• DOLAR 32.461
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2441.003
  • ...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İran'da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İran’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirerek mevkidaşı İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif görüştü. İkilinin görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede Türk ve İranlı Bakanlar, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine vurgu yaparak ticaret hacminin geliştirilmesi yönündeki kararlılıklarını dile getirdiler.

Çavuşoğlu ayrıca, pek çok Türk işadamının İran’da yatırım yapmak istediğini belirterek ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın önümüzdeki dönemde yürürlüğe girecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ulaştırma alanında işbirliği konusunun da ele alındığı görüşmelerde Çavuşoğlu, anlaşmazlıkların her iki tarafın yararına olacak şekilde çözümlenmesi gerektiğinin altını çizdi. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zarif ise Karma Ulaştırma Komitesi toplantısının kısa zamanda toplanmasını umduklarını ifade etti.

Bakanlar arasındaki görüşmede Suriye ve Irak'taki gelişmeler ele alındı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bölgesel sorunların çözümü bağlamında bölgesel sahiplenmenin önemine dikkat çekti.

Çavuşoğlu İran Danışma Meclisi Başkanı Laricani ile görüşmesinde ise iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin ilerlemesi için yoğun çaba sarfedildiğini belirterek bu amaca ulaşmak için üst düzey ziyaretlerin büyük önem taşıdığını kaydetti.


Danışma Meclisi Başkanı Laricani ise İran ve Türkiye'nin bölgedeki en önemli ve etkin ülkeler olduğunu, bu nedenle daha sık istişarelerde bulunulması gerektiğine dikkat çekti. Terör ile mücadele konusuna da değinen Laricani, İran ve Türkiye arasında görüş birliği sağlandığı takdirde, bölgede istikrarın sağlanacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu son olarak İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından kabul edildi. Görüşmede ikili ilişkiler kapsamlı olarak ele alındı. Cumhurbaşkanı Ruhani siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda ilişkileri yükseltmek için her iki ülkede de siyasi iradenin mevcut olduğunu ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir