Ağrı Et Kombinasında Skandal Tablo
Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlileri Ağrı Et Kombinası`nda incelemeler bulundu. Hazırlanan raporda, kombinada bir dizi eksiklik sıralandı. Hazırlanan rapora göre, kesimhane gerekli hijyen koşullarını taşımıyor. Hastalıklı etlerin muayenesi için gerekli ekipman bulunmuyor. Personel eğitimsiz olduğu belirtilen raporda "Kesimhane müdürü ve müdür yardımcısı, kesimin yapıldığı yeri bile farklı gösterdiler" denildi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Dairesi veteriner hekimleri Metin Kalkan ve İskender Özdemir imzasını taşıyan raporun, Et ve Süt Kurumu`nun (ESK) talebi sonrası hazırlandığı ifade ediliyor. Askeriye bozuk et gönderildiği iddiası ile gündeme gelen Ağrı Et Kombinası`nda yapılan inceleme sonrası yapılan tespitler ayrıntılı bir biçimde kaleme alındı.
Yapılan inceleme sonrası hazırlanan raporda tespit edilen eksiklikler şöyle sıralandı:
*Kesimhanede çalışanlar için ayrılan soyunma-giyinme odasının duvar ve tavanları temizlik ve dezenfeksiyona uygun değil. Personel için uygun nitelikte, bulaşmanın yayılmasını önlemek üzere tasarlanmış lavabo imkanları bulunmuyor.
*Duvarlarda yoğun bir şekilde bulunan kablo taşıma aksamları ve borular, yüzeylerin yeterince temizlenmesine engel oluyor.
DAVURLAR KİR İÇİNDE
*Tuvalet bölümünde duvarlar belli bir yüksekliğe kadar, tavanların ise tamamı temizlik ve dezenfeksiyona uygun değil.
*Soyunma giyinme odalarının yeri, kesimhaneye girişe kadar olan alanların kontrolsüzlüğü göz önüne alındığında uygun yerde değil.
*Personelin giriş yaptığı kapının zeminle tam olarak tecridi sağlanmamış ve paslı bir yapıda.
*Karkas yükleme bölümünde, işlem esnasında ortamın dışarı ile tamamıyla bağlantısı kesecek şekilde değil.
*Bu bölümdeki ve soğuk hava depolarının açıldığı koridorların belli bir yükseklikten sonrası ile tavanlar temizlik ve dezenfeksiyona uygun değil.
*Duvarlardaki elektrik kablolarının muhafaza edildiği taşıma rayları bu bölümlerin temizlenmesine engel oluyor.
KAPLAR PASLI VE KİRLİ
*Soğuk hava depolarında soğutuculu aksam ile bunların altında buzların birikmesini sağlayan kaplar paslı ve kirli yapıda.
*Soğuk hava deposunda ambalajsız ve boynuzlu kelleler ile karkasların bir arada tutulduğu görüldü.
*Kesimhane içi ile diğer bölümler arasındaki geçişler fiziksel ve hava akımı yönüyle kontrol altında değil; bu durum da mikrobiyal taşımaya oluyor.
*Kesimhane içindeki monoraylar paslı yapıda ve korozyona dayanaksız
*Duvarlar belli bir yükseklikten sonra temizlik ve dezenfeksiyona uygun değil.
GİDERLER ZEMİNE VERİLDİ
*Küçükbaş kesim hattında kullanılan lavaboların giderleri de zeminlere verilmiş.
*Bıçak dezenfekte kapları kirli yapıda.
*Tavanlardaki aşırı fazla miktardaki kirlilik, temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir yapıda ve yükseklikte olmadığını gösteriyor.
*İşkembe ve bağırsak temizleme odasının tavanları temizlik ve dezenfeksiyona uygun değil.
*Hastalıktan şüphelenilen ve alıkonulan etlerin tutulması için ayrılan soğuk deposu uygun değil.
MUYENE İÇİN UYGUN ARAÇ YOK
*Sakatat ve iç organların muayenesi için uygun alet-ekipman bulunmadığı gibi muayene için iş akışı da uygun değil. İç organların hangi karkasa ait olduğunu belirleyen bir sistem bulunmuyor.
*Dış ortama açılan kapılar temizlik ve dezenfeksiyonu uygun değil. Kırmızı sakatatlar ile kelleler kesimhane içinde temizleniyor.
*Gıda olarak tüketilmesi için hazırlanan sakatların kesimhaneden çıkarılırken paketlenmiyor.
*Sakatat soğuk hava depolarının içinde temizlik ve dezenfeksiyonu uygun olmayan yapılan olduğu görüldü.
KESİMHANENİN YERİNİ BİLE BİLMİYORLAR
*Karkasları taşıyan et taşıma araçlarının ve canlı hayvan taşıyan araçların temizlik ve dezenfeksiyonu için alan bulunmuyor.
*İşkembe ve bağırsak içeriği kesimhane yakınındaki açık bir alanda biriktiriliyor.
*Muayene alanları ile şüpheli hayvanların diğer hayvanlardan ayrı tutulacağı yerlerin bulunmuyor.
Personel yeterince eğitimli ve ilgili değil. Kesimhane müdürü ve müdür yardımcısı kesimin yapıldığı yeri bile farklı gösterdiler.
ONARIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Ağrı Et Kombinası`nın bir yetkilisi ise "İşletme Onay Belgesi`nin almamız için belirlenen eksiklikler doğrultusunda biz de projelendirmemizi yaptık. İhalemizi yaptık. Şuanda da onarımın son safhasındayız. Onarım faaliyetleri 1.5 aydır sürüyor. Şuanda da geçici onay belgesi ile faaliyetimizi sürdürüyoruz. Devam eden çalışma aralık ayı sonuna yetiştirilir" dedi.
Ağrı Et Kombinası, geçtiğimiz ağustos ayında, Van`daki askeri birimlere `bozuk` et satıldığı iddiaları ile gündeme gelmişti.Uzun süre kapalı kaldıktan sonra 2007 yılında açılışı yapılan kombinada kesilen hayvanların etleri, askeri birimler, hastaneler ve kamu kurumlarına gönderildiği kaydediliyor.
Hürriyet