Gündoğdu: `Karma Eğitim` önerisi hükümet tarafından tam anlaşılamamış
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 19. Milli Eğitim Şûrası`nı değerlendirdi.Karma Eğitim` önerisinin de hükümet tarafından tam manasıyla anlaşılamadığına dikkat çekti.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Antalya`da 5 gün boyunca süren 19. Milli Eğitim Şurası ve Eğitim-Bir-Sen`in önerileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı`nın 19. Milli Eğitim Şurası öncesinde şura yönetmenliğini belirleyerek tartışılacak konuları sadece 4 maddeyle sınırlandırmasını eleştiren Gündoğdu, Bakanlığın bu tavrına bir anlam veremediklerini söyledi. Bir önceki Milli Eğitim Şurası`nda bakanlık, yetkili sendika ve diğer paydaşlarla beraber şurada hangi konuların tartışılacağını masaya yatırdıklarını ve konu başlıklarını belirlediklerini söyleyen Gündoğdu, “Ama 19. Milli Eğitim Şurası öncesi konu başlıkları bize hazır gönderildi. Baktık ki; hem konu kaçırılmış hem de bu konuların dışına çıkılmasın diye bir mevzuat değişikliğine gidilmiş” dedi.
Karma Eğitim Hükümet Tarafından Anlaşılmadı
Komisyondan geçmeyen ve en çok tartışılan maddelerden olan ‘karma eğitim` konusunun baştan beri hükümet tarafından anlaşılıp anlaşılamadığının tartışıldığını belirten Gündoğdu, şunları kaydetti: “Çünkü doğru anlaşılsaydı, neden Milli Eğitim Bakanı televizyonlara beyanat verirken; ‘gündemimizde bu yok, bu gündem dışı, bu tartışılmayacak, bu kararlar alınamaz` şeklinde beyanatlar veriyor? Doğrusu bundan rahatsız olduğumuzu televizyonlar aracılığıyla biz de yansıttık. Niye? Şura, eğitimin her sorunun konuşulduğu en üst organdır. Eğitim-Bir-Sen, 300 bin üyesiyle buranın en önemli paydaşıdır. Önergeler getirir, komisyonda tartışılır ve oylanır. Çoğunluk reddediyorsa, ‘önergemiz delegeler tarafından reddedildi` deriz. Şimdi kabul gören ilkokul 1,2 ve 3`üncü sınıflarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin okutulması önergemiz, 4 yıl önce Genel Kurul`da reddedilen tek önergemizdi. Ama önergeyi vermiştik tartışılmıştı oylamada ret çıkmıştı. Demokrasi böyle bir şey, ya kendimizi iyi anlatamadık ya da ‘çoğunluk uygun görmedi` demiştik”
Algı Operasyonu Yapıldı
Konu anlaşılamadığı için komisyonlarda gündeme bile alınmadığını ifade eden Gündoğdu “Karma eğitimin kaldırılması önerimizi; belirlenen ‘şura mevzuatındaki 4 ana konunun hiçbiriyle ilgisi yok` diye kabul etmediler. Ben burada algı operasyonunun etkili olduğunu düşünüyorum. Bazı siyasi parti ve medya gruplarının karma eğitimin kaldırılması önergesine yönelik haber ve açıklamaları Bakanı etkiledi mi? Sorusunu sormak lazım. Çünkü buradaki bakanlığın üst düzey bürokratları, komisyon başkanları hangisine söylesek ifade ettikleri şey ‘bu gündeme alınamaz, emir yukardan` cevabı ile karşılaştık” dedi.
Atatürk dönemine dönülmesini istiyoruz
Gündoğdu, burada yaşanan çelişkiyi şöyle aktardı: “Biz ne istiyoruz? Atatürk döneminde bile uygulanan 70 yıllık müstakil kız lisesi, erkek lisesi açılmasına ilişkin önergemiz komisyonda kabul edilmedi. Ancak bu konuda kararlıyız. Eğitimde dayatmalara karşıyız. 28 Şubat sürecinde Metin Bostancıoğlu tarafından getirilen mecburiyete karşıyız. Biz Atatürk dönemine dönülmesini istiyoruz. Ve biz bu yasak ortadan kalkıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz”
Milli Gazete