• DOLAR 35.325
  • EURO 36.804
  • ALTIN 2994.67
  • ...
İmam Gazali vefat etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

GÜNÜN AYETİ
“Bilmeyen, utangaçlıklarından ötürü onları zengin zanneder.” (Bakara:273)

GÜNÜN HADİSİ
“Allah Teâlâ çoluk çocuk babası olduğu halde iffetli olan fakiri ve mü'min kulunu sever.”(İbn-i Mace)

GÜNÜN SÖZÜ
“Amellerin en faziletlisi, meşakkat anında tahammül göstermektir” (Süfyan Sevri)


TARİHTE BUGÜN

M.Ö. 218 –Kartaca`nın efsanevi kralı Hannibal, Trebia savaşında, Roma İmparatorluğu`na karşı büyük zafer kazandı. Dönemin süper gücüne yenilgiler tattıran Hannibal, Roma`nın uzun süren taktik ve stratejik arayışları sonunda ancak durdurulabilmiş ve böylelikle Roma, Hannibal tarafından tamamen yok edilmekten kurtulmuştur.


1111: İmam Gazali vefat etti. İmam-ı Gazali, Büyük Müçtehid, Kelam ve Tasavvuf alimi ve İslam Külliyatında kürsü sahibi. Batı dillerinde ismi Algazel'dir. Künyesi Ebu Hâmid, lakabı Huccet-ül-İslam ve Zeyneddin`dir. Gazali mahlası ile meşhurdur.
İmam-ı Gazali Hicri 450 veya Miladi 1058 yılında Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus şehrinde Ahmed İbn Muhammed er-Radegani`den, daha sonra Cürcan şehrine giderek Ebu Nasr el-İsmailiye`den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi`nde ilim öğrenimi görmüş, Hocası İmam-ül Haremeyn el-Cüveyni 1085 yılında ölünce Nişabur`dan Büyük Selçuklu Devleti`nin ilk veziri Nizamül Mülk`ün yanına gider. Nizamül Mülk el-Gazali'yi 1091 yılında Bağdat`taki Nizamiye Medresesi'nin Baş Müderrisliği`ne getirir. Bu arada Nizamül Mülk 1092 yılında Horasan'da öldürülür. 1095 yılının Kasım ayında el-Gazali Nizamiye Medresesi'ni bırakır ve buradan 1096 yılında hac ibadeti için, önce Şam, Kudüs sonra Medine ve Mekke'yi ziyaret etmiştir. 1105 yılında tekrar Tus şehrine geri döner. Nizamül Mülk`ün oğlu Fahrül Mülk'ün ricası üzerine, 1106 yılında Nişabur Nizamiye Medresesinde eğitim verir daha sonra 1111 yılında doğum yeri olan Tus şehrine geri döner.
Gazali, 1111 (Hicri 505) yılının Cemaziyelevvel ayının 14. Pazartesi günü vefat etmiştir


1271 - Kubilay Han, Çin`de kurduğu kendi imparatorluğunun adını "Yuan" olarak değiştirdi. Çin'de Yuan Hanedanı'nın hükümranlığı resmen başlamış oldu. Kubilay Han (d. 1215 - ö. 1294) Moğol İmparatorluğunun kağanı, aynı zamanda Çin'deki Yuan Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Toluy ve Sorghaghtani Beki'nin ikinci oğlu; Cengiz Han'ın torunudur. Moğol hanı Mengü'nün kardeşi; İran'daki Moğol İlhanlılar devletinin kurucusu Hülagü'nün ağabeyidir.


1865 - ABD'de kölelik kaldırıldı. Kağıt üzerinde resmi söylemde kölelik kalkarken fiili kölelik, ırkçılık ve siyahlara karşı ırk ayrımcılığı ve zulüm yirminci yüzyılın sonlarına kadar devam edecekti. Halen dahi Amerika ve Avrupa toplumunun ve yöneticilerinin zihni altyapısında ırkçılık ve köleciliğin tam olarak silindiği söylenemez.

1917 - Rusya ile Türkiye arasında Erzincan Antlaşması yapıldı. Kafkasya Cephesinde savaş sürerken 1917`de Rusya`da Bolşevik ihtilali olunca, Rus ordusunda büyük bir panik başladı. Geri çekilmek zorunda kalan Ruslarla, 18 Aralık 1917`de Erzincan Ateşkes Antlaşması yapıldı.

1946 - Uluslararası Para Fonu, (IMF) faaliyete geçti. 27 Aralık 1945'de kurulan IMF, 32 üye ülkenin para birimlerinin altın ve Amerikan doları karşılığını ifade eden bir anlaşma ilan etti.

1956 – II. Dünya Savaşı`nın atom bombalarıyla ABD tarafından mağlup edilmiş ülkesi Japonya, Birleşmiş Milletlere kabul edildi.

1965: Türkiye, BM'in Kıbrıs'a müdahalede bulunulmayacağına dair kararını kabul etmiyeceğini, Londra ve Zürih Antlaşmalarının uygulanacağını ve Kıbrıs üzerindeki garantörlük hakkını kullanacağını kesin olarak ilan etti.

1978: Kahramanmaraş`ta bir sinemaya bomba atıldı. Saldırıyı solcuların yaptığı söylendi ve birden Kahramanmaraş'ta gerilim arttı. Kent`te yaşayan Sünni ve Aleviler sokak çatışmalarına başladılar.

1997 – 28 Şubat postmodern darbesinin ardından ortaya çıkan baskı ortamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre; özel radyo ve televizyon kuruluşları seferberlik ve savaş halinde Genelkurmay Başkanlığı'nca denetlenecek.

2000: İtalya`dan Türkiye'ye iade edilen Mehmet Ali Ağca, Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 2 gasp suçundan toplam36 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.Hapiste kaldığı süre ve iyi hali gözetilen Ağca'nın cezası, 1991 yılında çıkarılan ''Şartla Salıverme''den de yararlandırılarak 7 yıl 2 aya indirildi. Ağca, Türkiye`de Abdi İpekçi suikasti ve İtalyada da Papa suikast girişimi suçlarından sanık olmuş İtalya`da Papa`nın af kararı çıkarması sonucu 19 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilip Türkiye`ye iade edilmişti.

2002: Radyo ve televizyonda, farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

2002: Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden Necip Hablemitoğlu, Çankaya`da evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Hablemitoğlu, olay yerinde öldü. Olayın derin devlet tarafından yapıldığına dair ciddi iddialar ortaya atıldı. Ergenekon soruşturmasında da bu ve benzeri cinayetler tekrar gündeme gelmiş ve derin devlet şüphesi artmıştı.

2007 Kapatılması istemiyle dava açılan Demokratik Toplum Partisi(DTP)` nin Genel Başkanı Nurettin Demirtaş tutuklandı. Demirtaş, askere gitmemek için sahte çürük raporu aldığı iddiasıyla yurtdışından gelişte gözaltına alınmıştı.

2010: Tunus`ta Mohamed Bouazizi'nin kendini yakması,ülke çapında protestolara ve kamu alanlarının işgaline yol açmış giderek büyük bir halk ayaklanmasına ve bütün Ortadoğu`yu etkileyen sosyal-siyasal bir değişim rüzgarına dönüşmüştür. Halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanmıştır.

Yasemin Devrimi Tunus'un birçok şehrinde gerçekleşen protestolardır. Protestocuların hedef aldığı başlıca konular  işsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü ve kötü yaşam koşulları olmakla beraber, 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Alinin laik diktatörlüğüdür. Kasım 2010'da, meyve sebze satıcısı olan işsiz bir üniversite mezununun, satış arabasına polisin el koymasından sonra kendini ateşe vermesi ile başlayan protestolar Tunus'ta son 30 yıldır yaşanan sosyal ve siyasal olayların en dramatik dalgalarından biriydi ve yaralanmalar ve hayat kayıpları ile sonuçlandı. En sonunda Bin Ali ülkeyi terketmiş ve ayaklanma bir devrimle sonuçlanmıştır. Tunus ayaklanmasının en önemli özelliği ise bu devrim rüzgarının beklenmedik bir şekilde önce Mısır ve Libya`ya ardından bütün Ortadoğu`nun Müslüman halklarına yaptığı etkiydi. Kısa bir süre sonra Mısır ve Libya`da da benzer şekilde halk devrimleri olmuş buralarda da diktatörler Hüsnü Mübarek ve Muammer Kaddafi devrilmiştir. Suriye`ye sıçrayan ayaklanma şu anda çok şiddetli silahlı çatışmalar eşliğinde devam etmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir