• DOLAR 34.616
  • EURO 36.74
  • ALTIN 2905.501
  • ...
"Diyarbakır'a birçok Peygamber uğramıştır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEÜ)’nun Öğrenci Konseyi tarafından, ‘Diyarbakır ve Selahaddin Eyyübi’ adıyla düzenlenen seminerde konuşan Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın, yüzlere manevi şahsiyeti bağrında barındırdığını belirterek, Diyarbakır’ın birçok Peygamberin de uğradığı bir mekân olduğunu söyledi.

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEÜ) Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen ‘Diyarbakır ve Selahaddin Eyyübi’ adlı seminere, SEÜ Rektörü Profesör Doktor Ekrem Doğan, Genel Sekreter Hüseyin Erdoğan, Üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

“Diyarbakır’dan istifade edin”

Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel konuşmasında, Diyarbakır’da okumanın ve yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu belirterek, “Tarihçi olmasanız da, tarihi bir şehirde okumak, eğer istifade edebiliyorsanız sizin için bir fırsattır. Diyarbakır’da okuyan bir öğrencinin şehri okuması, tanıması gerekiyor. Araplar ‘Bir mekânı şerefli kılan o mekâna uğrayan şereflilerdir’ diyorlar. Sizler de bunun bilincinde olun” dedi.

“Diyarbakır, insanlığın yeryüzünü şereflendirdiği bir mekândır”

Diyarbakır’ın binlerce yıllık bir medeniyet yeri olduğunu ve kimlerin buralara ayak bastığının tahmin bile edilemeyeceğini ifade eden Uğurluel, “Bir mekâna ruh katan, orada yaşayan insanlardır. Tarih boyunca bir  çok Peygamber, Ortadoğu’ya gelmiştir. Birçok peygamber Mekke, Medine ve Şam’a uğradığı gibi, Diyarbakır’a da uğramıştır. Burası insanlığın yeryüzünü şereflendirdiği en önemli merkezlerdendir. Evliya Çelebi’nin kitaplarında en fazla yer verdiği şehir Diyarbakır’dır. Evliya Çelebi, ‘Diyarbakır’da iki tane Peygamber kabri var’ diyor. Bunların da Hz. Yunus ve Cercis Peygamberlerin kabirleri olduğunu söylüyor. Hz. Yunus da (as),  balığın karnından kurtulduktan sonra Diyarbakır’a gelmiş ve son hizmetini burada yapmış. Kabri Kurşunlu Camisi (Fatih Paşa Camisi) avlusundadır.” ifadelerini kullandı.

“Selahaddin Eyyübi Silvan’da yaşamıştır”

Maya Fargîn’in de (Silvan) medeniyetlerin beşiği bir yer olduğunu belirten Uğurluel, “Arap Handanilerinin  meşhur hükümdarı Seyfil Devle, 1. Kılıçarslan, Anadolu Selçuklu hükümdarı ve Eyyubi’nin son hükümdarı Muhammed Kamil de Ulucami avlusunda yakmaktadır. Silvan, Kürt, Türk ve Arap’ın yan yana yattığı bir mekândır. Selahattin Eyyübi, ‘Efendimizin miraç basamağı Kudüs, düşman çizmesi altında ezilirken, ben nasıl tebessüm ederim’ sözünü söylediği yer, Silvan’ın Ulucamisidir.” şeklinde konuştu.

“Selahattin sadece bir asker değildir”

Selahaddin Eyyübi’nin sadece bir asker olmadığını ve döneminin en büyük tıpçılarından biri olduğunu ifade eden Uğurluel, “Selahattin iyi bir yönetici ve siyaset bilimcidir. Aynı zamanda alnı secdeden kalkmamıştır. Büyük bir komutandır ve düşmanın yüreğine korku salmıştır. Ama düşmanlarına da insanlık dersi vermiş, bütün bir dünyayı etkilemiş ahlakıyla, duruşuyla. İslam aleminde iki isim çok sevildi, biri Kudüs’ü alan Selahaddin Eyyubi, diğeri de  Abdülhamit Han’dır” sözleriyle konuşmasına son verdi.  

Programın ardından SEÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan, Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel’e katılım ve konuşmalarından dolayı bir teşekkür plaketi verdi.

Programın ardından Talha Uğurluel, kitaplarını imzaladı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir