• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Göz tembelliği, ileri yaşlarda tedavi edilme şansı azalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği`ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzman Doktor Alper Kaşıkçı göz tembelliğinin (ambliyopi) fiziksel olarak tamamen normal olan gözlerden birinin net görememesinden kaynaklanan bir göz hastalığı olduğunu ve yaş ilerledikçe tedavi şansının azaldığını söyledi.

Göz tembelliğinin gözün sinir tabakasını ve sinir yollarını tutan belirgin bir hastalık olmamasına rağmen bir gözde ya da bazen her iki gözdeki görme azalmasına neden olduğunu söyleyen Uzman Doktor Doktor Kaşıkçı, özellikle yüksek hipermetrop ve astigmatizma gibi durumlarda gözlerin her ikisinde de tembelliğin oluşabileceğini söyledi. Göz tembelliğinde yaş ilerledikçe tedavi şansının azaldığını söyleyen Kaşıkçı, genellikle 12 yaşından sonra tedavinin çok yararlı olmayacağını, bu yüzden çocukluk döneminde ilk 2 – 3 yaşın erken tanı ve tedavi açısından önemli olduğuna değindi.

Ambliyopi vakalarının birçoğunda genetik faktörlerin görüldüğünü ifade eden Kaşıkçı ailede göz tembelliği hikâyesi bulunan çocukların erken yaşlarda göz doktoruna muayene ettirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Göz tembelliğinin nedenlerinden bahsedecek olarak şaşılık en sık görülen sebebi diyebiliriz. Kayan gözden gelen görüntü çift görmenin önlenmesi amacıyla yok sayılır ve çocuk sadece tek gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin düşmesine neden olur.  Refraktif bozukluklarda en zor tanı konan göz tembelliği nedenidir. Burada ambliyopi tek gözün diğerine göre daha fazla myopik, hipermetropik ya da astigmatik olmasıyla oluşur. Her iki gözde yüksek hipermetropi yada astigmatizma varsa ambliyopi iki gözde birlikte olabilir. Bir diğer neden de katarakt ya da görüntünün net olarak odaklanmasını engelleyecek her türlü durum ambliyopi nedenidir ve en ağır olanıdır” dedi.

Göz tembelliğinin tedavi edilmediği takdirde ciddi ve kalıcı görme kusurlarının gelişebileceğini söyleyen Kaşıkçı son olarak, “ Göz tembelliğinde tedavinin esası gözdeki görmeyi bozan patolojik durumun en erken zamanda ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Hastada şaşılık varsa şaşılığın tipine bağlı olarak gözlükle ya da cerrahi olarak tedavi edilebilir. Eğer katarakt varsa veya görmeyi engelleyen bulanık ortam mevcutsa, ameliyatla başvurulur. Bir başka tedavi yöntemi de göz tembelliği olan gözün daha çok çalışmasını sağlamaya yöneliktir.  Bu yöntemde sağlam göz özel bir bandajla kapatılır ve zayıf olan gözün uyarılması sağlanır.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir