Ehliyet sınavında ırkçılık iddiası
Bursa'da ehliyet sınavında direksiyon sınavını geçtiği halde tekrar sınava girmeye mecbur bırakıldığını iddia eden sürücü adayları, direksiyon sınavında keyfi uygulamalarla ırkçılık yapıldığını ve direksiyon gözetmenlerinin 'devlete para lazım' diyerek vatandaşların sınavını iptal ettiğini ileri sürdü.
Bursa’da düzenlenen ehliyet sınavında direksiyon sınavını geçtiği halde tekrar sınava girmeye mecbur bırakıldığını iddia eden sürücü adayları, direksiyon sınavında keyfi uygulamalarla ırkçılık yapıldığını ve direksiyon sınavı gözetmenlerinin devlete para lazım diyerek vatandaşların sınavını iptal ettiğini ileri sürdü.
Bursa’da yapılan ehliyet sınavlarında keyfi uygulamaların olduğunu ileri süren adaylardan kimileri direksiyon sınavı gözetmenlerinin ırkçılık yaptığını kimileri ise ‘devlete para lazım’ diyerek birçok kişiyi sınava tekrar girmeye mecbur bıraktığını iddia etti.
Girdiği yazılı sınavı yüksek puanla geçtiğini ifade eden Erhan Gider, “Memleketten yeni gelmiştim. Ehliyet sınavı için başvuru yaptım. Derslere falan gidip katılıyorduk. Kitapçık verdiler kitapçığa da çok iyi çalıştım. Yazılı sınava girdim, sınavı da yüksek puanla kazandım." dedi.
“Ağrılı olduğum ve puşi taktığım için sınavı geçirmediler”
Ehliyet sınavı kapsamında direksiyon sınavına gittiği gün sırf puşi taktığı ve Kürt asıllı olduğu için tekrar sınava girmeye mecbur bırakıldığını ileri süren Gider, “Daha önce de araba kullandığım için rahattım. Direksiyon sınav günü 30 kişi civarında bay ve bayan vardı. O gün de soğuk olduğu için boynumda puşi vardı. Benim sıram geldiğinde bir arkadaş bana ‘istersen o puşiyi çıkar sonra sıkıntı yapmasınlar’ dedi. Ben de çok önemsemedim. Sonra arabayı sürdüm, güzergâhı gezdim, epeyi da güzel geçtiğini düşünmüştüm.”diye konuştu.
Yetkililer ‘biz de anlamadık’ dediler
Sınava girmek için gelen birçok bayanın arabayı hareket ettiremeden stop ettirdiğini dile getiren Gider, “Sınavdan bir gün sonra kursu aradım ve öğrendim ki ben sınavı geçememişim. Daha sonra kursa gidip yetkililerle görüştüm ve bunun sebebini sorunca bana ‘biz de anlamadık’ dediler. Hocalar bile şaşırmıştı yani.” şeklinde konuştu.
“30 Kişiden sadece beni sınavdan geçirmediler”
Sınava katılan 30 kişi arasından sadece kendisinin sınavdan geçirilmediğini ifade eden Gider, "Bunu acaba ben o gün puşi taktığım için mi yaptılar?”diye sordu.
“Milliyetçiliğe veya bir ırkçılığa maruz kalarak mı bu mağduriyeti yaşadım?”
Hem bir Müslüman, hem de bir Doğulu olarak kültürleri gereği sürekli puşi taktığını ifade eden Gider, “Acaba bir milliyetçiliğe veya bir ırkçılığa maruz kalarak mı bu mağduriyeti yaşadım’ şeklinde sorarak sözlerini noktaladı.
Söz konusu keyfi uygulamaların diğer bir mağduru olan Musap Aslım ise, direksiyon sınavı gözetmenlerinin kendisinin en ufak bir hatası yüzünden hemen arabadan indirdiğini ileri sürdü.
“Bana ‘İn aşağıya devlete para lazım’ dediler”
Daha önce girdiği yazılı sınavı kazandığını, direksiyon sınavına girmek için de 53 TL para yatırdığını söyleyen Aslım, “Aracı kullanmaya başladım, güzergahı biraz gezdikten sonra ufak bir hatam oldu. Ve hemen beni indirerek ‘devlete para lazım, git bir daha ki sefere tekrar girersin.’ dediler.” şeklinde konuştu.
“Devlet benim elimdeki paraya mı gözünü dikti”
Sonraki direksiyon sınavına girişte 200 TL para yatırdığını belirten Aslım, “Biz sabah akşam çalışıp az bir para kazanmaya çalışıyoruz. Bunlar için mi kazanıyoruz. Devlet benim elimdeki paraya mı gözünü dikti.” diyerek tepkisini dile getirdi. (Zeki Aras - İLKHA)