimi elinde bulunduran Ulusal Geçiş Konseyi ise, Kaddafi`nin infaz edildiği iddialarını reddediyor.
Defin konusu belirsiz

Bu arada Kaddafi`nin geciken defin işlemlerinin Libya`daki geçiş hükümeti içinde fikir ayrılığı oluşturduğu bildirildi.

Hükümetten son yapılan açıklamada naaşın Kaddafi ailesine teslim edileceği belirtilse de Misrata`da bir soğutma dolabında tutulan Kaddafi`nin kanlar içindeki cesedinin toprağa verilmesine ilişkin planlar üzerinde bir hayli tartışma yaşandı.

Yeni hükümetin bir kesiminde hâkim olan kanı, Kaddafi`nin cesedinin Libyalılarca görülmesi ve kendisinin döneminin sona erdiğinden şüphe duyulmaması yönündeydi.

Reuters`e konuşan petrol bakanı Ali Tarhuni, defin işleminin hemen gerçekleşmemesini ve böylece Kaddafi`nin ölümünden herkesin emin olmasını istediklerini belirtti.

Ancak, bir yandan da Muammer Kaddafi`nin İslami usullere göre bir an önce defnedilmesi gerekiyor.

Öte yandan Libya`daki yeni yönetiminin, Libya`nın "kurtuluşunu" direnişin başladığı Bingazi`de resmen ilan etmesi bekleniyor.

NATO`dan yapılan açıklamada ise Libya`daki operasyonun 31 Ekim tarihi itibariyle sona ereceği belirtildi.

bbctürkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir