• DOLAR 34.565
  • EURO 36.019
  • ALTIN 2995.071
  • ...
Çocuk kaybolmalarını önleyici `10 altın kural`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılan ''Çocuklarımız Kaybolmasın'' Projesi, ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Çocuk Koruma Sistemi'nin çocuk mağdur olmadan riskleri tespit ederek ihtiyaç duyulan destek hizmetlerine zamanında ulaşmasını sağlayan, koruyucu ve önleyici müdahaleleri içeren bir yapıya kavuşturulmasını hedeflediklerini söyledi.

Atabek, Bakanlıkça sunulan hizmetlerde, yalnızca koruyucu değil önleyici sosyal hizmet programlarının hayata geçirilmesi için de kararlı adımlar atıldığını dile getirdi.

Çocuklara yönelik hizmetlerde kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çeken Atabek, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda çocuklarımızın kaybolmasını önlemek, çocuk güvenliğinin sağlanması ve ailelerimizin bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla bakanlığımız ve STRÖER Kentvizyon Reklam Pazarlama A.Ş ve YAKAD arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Protokol kapsamında bakanlığımız web sitesinde ailelerimizin bu konuda bilinçlendirilmesi için 'çocuklarımız kaybolmasın' başlıklı bir sayfa oluşturulmaktadır. Burada aileler çocuklarının yaş gruplarına uygun uzman görüşlerine ulaşabilecekler. Protokol kapsamında 444 0 183 ücretsiz bilgilendirme hattı oluşturulmuş olup, ailelerimizin yaş gruplarına uygun uzman görüşlerine ulaşmaları sağlanacak.''

Atabek, kampanya kapsamında hazırlanan afiş ve broşürlerin açık hava reklam ünitelerinde yayınlanacağını da bildirdi.

Afişler sergilenecek

STRÖER Kentvizyon İcra Kurulu Başkanvekili Gülçin Ulutürk de kayıp insan sorununun Türkiye'de uzun yıllardan beri süre gelen toplumsal bir olgu olduğunu belirterek, kayıplar arasında çoğunluğun çocuklar olduğunu belirtti.

Sorunu, teşhisi doğru koyup, çözüm önerileri geliştirerek önlemenin mümkün olabileceğini belirten Ulutürk, projeyle kaybolan çocuk sayısını en düşük seviyede tutabilmeyi, önemli bir toplumsal soruna önleyici tedbirler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ulutürk, proje kapsamında hazırlanan afişlerin Türkiye'nin 26 farklı yerleşim bölgesinde bulunan açık hava reklam ünitelerinde sergileneceğini belirtti.

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici, toplumsal vicdanı üzen ve çok da gün yüzüne çıkmayan kayıp insanlar sorununa çözüm üretmek için kurulduklarını anlattı.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin, hem dünya hem Türkiye için önemli ve ciddiyeti bulunan kaybolan çocuk konusunda önleyici bir adım atmak istediklerini ifade etti.

10 altın kural

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının internet sitesinden de ulaşılabilen ''www.cocuklarkaybolmasin.gov.tr" ve ''www.cocuklarkaybolmasin.org.tr" sayfalarının Arapça İngilizce versiyonlarının yapımı sürüyor.

Proje kapsamında çocukların kaybolmasını önleyici ''10 altın kural'' belirlendi.

Kamuoyuyla paylaşılan kurallar şöyle:

-Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin, ıssız sokaklar, inşaat ve terk edilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.

-Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini anlatın.

-Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.

-Sesin bir imdat çağrısı olabileceğini çocuklarınıza anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesi hakkında bilgi verin.

-Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soyad ve adreslerini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet, sosyal medya ortamında ise tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmaması gerektiğini anlatın.

-Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını öğretin.

-Parkta ya da dışarıda oyun oynarken çocuklarınızı sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.

-Güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri çocuklarınıza öğretin.

-Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini anlatın.

-Çocuklarınızı birine emanete etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişim halinde kalın.

Bu haberler de ilginizi çekebilir