• DOLAR 35.376
  • EURO 36.469
  • ALTIN 3012.57
  • ...
Sezaryen Doğumlarda Ürküten Artış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, bu oranla dünya ve Avrupa ortalamasının çok üzerine çıktı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu oranları, “Dünya bilim çevrelerinde başımızı öne eğdiren bir tablo.” diye yorumladı.

Hekimlere göre cerrahi bir karın ameliyatı olan sezaryen doğumlar, anne ve bebek için birçok riski de beraberinde getiriyor. Sezaryen doğum, anneyle bebeğin etkileşimini geciktirmesinin yanı sıra nadiren de olsa annede enfeksiyon, kanama ve organ yaralanmalarına yol açabiliyor. Sezaryen doğumdan sonra anne daha geç iyileşiyor ve normal yaşantısına dönmesi daha uzun zaman alabiliyor. Sezaryen ameliyatı geçiren anne, sonraki doğumlarını normal doğurma şansını büyük oranda kaybediyor ve bu yolla doğan bebeklerde astım, solunum gibi sıkıntılar daha fazla oluyor. Bütün bu dezavantajlarına karşın Türkiye`de sezaryen doğum oranları dünya ve Avrupa ortalamasının çok üstünde seyrediyor. Sağlık Bakanlığı`nın son açıkladığı verilere göre Türkiye`de her iki doğumdan biri sezaryen yöntemle yapılıyor.

Sezaryen oranlarının çok yüksek olması Sağlıkta Dönüşüm Programı`nın en büyük gediklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Plan Bütçe Komisyonu`nda konuya değinen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu; sezaryen doğumun, sonraki doğumlarda sezaryen ihtiyacını provoke ettiğini belirtti. Meclis tutanaklarına yansıyan ifadelerine göre Müezzinoğlu, şu itirafta bulundu: “Sağlık açısından mahcup olduğumuz, dünya bilim çevrelerinde de bizim başımızı öne eğdiren bir tablomuz. Sezaryen de sosyal endikasyon, risk oluşturuyor. Ülkemizde doğumların yarıya yakını sezaryen ile yapılıyor ne yazık ki.”

En yüksek sezaryen oranı İstanbul`da

Sezaryen doğumların uluslararası karşılaştırmasında Türkiye yüzde 50 ile yüzde 16 olan dünya ortalamasının çok üstünde. Türkiye`de sezaryen doğumlar 2008`de 305 bin 969 iken 2012`de 520 bin oldu. Oransal olarak bakıldığında 2002 yılında yüzde 21 iken 2013 yılında yüzde 50,2 olarak rekor seviyeye ulaştı. 2013 yılında sezaryenlerin yüzde 36`sı devlette, yüzde 63`ü üniversite hastanelerinde, yüzde 67,9`u özelde oldu. Türkiye`de sezaryen doğumlar yüzde 60`lık oranla en çok Akdeniz Bölgesi`nde yapılıyor. İkinci sırayı Ege, üçüncü sırayı ise Batı Marmara alıyor. Yüzde 38 oranıyla en az sezaryen Güneydoğu Anadolu`da, yüzde 55 oranıyla en fazla İstanbul`da yapılıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir