• DOLAR 35.344
  • EURO 36.766
  • ALTIN 2992.28
  • ...
Hamas Kararı Türkiye Açısından Olumlu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun son dönemde yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü anımsatan Bilgiç, Brüksel, Atina ve Tahran ziyaretlerinin verimli geçtiğini belirtti.

Çavuşoğlu'nun son dönemde ayrıca AGİT 21. Bakanlar Heyeti toplantısına katıldığını ve Kars'ta Gürcistan-Azerbaycan-Türkiye üçlü görüşmelerinin yapıldığını kaydeden Bilgiç, Yunanistan, Norveç, Slovakya, Gürcistan ve Fildişi Sahili dışişleri bakanları ile AB heyetinin Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. Bilgiç, "Yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı" dedi.

Bilgiç, İstanbul merkezli "paralel yapı" soruşturmasıyla ilgili AB yetkilileriyle bir temas olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken, Çavuşoğlu'nun soruşturmaya dair gerekli açıklamayı yaptığını anımsattı. Bilgiç şunları söyledi:

"Sayın bakanın AB yetkilileriyle bu konuda bir teması olmadı. Türkiye'de basın, ifade özgürlüğüne dair bir sorun olduğuna ilişkin eleştiriler var ama unutulan husus şu ki Türkiye'de pek çok basın organı hükümete istediği gibi eleştiri yöneltebiliyor. Savcılığın açıklamalarına göre, söz konusu kişilerin gözaltına alınmaları gazetecilikle bağlantılı olmadığı yönünde."

Çavuşoğlu'nun İran ziyareti hakkında da bilgi veren Bilgiç, Türkiye ile İran'ın yapıcı bir görüş alışverişi içinde olduğunu belirtti. Bilgiç, ikili ilişkileri değerlendirirken, "Esed rejiminin meşruiyetini kaybettiğini her platformda söylüyoruz. İran'la bu konuda aynı görüşleri paylaştığımızı söylememiz zor. Her konuda anlaşmak durumunda değiliz. Önemli olan diyalog kanalının açık olmasıdır" ifadesini kullandı.

Bilgiç, Suriye'deki ılımlı muhaliflerin Türkiye'de "eğit-donat programı" kapsamında eğitilmesi hususunda ABD'li yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini kaydederek, "Ama her şeyin tamamlandığını söylemek zor" diye konuştu.

Avrupa Adalet Divanı'nın AB'nin Hamas'ı terör örgütleri listesinde tutma kararını iptal etmesini değerlendiren Bilgiç, Türkiye'nin Filistin konusundaki politikasının belli olduğunu söyledi. Bilgiç, "Karar bizim açımızdan olumlu bir gelişme. Türkiye'nin Filistin konusuna yaklaşımı açıktır" dedi.

Bilgiç, ayrıca Türkiye'nin önceliğinin başkenti Doğu Kudüs olan 1967 öncesi sınırları içinde egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu" vurguladı.

Sözcü Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye'ye ziyareti öncesindeki çalışmaları değerlendirmek için Irak'ta olduğu bilgisini de verdi ve Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne dair hazırlık çalışmalarının yapıldığını bildirdi. 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir