• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Gazze`ye bir kısım inşaat malzemesinin geçişine izin verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İsrail`in, Gazze Şeridi`ne yeniden inşaat malzemelerinin girişine izin vermesinin ardından, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı`ndan çimento yüklü tırların geçişi başladı.

Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı Müdürü Münir el-Galban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM, Filistin yönetimi ve İsrail arasında varılan üçlü anlaşma uyarınca, İsrail yönetiminin bugün Gazze`ye bin 500 ton çimento taşıyan tırların girişine izin verdiğini söyledi.

Bu çerçevede bin 500 ton çimento taşıyan 38 tırın Gazze`ye girişinin başladığını belirten Galban, bu malzemelerin BM ile koordineli şekilde, İsrail`in saldırılarında evleri hasar görenler arasında paylaştırılacağını ifade etti.

İsrail, 7 Temmuz`da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarının ardından yalnızca Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait, sınırlı miktarda malzemenin girişine izin vermişti. Daha sonra BM, İsrail ve Filistin arasında 8 Ekim`de yapılan anlaşma uyarınca, 14 Ekim`de de malzeme yüklü yaklaşık 75 kamyon Gazze`ye geçmişti. Kasım ayında ise Gazze`ye bin ton çimento taşıyan 28 tırın girmesine izin verilmişti.

BM Genel Sekreteri`nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry Cuma günü yaptığı açıklamada, "BM`nin, İsrail ve Filistin`in uzlaşması sonucu gelecek haftadan itibaren 25 bin ev sahibinin inşaat gereçlerini almaya başlayacağını" kaydetmişti.

Gazze`nin yeniden inşası amacıyla Eylül`de varılan anlaşmada, bölgeye BM denetiminde inşaat malzemesi sokulması için İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında "üçlü mekanizma" kurulmuştu. Kurulan mekanizmayla Gazze`de hem özel hem de kamu sektörünün inşaat malzemesi alabilmesi hedefleniyor.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da saldırıya başlamış, 26 Ağustos`ta varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda 9 bin yapı tamamen yıkılırken, binlerce bina ise zarar görmüştü.

Kaynak : AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir