Halepçe 'Barışın Başkenti' oldu
Irak Kürdistanı Başkanı Mesut Barzani, Halepçe'nin 'Barışın Başkenti' olarak adlandırılması için gerekli yasayı onayladı.
HEWLÊR- Güney Kürdistan Bölgesi Başkanı Hukuk Danışmanı Hakim Azad Mela Fendi, Başkan Barzani’nin Halepçe’nin ‘Barışın Başkenti’ olarak adlandırılması kararını imzaladığını açıkladı.
Hakim Azad Mela Fendi, Başkan Barzani’nin, Halepçe’nin ‘Barışın Başkenti’ olarak adlandırılması kararını imzaladığını belirterek, “Karar Kürdistan Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan sonra yasallaşacak. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu ilgili hükümleri yerine getirmeli” dedi.
Kararın manevi bir etkisi olacağını ifade eden, Mela Fendi, barışla ilgili tüm sorunların bu ilde gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Eylül ayında Güney Kürdistan Parlamentosu Halepçe’nin ‘Barışın Başkenti’ olarak adlandırılması kararını duyurmuştu.
Buna göre, Halepçe, Kürdistan Bölgesi’nin barış başkenti olacak ve özel toplantı, konferans ve törenler burada gerçekleştirilecek.
Kürdistan Hükümeti ’de ‘Barışın Başkenti’ Halepçe için düzenlenecek etkinlikler için yıllık bütçe ayıracak.
Dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biri olan Halepçe şehri, Güney Kürdistan’da İran sınırının 15kilometre batısında, Silêmanî’nin 61 kilometre güneydoğusunda, Bağdat’ın 241 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor. 60 nüfusunun çoğu Kürt’tür.
İran- Irak Savaşı sırasında 16 Mart 1988’de Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 3 saat süren kimyasal gaz bombardımanı sonrası resmi kaynaklara göre çoğu çocuk ve kadın olan 6 bin 357 kişi, gayri resmi kaynaklara göre ise 20 binin üzerinde kişi zehirlenerek katledildi. 15 bin kişi ise ağır derecede yaralandı.
Kimyasal saldırı, günümüze kadar 44 bin kişinin ölümüne, 63 bin kişinin de sakat kalmasına neden oldu. (İLKHA)