• DOLAR 34.215
  • EURO 37.562
  • ALTIN 2888.43
  • ...
Rus aile Müslüman oldu başlarına gelmeyen kalmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Erkam Yavuz / Doğruhaber / İstanbul  - Chnavanian ailesi Rusya'da yaşayan bir Ermeni ailesiydi. Aile İslam'ı seçtikten sonra önce aileleri tarafından daha sonra ise Rusya devletinin güvenlik güçleri tarafından taciz edildiler. Rusya'da yaşayamayacaklarını anlayınca Türkiye'ye göç ettiler. Aradan geçen zaman içinde aileleri Müslüman olmalarını kabullendi. Fakat Rusya peşlerini bırakmadı. Müslüman olduktan sonra Muhammet adını alan Albert Chnavanian şimdi vizesini uzatmak için gittiği Sarp sınır kapısında tutuklandı ve Rusya'ya iade edilmek için bekletiliyor.

Türkiyeli yetkililer duyarlı olsun
Aileye, Türkiye'ye sığındıktan sonra yardım eden İnsan Hakları ve İnsani Yardım Örgütü İmkân Der, Müslüman olan Ermeni aile ve Muhammet Chnavanian için duyarlılık çağrısı yaptı. Yetkililerden Chnavanian'ı Rusya'ya iade etmemelerini talep eden Dernek Başkanı Murat Özer, “Muhammet, iki kız çocuğu ile Türkiye'de yaşıyor. Biz, aile İslam`ı seçtikten sonra Fatih Müftülüğüne giderek kelime-i şehadet getirmelerine de şahitlik etmiştik.  Şimdi Muhammet, Rusya'ya verilirse hayatı tehlikeye girer. Sınırdaki güvenlik görevlileri iltica başvurusunu kabul etmiyorlar. Bu uygulama da Cenevre Sözleşmesi`ne ve Türkiye'nin iç hukukuna aykırı, keyfi bir uygulamadır.” dedi.

Türkiye`den göç ettiler, Müslüman olup geri döndüler
Chnavanian ailesi 1915 yılında yaşanan Ermeni tehciri sırasında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Sevimli köyünden, o dönem Sovyetler Birliği'nin hâkimiyetindeki Gürcistan'a göçmüş.
Albert Muhammet ise 1986 yılında Rusya'da dünyaya gelmiş. Yükseköğretimini Stavrapol Üniversitesinde tamamlayan ve göz doktoru olarak mezun olan Albert, kısa bir süre sonra dinler üzerinde araştırmalar yapmaya başlar. Kafkasyalı Müslümanlarla tanışan Albert Chnavaian'ın İslam'a olan ilgisi artarak devam eder.

Anadolu'dan 100 yıl önce göç etmiş olmalarına rağmen evlerinde Ermenicenin yanı sıra Türkçe de konuşulmuş. Anadolu şivesiyle Türkçe de konuşabilen Albert, kısa bir süre sonra eşiyle birlikte Türkiye'ye gelir.

Eşinin de İslam dinini benimsemesi üzerine ailece İstanbul Fatih Müftülüğüne giderek Müslüman olmak istediklerini bildirirler. Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ'ın huzurunda Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olan çiftin iki de kız çocuğu olur ve onlara da Ayşe ve Asiye isimlerini verirler.

Mısır`a gitti darbe olunca yeniden Türkiye`ye sığındı
Müslüman olan Chnavanian ailesi Türkiye'de bir süre ikamet ettikten sonra Müslüman Kardeşlerin iktidara gelmesinden sonra Mısır'a gitmeye karar verirler. Fakat kısa bir süre sonra Mısır'da General Abdulfettah Sisi tarafından askeri darbe yapılıp ülkedeki Müslüman Kardeşler üyelerine karşı bir cadı avı başlatılınca yeniden Türkiye'ye gelirler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan`a mektup yazmışlardı
Albert, turist vizesi ile Türkiye'de bulunduğu ve gidecek başka bir yeri kalmadığı için o dönemde Başbakan olan Recep Tayyib Erdoğan'a mektup yazarak ailesiyle Türkiye'de yaşamak istediğini bildirir.

Aylar geçmesine rağmen cevap alamayan ve ikamet süresi dolmak üzere olan Chnavaian, Türkiye'den giriş çıkış yapmak için Artvin'in Sarp sınır kapısından Gürcistan'a gitmek ister. Fakat Rusya, Muhammet'in ve ailesinin Müslüman olmasından sonra yaptığı takibatı devam ettirir. Muhammet hakkında “suç işleme eğilimi” olabileceği iddiasıyla hakkında yeşil bülten çıkarttığından Gürcistan da Muhammet'e ülkeye giriş izni vermez.

İki ülke arasındaki tampon bölgede kalan Muhammet, yeniden Türkiye sınırına gelerek sığınmak istediğini beyan etse de “iltica başvurusu” hukuksuz bir şekilde alınmıyor.
Şu anda Rusya'ya iade işlemleri için Artvin Yabancılar Şubesinde bulunan Albert (Muhammed) Chnavaian'ın eşi Julia (Fatma) da iki kızıyla ortada kaldıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan atalarının toprakları olan Türkiye'de yaşamalarına müsaade etmelerini dilediğini söyledi. Rusya'da daha önce de İslamiyet'i seçtikten sonra İslam ilimlerini öğrenip imam olan Arthur Manukyan adlı bir Ermeni de kimliği belirsiz kişilerce suikasta uğramış ve öldürülmüştü. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir