• DOLAR 32.456
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.063
  • ...

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva toplantıda yaptığı konuşmada, Van’ın tarihin her döneminde kendi coğrafyasında önemli bir çekim merkezi olduğunu belirtti.

Van’ın, bölgesinde lider, yöneten ve yönlendiren bir konumda olduğunu ifade eden Takva,“Ancak cumhuriyet tarihi boyunca Van, maalasef hiçbir zaman hak ettiği değeri görememektedir. Bölgesiyle bir kent kimliğine bağlı olarak oluşturulamamıştır. Van şehri sahip olduğu potansiyelleriyle çok önemli tarım ve hayvancılık merkezidir. Küçükbaş hayvan sayımız itibariyle Türkiye’de birinci sıradayız. Turizm varlıklarımız ve değerlerimizle ülkemiz içerisinde önemli bir restilasyon noktasındayız. Yer altı madenleri açısından da oldukça zengin kaynaklara sahibiz. Ancak tüm bu sahip olduğumuz değerlere rağmen, maalesef endüstriyel üretime geçmekte zorluk yaşanmaktadır. İşte tam da bu noktada hepimizin özenle üzerinde durması gereken temel konu, kent kimliğimizin nasıl oluşturulması gerektiği noktasıdır. Başta da ifade ettiğimiz gibi Van, yönetilen, yönlendirilen bir il olmaktan çıkmıştır. Bölgesinde lider olan şehrimiz, yöneten ve yönlendiren bir potansiyele sahiptir. Bunun için Van’ın artık kendine ait kimliğini oluşturulması gerekmektedir. Van bir sanayi kenti mi olmalı, bir turizm kenti mi olmalı, ya da Türkiye’nin hayvancılık merkezi mi olmalıdır? Yoksa sınır ili olmamız nedeniyle Türkiye’nin, İran, Kafkasya ve Orta Doğuya yönelen önemli bir lojistik merkezi mi olmalıdır? Bu tür çalışmalarla bizim karar verme arifesinde olduğumuzu da burada ifade etmek istiyorum” dedi.

Van OSB başkanı Necmettin Çok ise, toplantıda yaptığı konuşmada, Van’ın gerçekten sanayide iyi bir yerde olduğunu belirterek, “Van, bölgede sesini her zaman duyuracak kapasiteye sahiptir. Çünkü buradaki Türkî cumhuriyetler olsun, İran olsun, Irak olsun, bu devletlere sınır olarak, bizden başka bir sanayi şehri yok. Bu ülkelerde sanayi yok denecek kadar azdır. İnşallah ileriki dönemde bunları göreceğiz hep birlikte. Bu ülkelere ihracat yapacağız ve en önemlisi sanayi ve üniversite iş birliği olması, burada gerçekten bize moral vermiştir. Daha önceden biz üniversitelere gidemiyorduk. Ama şimdi her zaman sanayici arkadaşlarımızla birlikte istişare yapıyoruz, projeler düzenliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi RektörüProfesör Doktor Peyami Battal ise, “Van farklı bir kent bunu hepimiz kabul ediyoruz. Tarihine baktığımız zaman Van’ın farklılığı ortadadır. Birde stratejik konumu açısından farklılığı ortadadır, Dolayısıyla Van’ın tek bir noktada yine taşımaya çalışma, yürütmeyeçalışma sanki yine eksik kalır. Marka yapabileceğimiz alanlara yönelelim, olması gereken de budur.” şeklinde konuştu.

Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak ise toplantıda yaptığı  konuşmada, “Bu çalışmayı değerli görüyorum. Van ilinin 2011 yılındaki büyüme hızı belki 2010 yılıyla kıyaslandığında bir anlam ifade eder. Veya Van ilinin aynı ölçekte veya benzer kapasitedeki diğerleri ile kıyaslanması veya küresel veya bölgesel ölçekte Avrupa ülkeleriyle dış dünyayla kıyaslanması açısından önem arz ediyor. Bu tür veri yönleride bu tarz güzide çalışmalar içerisinde daha bir ete kemiğe bürünüyor ve anlamlı hale geliyor.” dedi. (Sedat Karatay-İLKHA)