Mühendislerden öğrencilere mesleki uyarılar
İMO Bursa Şubesi Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen `Genç Mühendislerle Sektöre Giriş` konulu programda, geleceğin inşaat mühendisi adaylarını çalışabilecekleri alanlar ve meslekte karşılaşacakları sorunlarla ilgili bilgilendirdi.
İMO Bursa Şubesi Gençlik Komisyonu tarafından, Uludağ Üniversitesi (UÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü`nde ‘Genç Mühendislerle Sektöre Giriş Söyleşisi` düzenlendi. Bölüm Konferans Salonu`nda gerçekleşen söyleşiye UÜ. İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Cambazoğlu ve Umut Akdeniz, Genç İMO Temsilcisi Yiğithan Toksöz ve öğrenciler katıldı.
İlki gerçekleşen söyleşide İnşaat Mühendisleri Berna Dağ, Ali Aslan, Adnan Şanlı, Mustafa Kale, proje ofisleri, şantiyeler, yapı denetim ve kamu kurumlarında yaşadıkları mesleki deneyimleri inşaat mühendisi adaylarına anlattı ve uyarılar bulundu.
Statik projeciliğin kazandırdığı deneyimler anlatıldı
İnşaat Mühendisi Berna Dağ, statik proje çizimlerinde karşılaşılacak sorunları anlatarak, bu alanı seçen mühendislerin statik proje cad yazılım programlarını iyi derecede kullanma, hesaplar konusunda Deprem Yönetmeliğine hakim olma, mimari proje okuma konusunda bilgi edinme, taşıyıcı sistem konusunda kendini geliştirme imkanı bulacağını söyledi.
Şantiye şefleri iş güvenliğine dikkat etmeli
İnşaat Mühendisi Ali Aslan, şantiye şefinin görevlerinden bahsederek, karşılaşılması muhtemel hatalar konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Şantiye şefi olacak inşaat mühendislerini iş ve işçi güvenliği konusunda uyaran Aslan, “Şantiye şefleri inşaattaki işçi güvenliği ve işçilerin kurallara uyması konusunda dikkatli olmalı. Şantiye şefliği yapan mühendisler piyasaya çok yakın oldukları için geniş bir çevre edinebilir. Farklı imalatlar gördüğü için malzeme bilgisini arttırabilir. İmalatların uygulamasını öğrenebilir. Yöneticilik yönünüzü geliştirebilir. Plan ve program yapma yeteneğini geliştirir. Piyasadaki malzeme ve işçilik maliyetlerini güncel takip ettiği için imalatların maliyetlerini kolayca çıkartabilir. İnsan ilişkilerinde kendini geliştirebilir” dedi.
Yapı denetimle daha nitelikli yapılar oluştu
İnşaat Mühendisi Adnan Şanlı da, yapı denetim firmalarının görev ve sorumluluklarını aktararak, yapılan her imalatın tüm aşamalarının kontrolden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Geç kalınmış bir kontrolün ardından inşaata düzenleme yapılmasının zor olduğunu ifade eden Şanlı, “Yapı denetim ile birlikte daha nitelikli, projeye uygun yapılar yapılmaya, standartlara uygun malzemeler kullanılmaya başlandı. Depreme dayanıklı, güvenli yapılar oluştu. Uygulamada oluşan hatalar aza indirildi ve kontrolsüz yapılaşmanın önüne geçildi” diye konuştu.
“Önce kendinizi tanıyıp, yolunuzu çizin”
Nilüfer Belediyesi`nde görev yapan İnşaat Mühendisi Mustafa Kale ise, belediyelerde proje hazırlama ve ihale aşamalarını anlattı. Kale, inşaat mühendislerinin geniş bir alanda çalışma imkanı bulduğunu kaydederek, öğrencilerin hangi alana yaktın olduklarını belirleyerek iş hayatına başlaması gerektiğini vurguladı.
İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız da, Genç İMO`nun başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, kendilerinin iş hayatına atılmadan önce böyle deneyimleri dinleme şansı bulamadıklarını, öğrencilerin bu tür etkinlikleri iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. (İLKHA)