• DOLAR 34.525
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3003.46
  • ...
Grip, ciddi enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gribin aniden başlayan bulgular ile kendini gösterdiğini ifade eden Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı; ateş, baş ağrısı, kuru öksürük ve hapşırma gibi belirtilerin bu hastalığın başlangıcı olduğunu kaydetti.

Gribal enfeksiyon hakkında geniş bilgiler veren Başaralı, 38-39 derece civarında ateş, baş ağrısı, vücutta genel ağrı, özellikle sırt, kol, bacaklarda olmak üzere birden başlayan ve 2-3 hafta süren yorgunluk, genellikle kuru öksürük, bazen burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı, üşüme, titreme, terleme ve iştah kaybı gibi belirtilerin kişinin gribal enfeksiyona yakalandığını gösterdiğini belirtti.

Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulguların genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlanabildiğini ancak bazen sinüzit, bronşit veya zatürree gibi bazı ciddi enfeksiyonlara da yol açabildiğine vurgu yapan Başaralı, grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alınan basit önlemler ile gripten korunabileceğini söyledi.

Başaralı, gripten korunma yöntemleri ise dengeli beslenmek, yeterli miktarda su içmek, düzenli spor yapmak, sigara içmemek ve düzenli uyumak olarak sıraladı.

“Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir”

Gribe yakalan bir kişinin yapması gerekenlerin maddeler halinde sıralayan Başaran, “ Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahati önemlidir. İstirahat ile beraber doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar, hastalığın hafif atlatılmasını sağlayabilir. Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan kolay temizlenmesine yardım eder. Ayrıca suda eritilerek hazırlanan anti-gribal ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur. Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır. Yatarken başın yukarıda tutulması geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır. Bulunan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.” açıklamalarında bulunarak, özellikle kış mevsiminde kol gezen gribal enfeksiyon hakkında bilgilendirmelerde bulundu.  (İLKHA)  

Bu haberler de ilginizi çekebilir