Sağlık'ta yerli üretim için yeni yatırım modelleri paneli
Sağlık sektöründe yerli üretim için yeni yatırım modelleri oluşturabilmek ve buna destek verilmesi amacıyla "Sağlık Sektöründe Yerli Üretim İçin Yeni Yatırım Modelleri" paneli düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis Salonunda düzenlenen seminerde, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Modelleri Daire Başkanı Züfer Arslan, sunum eşliğinde “Sağlık Sektöründe Yerli Üretim İçin Yeni Yatırım Modelleri”ni anlattı.
Arslan, sağlıkta offset ve sanayi işbirliği uygulamalarıyla ilgili bilgi vererek, Türkiye’nin en büyük sıkıntılardan bir tanesinin orta üstü ve ileri teknolojilerinin durumunun henüz gelişmemiş olduğunun altını çizdi.
“Dünyadaki gelişmiş teknoloji üreten firmaların tamamıyla simülasyon yaptık”
Sağlık Bakanlığı’nın offset uygulamalarıyla ilgili bir daire başkanlığı kurduğunu belirten Arslan, “Burada organizasyon eğitimi ve altyapısıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Burası tam bir okul statüsünde diyebilirim. Yani offset Türkiye’de bilinmediği için offset nedir? Nasıl uygulanır. Uluslararası pazarlıkta nasıl yapılır. Yeni elamanlarımıza bunları kazandırarak, bütün dünyadaki gelişmiş teknoloji üreten firmaların tamamıyla simülasyon yaptık. Amaç, Türkiye’deki yatırımcıya, yerli üreticiye bu teknolojileri nasıl kazandırabiliriz ve nasıl alabiliriz. Offset’in öncelikle yurt içinde üretimi olmayan, orta üstü ve ileri teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılması amacıyla kamu alımlarının yüksek miktarda alım yapması, alımı yapan ülkenin ekonomisini ve sanayisini bozdu.” şeklinde konuştu.
Sivil Offset kavramının dünyada ilk olduğunu ve bu uygulamanın sadece savunma sanayisinde yapıldığını belirten Arslan, “2023 vizyonuna hedefler koyduk. Bu hedefler doğrultusunda ilaç, tıbbi cihaz, aşıda yenileşme orantısını artırmak, üretileni hem ihtiyaçlara göre karşılamak, hem de ihracat potansiyeli oluşturmak istedik. Satın aldığımız ürünü sadece Offset dışında aldığımız zaman sürekli, yurtdışına bağımlı olmakla beraber, tekrar alınabiliyor. Öyleyse Offset yöntemiyle tedarikini yapacağımız ürünleri bir de Offset sözleşmesine koyarak, Offset yatırımını Türkiye’ye getirerek, ülkemizde bozulan ekonomi dengesini iyileştirmek, zarar gören sanayinin zararını telafi etmek, cari açığın çözümüne katkı sağlamak, istihdamı artırmak için bir yöntem olarak bakıyoruz.” dedi.
Panelin sonunda Gaziantepli sağlık firmalarının yetkilileri ile medikal ve sağlık sektöründe bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. Çalışma grubu, Gaziantep’te sağlık sektöründeki yeni yatırımlar hakkında bilgiler ve projeler üzerinde çalışmalar yapacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)