• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çin İmparatoru 2 Yaşında Tahta Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1804 - Napolyon Bonapart, Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde, Papa'nın da katıldığı törende taç giydi ve Fransa İmparatoru oldu.

1908 - Çin'de çocuk İmparator Pu Yi, 2 yaşındayken tahta çıktı.

1918 - Ermenistan, Osmanlı devletinden bağımsızlığını ilan etti. Ermenistan ya da resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Daha önce Sovyetler Birliği'ne bağlı bir cumhuriyet iken Eylül 1991'de bağımsızlığını ilân etmiştir. Kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran ve batısında Türkiye ve Azerbaycan'ın egemenliği altındaki Nahçıvan bölgesi bulunur. 1 ocak 2011 itibariyle nüfusu 3,262,600 kişidir. Başkenti ve en büyük şehri Erivan'dır; Gümrü, Vanadzor, Eçmiadzin ve Hrazdan da ülkenin diğer önemli şehirlerindendir. Bir coğrafi tanım olarak Arminiya veya Armaniya adına en erken Eski Fars (Pers) imparatoru I. Darius'un yak. MÖ 510 tarihli Bisutun Anıtı'nda rastlanır. MÖ 399 yılında bölgeyi gezerek ayrıntılı tasvirler yapan Yunanlı tarihçi Ksenofon'un eserinde ülke adı Armenia olarak geçer. Tarihi Ermenistan'ın bir kısmı olan bugünkü Ermenistan İran'ın Revan Hanlığı (Erivan Hanlığı)ndan ibaretti. 1827'de Paskeviç yönetimindeki Rus ordusu tarafından fethedilmiş ve Kaçarlar 22 Şubat 1828 tarihli Türkmençay Antlaşması ile 4. Maddesi gereğince Revan Hanlığı üzerindeki hak talebinden vazgeçmşitir. 21 Mart 1828'de reorganize edilen idari birime Ermeni Oblastı adı verilmiştir. Oblastın o tarihte %18 dolayında olan Ermeni nüfusu, Rus yönetimi tarafından davet edilen İran Ermenilerinin göçü sonucunda 20. yüzyıl başında %48 düzeyini bulmuştur. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğundan mülteci olarak gelen Ermenilerle birlikte bu sayı %70'lere ulaşmıştır. 1917 Devrimi'nden sonra Rus Devletinin çöküşü üzerine kurulan Transkafkasya Federasyonu 26 Mayıs 1918'de üç cumhuriyete bölündü ve 28 Mayıs 1918'de Erivan'da Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ilan edildi. İkibuçuk yıl süren bağımsızlığı sırasında ekonomik, askeri ve siyasi krizlerle sarsılan cumhuriyet 1920 Kasım ayında Osmanlı ve Sovyet ordularının eş zamanlı işgaline uğrayarak bağımsızlığını kaybetmiş ve 2 Aralık 1920'de Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyetler Birliği'ne katılmıştır.


1920 - Türkiye ile Ermenistan arasında Gümrü Antlaşması imzalandı. Kars Ermenistan'dan alındı.

1940 – II. Dünya Savaşı ortamında kağıt sıkıntısı nedeniyle gazetelerin sayfa sayısına kısıtlama getirildi.

1942 – ABD`li bilim adamları ilk kontrollü zincirleme atomik reaksiyonu gerçekleştirdiler. İnsanlığın çöküşü anlamına gelen nükleer vahşetin ilk adımı atılmış oluyordu.

1943 – Türkiye`de Varlık Vergisi'ni ödeyemeyip borçlarını "bedenen çalışarak ödemeleri" için çalışma kamplarına gönderilen, yüzde 87'si Gayrımüslim mükelleflerin serbest bırakılması kararı verildi.

1961 - Küba lideri Fidel Castro, kendisini, Küba'yı komünizme taşıyacak bir Marksist-Leninist olarak ilan etti.

1963 - Türkiye'nin ilk koalisyon hükümetinin başkanı İsmet İnönü 24 yıl sonra ilk kez üstlendiği başbakanlık görevinden istifa etti. 1961'de güvenoyu alarak göreve başlayan Cumhuriyet Halk Partisi ve Adalet Partisi'nden oluşan Türkiye'nin ilk koalisyon hükümetinin başkanı İsmet İnönü 24 yıl sonra ilk kez üstlendiği başbakanlık görevinden istifa etti.

1996: İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Org. Eşref Bitlis`in suikasta uğradığına ilişkin bilgileri MGK`ya gönderdiğini açıkladı. Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini açıklıyordu. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikayet edildiği iddia edildi. 17 Aralık 1992'de Çekiç Güç'e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak'ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis'in helikopterine taciz uçuşu yaptı ve helikopteri inişe zorladı. Komutanlığı döneminde JİTEM'in kurularak yargısız infazların yapılmasına ve itirafçılarla birlikte silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapılmasına karşı çıktığı da basına yansıyan iddialar arasında yer almaktaydı. 7 Şubat 1993'te 'İncirlik Üssü'nden kalkan ABD uçakları, PKK'ya yardım dağıtıyor.' diyen Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993'te Beechcraft B200 King Air tipi uçağın henüz aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu öldü. Daha sonra Rıdvan Özden ve Bahtiyar Aydın gibi Bitlis'in ekibi içinde yer alan bazı yüksek rütbeli askerler görevi başında öldü.

1996 Özgürlük ve Dayanışma Partisi, ÖDP üyeleri tüm Türkiye çapında savcılıklara dilekçe verdi. Partililer Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve milletvekili Sedat Bucak hakkında, Susurluk`ta meydana gelen kazadan sonra deşifre olan derin güçlerle ilişkili oldukları iddiasıyla suç duyurusunda bulundular.

1998: PKK örgütü lideri Abdullah Öcalan`ı Türkiye`ye iade etmeyerek Türkiye`nin tepkisini çeken İtalya, Juventus takımının Galatasaray ile yapacağı maçı ‘can güvenliklerinin olmadığı` gerekçesiyle başka bir ülkeye aldırmaya çalıştı ancak Türkiye UEFA`ya, Juventus`a gerekli tüm güvenliğin sağlanacağı garantisini verdi. Bugün oynanan maçta, şimdiye kadar görülmemiş düzeyde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Otel`in etrafı bile polis kordonuna alındı ve Juventus`lu futbolculara kesinlikle yaklaşılmasına dahi müsaade etmedi. Olaysız geçen maç, 1–1 berabere sonuçlandı.

2002 Yüksek Seçim Kurulu, 3 Kasım 2002`de Siirt`te yapılan milletvekili seçimini iptal etti. Seçim işlemlerindeki eksikliğin seçim sonuçlarına etkili olduğu sonucuna varan YSK, Siirt`teki seçimin yenilenmesine oybirliğiyle karar verdi. Siirt`te yenilenen seçime siyasi yasağı henüz kalkmış olan Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmış ve Siirt Milletvekili olarak meclise girmişti.

2003: İstanbul`daki bombalama olaylarıyla ilgisi olduğu iddiasıyla Suriye'den Türkiye'ye getirilerek Hatay Adliyesi'ne sevk edilen 20 kişi serbest bırakıldı. 

2003: Yargıtay 11. Ceza Dairesi, ''Kayıp Trilyon'' davasında, kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a ''özel belgede sahtecilik'' suçu iddiasıyla verilen 2 yıl 4 ay hapis cezasını onadı. Aynı davada çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 70'e yakın sanığın cezasını da onayan daire, milletvekili seçilen 2 kişi hakkındaki dosyayı ayırdı.

2005: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA'ya ait bir uçağın Türkiye'ye iniş yaptığı iddialarıyla ilgili olarak, “Türkiye'ye 30 Ekim ve 15 Kasım tarihlerinde inen uçağın, tescilli olduğu ülke ABD, uçağın sahibi ise Pegasus şirketidir. Bu uçak, CIA uçağı mıdır biz bilemeyiz” dedi..

2011  İslam Ülkelerinde Tunus`la başlayan değişim istekli halk gösterileri Ürdün`e de sıçradı. Ürdün`de Halk kitleleri büyük protestolar organize etmeye başladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir