• DOLAR 34.661
  • EURO 36.373
  • ALTIN 2929.745
  • ...
Akdeniz, dünyanın en ölümcül güzergahı...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Göçmen Ajansı'nın açıkladığı rakamlara göre, en az 3 bin 419 göçmenin daha iyi bir gelecek uğruna hayatını kaybettiği Akdeniz, 2014'te "dünyanın en ölümcül güzergahı" haline geldi.  2014 başından itibaren, 207 binden fazla göçmen Akdeniz'i geçmeye çalıştı.

Bu rakam, 2011'de Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerden kaçmaya çalışanların oluşturduğu 70 bin sayısının neredeyse üç katı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Adrian Edwards AFP'ye yaptığı açıklamada,

"Bu rakamlar, bu yıl tecrübe ettiğimiz yeni bir aşamaya erişti. Bir çatışma yayının içindeyiz ve Avrupa bu durumun doğrudan muhatabı" dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bazı Avrupa hükümetlerinin sığınma hakkına riayet etmekten ziyade yabancıları sınırlarının dışında tutmaya odaklanmasını kınayarak, Avrupa ülkelerinin göçmenlere karşı tutumunu eleştirdi.

POLİTİKALAR SİVİL KAYBINA NEDEN OLMAMALI

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Bu bir hata ve rekor sayıda insanın savaştan kaçtığı bir dönemde takınılacak yanlış bir tutum" dedi. Ve "Her ülkenin güvenlik ve göçmen idaresi konusunda kaygısı var, fakat politikaların insan hayatının sivil kayıba dönüşmesine yol açmayacak bir biçimde tasarlanması gerekiyor." diye ekledi.

Sadece Kasım ayında Akdeniz'de 8 bin göçmen kurtarıldı. Kasım sonunda kurtarma botları, derme çatma teknelerle ilerlemeye çalışan 320 göçmeni ülkelerine geri gönderilmek üzere Sicilya'da bir limana çıkardı. 182 göçmeni taşıyan başka bir tekne, yine Sicilya'da başka bir limana nakledildi.

Ekim sonunda İtalyan otoriteleri, Akdeniz'de binlerce göçmenin kurtarılmasına olanak sağlayan "Mare Nostrum" operasyonunu bitirdiklerini doğruladı. İtalya bu operasyonu Lampedusa'da yaşanan trajedinin ardından başlatmıştı.

Fakat diğer Avrupa ülkelerinin desteği olmadan bu operasyonu uzun vadeye yaymak itemiyordu.

BAZI AVRUPA ÜLKELERİ SONUNDA ADIM ATABİLDİ

Birkaç Avrupa ülkesi sonunda "Triton" adlı yeni bir operasyona katkı sağlamayı kabul etti. Avrupa Birliği dış sınırlarının idaresinden sorumlu Frontex (Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Kurumu) tarafından yönetilecek olan bu operasyon kapsamında, Akdeniz'de Avrupa Birliği dış sınırlarının gözetimi sınırlandırılacak.

Güney'de Libya, Suriye ve Irak, Kuzey'de Ukrayna'nın doğusunda yaşananlar nedeniyle şu anda çok sayıda insan Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Bu insanların yaklaşık yüzde 80'i Libya kıyılarından İtalya ve Malta'ya ulaşmak üzere yola çıkanlardan oluşuyor.

İtalya'ya ulaşan göçmenlerin çoğunluğunu, yaklaşık üç buçuk yıldır savaş halinde olan Suriyeliler (60 bin 51) ve rejim baskısından kaçan Eritreliler (34 bin 561) oluşturuyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güney-Asya'da Bengal Körfezi üzerinden Malezya veya Tayland'a ulaşmaya çalışan çoğu Bangladeş veya Myanmar'dan 54 bin insanın 540'ının suçlu olduğunu hesaplıyor. Açıklanan rakamlar, Kızıl Deniz ve Aden Körfezi'nde, en az 242 kişinin yaşamını yitirdiğine, Karayipler'de ise Aralık başında ölü-kayıp sayısının 71'e ulaştığına işaret ediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir