• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Putin`den doğalgaza indirim müjdesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Ankara`daki temasları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda görüşen Putin, Türkiye`ye satılan doğalgaz satışında yüzde 6 indirim yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Putin Türkiye`ye 1 Ocak itibariyle doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacaklarını söyledi. İşte basın toplantısında yapılan açıklamadan satır başları:

Ticaret hacmimiz artıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan sorunlar geride kalmaya başladı. Enerji yatırımları stratejik bir alan.

Mavi akımın kapasitesinin artırılması için görüşmeler yaptık. Türk ortaklarımızla enerji işbirliği ile ilgili 1 ocak itibarıyla doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız.

32 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Konuk Devlet Başkanı Putin`in açıklamarının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasında yıllık 32 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi. 2023`te bu ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarılması gerektiğini anlatan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu konuları görüşme imkanımız oldu. Karşılıklı yatırımlarla ilgili adımları değerlendirdik.

Özellikle tabi ki enerji alımında Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 50’si doğalgazda Rusya’dan temin ediliyor. Bundan dolayı bizlerle buradaki farklılık hissedilir anlamda mevcut. 32 milyar dolardan 25 milyar dolar Rusya’dan bize, 7 milyar da bizden Rusya’ya. Orada ticaret hacminde açıklık söz konusu.

Şu anda biliyorsunuz Rusya’dan ülkemize turizm noktasında, gelenlerin miktarı birinci sıraya yükselmiş vaziyette. Türkiye’de hayata geçirdiğimiz en önemli ve stratejik yatırımlarından biri olan Akkuyu santraliyle ilgili, bir değerlendirmeyi yaptık. 3 yılı aşkın süredir devam eden bu çalışmaların bundan sonraki süreci dün ÇED’in onayıyla birlikte daha da artacak. Bununla ilgili olarak yine gerek başbakan, gerek ilgili bakanlarla müşterek çalışmayı yapacağız.

AKKUYU ÇED RAPORUNA ONAY

Akkuyu’da bir konuyu geçmeyeyim. Biliyorsunuz gençlerimiz eğitim alıyorlar Rusya’da, 200 gencimiz. Bu projeyi ellerine alıp götürecekler. Bunun yanında yeni mühendislerimizi bu ekip yetiştirecek. Böyle de bir hedefimiz var.

Bir diğer konu enerji de atacağımız adımlar. Bugüne kadar güney akım diye geçen, şu ana kadar engellenen süreçte de bizler bu akşam yaptığımız görüşmelerle birlikte dayanışma içerisinde, herhangi bir hukuki neticesi olmayan ama bu ön mutabakatla tarafların bir çalışma yapıp, süratle neticelendirip bu ön mutabakatı kesin mutabakata çevirmek için bir adım atacağız. Bu adımdan doğalgaz açığından istifade edebileceğimiz gibi Yunanistan sınırında bir dağıtım merkezi oluşturmayı, oradan o merkezden cevabın verilmesi noktasında ön mutabakatımız var.

Bir diğer konu, bölgesel sorunlarımız vardı. Bunları ele alma fırsatımız oldu. terör örgütlerini görüşme imkanımız oldu. Suriye ırak sorununu ele alma imkanımız oldu. Bunların değerlendirmesini aramızda yaptık.

Kırım halkına yönelik her türlü elde edilmeyen hakları biz veriyoruz, vermeye de hazırız dediler. Bizim kişilere belli menfaat çıkarmak değil kırım halkının bütününe menfaat sağlamak, yani kırım tatarlarının dilini resmi dil olarak kabul ettiklerini, yerleşim noktasındaki sıkıntıları giderdiklerini, burada herhangi bir sıkıntı olması halinde de biz direkt olarak görüşebiliriz dediler. Bu konuda da mutabakatımız olduğunu gördük. Açık ve samimi diyalog içerisinde bu görüşmelerimizi devam ettirdik.

Tabi Ukrayna’daki krizin uluslararası hukuk temelinde çözülmesi, barış ve huzurun tesisi için de önemli bir vizyon sunan Mins mutabakatına herkesin riayet etmesi konusunda da hemfikir olduğumuzu burada rahatlıkla söyleyebilirim. Bölgesel konulardaki bu temaslarımızı bundan sonraki süreçte de sürdürme, krizlere çözüm üretmede ortak adımlar atma noktasındaki gayretleri gördüm."

Bu haberler de ilginizi çekebilir