Cihad ve Terbiye İle Geçen 77 Yıllık Bir Ömrün Adı: Ebu Eymen Taha
Davet, cihad, terbiye ve bir çok fedakârlıkla geçen bir ömrün ardından İslamî Direniş Hareketi (Hamas) kurucularından Şeyh Muhammed Salih Taha (Ebu Eymen) da kendinden önce Mevla’ya dönen hareketin diğer lider ve komutanlarının kervanına katıldı.
Hamas liderlerinden Ebu Eymen, 11 Kasım 2014`te gece geç saatlerde 77 yıllık bir ömrün sonunda Hakk’ın rahmetine kavuştu.
Hicret atmosferinde büyüme
Şeyh Ebu Eymen 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarındaki Yubna köyünde dünyaya geldi. İlk eğitimini burada tamamladı. Çok geçmeden Siyonist çetelerin ve haydutların baskıları neticesinde ailesiyle birlikte küçük yaşında göç etmek durumunda kaldı. Gazze’ye gelen aile, El-Bureyc Mülteci Kampına yerleşti.
Akranları arasında büyüyen Ebu Eymen kamptaki UNRWA okullarında eğitimini tamamladı. Buradan mezun olan Ebu Eymen daha sonra aynı okullara öğretmen olarak döndü ve 32 yıl burada yeni nesillerin terbiyesiyle uğraştı.
Doğduğu evdeki İslamî ortam, daha erken yaşlarda Müslüman Kardeşler Cemaati`ne iştirak etmesine vesile oldu. Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin, Şeyh Hammad El-Hasenat, Şeyh Abdulfettah Duhan, E-Hac Muhammed En-Neccar, Dr. İbrahim El-Mukadime, Dr. Abdulacziz Er-Rantisi ile birlikte Müslüman Kardeşler Cemaati`nden doğan Hamas’ın ilk nesil şahsiyetleri arasında yer alır.
Kendisini ders vermeye ehliyetli kılan temel eğitimde ve bir davetçi ve eğitimci olarak geldiği noktada durmayan Şeyh Ebu Eymen, daha sonra Gazze’deki İslam Üniversitesine kaydını yaptırdı ve İslam Hukuku diplomasını aldı. Mezun olduktan sonra El-Bureyc Mülteci Kampı`ndaki Takva Camisine imam olarak atandı. Kürsü ve minberde verdiği vaazlarda çekinmeden hakkı haykırması onu bir halk önderi, kanaat önderi ve ihtilaflarda Allah’ın hükmüyle hüküm veren bir hâkim durumuna getirdi.
Hamas’ın kurulması
Müslüman Kardeşler Cemaati`nden doğan Hamas hareketini Aralık 1987 yılında Şeyh İmam Ahmed Yasin önderliğinde kuran altı kişiden biri de Şeyh Ebu Eymen`di.
Hareket içinde davet ve yapılanma işine kendini vermesi ve bunu üstlenmesi Şeyh Ebu Eymen`in defalarca tutuklanmasına neden oldu. Sekiz kez işgal rejimi zindanlarına giren Şeyh Hamas ve İslamî Cihad liderleri arasında 1992 yılında Lübnan’ın Güneyindeki Merc’uz-Zuhur’a sürgün edildi.
Abbas yönetiminin takip ve baskıları
Şeyh Ebu Ebu Eymen, işgal rejiminden gördüğü baskı ve zulümlerin aynısını Abbas yönetiminden de gördü. Yaşına, lider olmasına ve nesilleri eğitmesine rağmen Filistin Yönetimi`nin işkencesinden kurtulamadı.
Aksa İntifadası başladığında, Hamas lideri, komutanı ve öncüsü durumunda olan Ebu Eymen, kendisi olayları takip etmede ve yönlendirmede ön safta olduğu gibi, çocuklarının da Kassam Tugayları saflarında düşmana karşı cihad eden mücahitlerin gösterdiği direnişin ön sıralarında olmalarını sağlamıştı. Bundan dolayıdır ki işgal güçleri 2003 yılında Bureyc Mülteci Kampı`ndaki evini basıp yıktı ve yaralandıktan sonra kendisiyle üç çocuğu tutuklandı.
Aynı yılın Haziran ayında işgalcilerin araçlarına suikast düzenlemeleri sonucu oğlu Yasir ile hamile gelini şehit oldu.
Şeyh 2005 yılında yapılan belediye seçimlerinde Bureyc Mülteci Kampı`nın Beldiye Başkanı oldu. Hamas hareketinin seçimlerde Fetih’i neredeyse silip süpürmesine rağmen 2005 yılında başkanığı teslim etmeyen Fetih, 2007 yılında teslim etmek zorunda bırakıldı.
Şeyh Ebu Eymen`in İslamî Hareketin tecrübesi ve bakış açısıyla ilgili birçok eserinin yanında halk arasında yaygınlık kazanmış birkaç şiiri de bulunuyor. Halk arasında ayrıca iyi hitabetiyle de biliniyor.
Nesilleri yetiştirmek
Siyonist zindanlara kapatılan Şeyh Ebu Eymen içerdeki insanların eğitimiyle uğraşıyordu. Onlara Kur’an öğretiyor ve bunu yaşamalarını sağlamaya çalışıyordu. Onun hücre arkadaşlarından araştırmacı yazar Mustafa Es-Savvaf “benim ilk öğretmenin odur. İlk defa onun dizleri dibinde En-Nakab cezaevinde Kur’an’ı doğru bir şekilde öğrendim. Eğitimimi tamamlamadan Allah bize çıkmayı nasip etti” diyor.
Es-Savvaf devamla, cezaevinde Şeyh`in takip edilen, kararlı, azimli bir şahsiyet olduğunu ekliyor.
Şeyhi son yıllarında hastalıklar yıprattı. Sağlığının bozulması üzerine Bureyc Belediye Başkanlığından istifa etti. Tedavi için dışarıya gitti. Bunun için Mısır, Katar, Suriye ve Lübnan’ı ziyaret etti. Salı günü ağırlaşan Şeyh Bureyc Mülteci Kampı`ndaki evinden Deyru`l-Belah’taki El-Aksa Şehitleri Hastanesine kaldırıldı ve burada hayata gözlerini yumdu.
Filistin’in önemli şahsiyetlerindendi
Onu son yolculuğuna uğurlarken Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı ve eski Başbakan İsmail Heniyye kendisinden bahsederken “merhum Filistin ve İslam ümmetinin önemli şahsiyetlerinden ve Hamas hareketinin de kurucularındandı” dedi.
Defnedilmeden önce taziye mesajını sunan Hamas lideri Heniyye, Şeyh Ebu Eymen’in hareketin bütün aşamalarına katıldığını, yeni nesillerle cihad ve davet arasında virgül görevini gördüğünü, defalarca işgal rejimi tarafından tutuklandığını ve Hamas liderleri arasında Mercu`z-zuhur’a sürgün edildiğini söyledi.
Heniyye devamla, onun terbiye işini fazlasıyla önemsediğini belirterek, Hamas liderlerinin çoğunun onun dizi dibinde büyüdüklerini ve mektebinden geçtiklerini hatırlattı.
Ömürlerini verdikleri mücadelelerini omuzlayacak nesillerin olduğunu gören Hamas liderleri huzur içinde Rabblerine dönüyor…
FEM