Rus ekonomisi zatürre oldu
Rusyadaki ekonomik kriz büyüyerek devam ediyor. Rusya sonuçta Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımların Rus ekonomisine verdiği zararı kabul etmek zorunda kaldı.
Riyad Makaev / Doğruhaber
Rusya, bugüne kadar Batı’nın uyguladığı ekonomik yaptırımların Rus ekonomisine bir zarar vermeyeceğini savunuyordu. Ancak son zamanda epey düşmeye başlayan ruble ve ülkede oluşan ekonomik kriz bu durumu kabullenmeye başladı. Rusya karşı yaptırımlarını gündeme getirerek Batı’nın ekonomi alanındaki baskısını durdurmaya çalıştı. Ancak, Batı’nın daha sert yaptırımları gündeme getirmesiyle geri adım atmış gözükmektedir. Rusya’nın Ekonomik Kalkınma Bakanı Alexei Ulyukayev, Rusya’nın Avrupa Birliği ile iş ilişkisini kısıtlamak gibi bir niyetlerinin olmadığını, açıkladı. Bakan, Rusya’nın Çin ile ticaretini geliştirmek uğruna AB ile ticaretini kısalmaya gideceği yönündeki yorumların gerçeği yansıtmadığını, söyledi. Rusya ve AB arasındaki ticaret hacmi 430 milyar dolar. Çin ve Rusya arasında sadece 90 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunmaktadır.
Rusya Batı’nın uygulamış olduğu yaptırımlar karşısında ayakta durabilmek için Çin ile dev bir doğalgaz anlaşması ve bu hafta Vietnam ile gaz ve petrol anlaşması imzaladı. Önümüzdeki hafta Rusya Devlet Başkanı yeni ticari anlaşma paketi ile Türkiye’ye gelecek. Rus Merkez bankası, düşen rubleyi desteklemek için müdahale yapacağını açıkladı ve ruble düşüşünü durdurmuştu. Ancak, uluslararası piyasada petrol fiyatının yeniden düşüşe geçmesi ile Ruble yine haftanın en büyük düşüşünü yaşadı. Artık Rus ekonomisi gerçek bir dopinge ihtiyaç duyuyor. Ancak Rusya Devlet Başkanı ülkede oluşan ekonomik krizin ülke ekonomisini dibe vuracağını henüz tam kabullenmiş değil. Putin, “Rusya ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya değil. Ne zaman Rusya güçlenmeye ve kendi çıkarlarını savunmaya başlarsa Rusya’ya ve onun liderlerine karşı tutumları hemen değişmeye başlar. Demek ki biz doğru yolu seçmişiz” diyor. Putin, Batı’nın uygulamış olduğu ekonomik yaptırımlardan dolayı yerli üretimin ve dolayısıyla ihracatın gelişeceğine inanıyor. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı, petrol fiyatlarındaki düşüşün yapay olduğuna ve dolayısıyla yakın zamanda normale döneceğine inanıyor. Bu açıklama Putin’in yine petrol ve doğalgaza bağlılığını ortaya koymuş oluyor. En ilginci ise Rusya Devlet Başkanı ilk kez ülkesinde beşinci kolun olduğunu kabul etti.
Rusya’nın en büyük finans şirketleri ve Putin’in en yakın dost dedikleri iş adamları Batı’nın uygulamış olduğu ekonomik yaptırımlar karşısında en çok zarar görenlerdir. Putin ise ilginç bir yorumla, kendi ülkesi için acı çekmek bir ödüldür, dedi.
Rusya bugün sadece ekonomi için endişelenirken önümüzdeki yıl bölgeye akıtılan para ile durumunu kontrol altında tutabildiği Kuzey Kafkasya’da yeni siyasi problemler de yaşanabilir. İlhak ettiği Kırım, Rusya bütçesine yeni bir yük olarak önüne çıkacaktır elbette. Ukrayna meselesinde Doğu Ukrayna bölgelerine yaptığı parasal ve silah desteğini kesmek zorunda kalabilir. Rus Devlet Başkanı nüfus arttırma programı çerçevesinde her üçüncü çocuğa ödediği parayı da keseceklerinin sinyalini verdi. Bu yıl son çeyreğin enflasyonu yüzde dokuz olarak açıklandı. Ruble dolar karşısında 46 sınırını geçti. Sağlık reformları adı altında binlerce doktor ve hemşirenin işine son verildi. Benzine zam yapıldı. Vergiler yeni yıl ile yüzde 2.5 artacak. Askeri harcamalarda kısıtlama söz konusu.
Ancak, Rusya tüm bu zorluklardan geçebilmek için petrol 60 dolara kadar düşse bile üretime daha hız vererek artacağını açıklıyor. Rusya’nın son hamlesi daha ilginç. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Abhazya Başkanı Khajimba, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma, ekonomik ve savunma sektöründe iki ülkenin yakın işbirliğini göstermektedir. Abhazya muhalefet kanadı ise anlaşmayı eleştirerek, Abhazya egemenliği için anlaşmayı bir tehdit olarak adlandırdı. Muhalefetin görüşü, bunun sonu Abhazya’nın Rusya tarafından ilhakı olacağı yönünde.
Rusya Başkanı, Abhazya, Gürcistan ve Ermenistan ile demiryolu bağlantısının tam ölçekli restorasyon olasılığı hakkında önemli açıklama yaptı, “Biz bu tür projelerin uygulanmasını kesinlikle bölge ülkeleri arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağına inanıyoruz.”
Rusya’nın şimdiki durumunu en güzel açıklayan yine Rusya’nın Ekonomik Kalkınma Bakanı Alexei Ulyukayev oldu. Ulyukayev, Rus ekonomisinin mevcut durumu, Rus yetkililerin politikasının bir sonucu olarak bu duruma gelmedi. Bu bizim seçimimiz değildi. Biz sadece dış güçlerinin Ukrayna’da bir darbe girişimine yanıt verdik. Şimdi üzerimize bir çığ geliyor ve onu durdurmak çok zor. Biz sadece kendimizi savunmak için bir şeyler deneyebiliriz, dedi.