• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
STK’lar mülteci sorununa dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İstanbul’da faaliyet gösteren bazı STK’lar, mültecilerin yaşadıkları sorunları görüşmek üzere İnsani Yardım Vakfı (İHH) merkezinde düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi.

Türkiye’de 2 milyonu aşkın mülteci bulunduğunun altını çizilen toplantıda,

Dünya genelinde mülteci hakları konusunda büyük sıkıntıların yaşandığı belirtilerek, Türkiye ve dünyada bu alanda acil olarak çeşitli çalışmaların yapılması gerektiği, Mültecilerin dünya üzerinde insan kaçakçılığı ve insan ticareti yapan şebekelerin tuzağına düştükleri, taciz edildikleri, organ ticareti yapanların ellerine düştükleri, sömürüldükleri ve istismara uğradıkları, ayrıca her geçen gün hayatlarını kaybettiklerine vurgu yapıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Yavuz Dede toplantıda yaptığı konuşmada, mültecilik artık yalnızca Türkiye`nin değil dünyanın bir sorunu olduğuna dikkat çekti.

Toplantıda, Türkiye gibi Ürdün ve Lübnan’ın da Suriyeli mülteciler konusunda uluslararası camia tarafından yalnız bırakıldığı, uluslararası camianın mülteciler konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmediği belirtildi.

Mülteci konusuna dikkat çekmek için bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri, aşağıdaki ortak bildiriye imza attılar.

“MÜLTECİLERİN YAŞAM HAKKI, EN ÖNEMLİ ÖNCELİK OLMALIDIR!

Son dönemde artan ve mültecileri konu alan olay/problemlere ilişkin bu basın açıklamasını yapma zarureti hâsıl olmuştur.

Türkiye, sayıları 2 milyonu aşkın olduğu tahmin edilen mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu, ülkemizin misafirperverliğini göstermekle birlikte, tüm kamuoyuna vahim bir tabloyu da açıkça göstermek zorundadır; Artık sadece evlerimizin kapılarını açarak, ekmeğimizi bölerek çözüm bulamayacağımız bir sorunla karşı karşıyayız.

Her gün yeni bir vakıa duyuyoruz; Edirne’de 3’ü çocuk, 9 Afganlı mültecinin öldürülmesi, mültecilerin Romanya-Bulgaristan hattına geçmeye çalışırken meydana gelen tekne faciası, Türkiye’ye geçmek üzere Tayland’a sığınan 300 Doğu Türkistan uyruklu mültecinin Çin’e iade edilmek istenmeleriyle yüz yüze kaldıkları kurşuna dizilme tehlikesi gibi sıcak krizler, yüzleşmek zorunda olduğumuz tablonun yalnızca bir yüzü.

Öte yandan soğukların başlamasıyla yersiz-yurtsuz insanların sığınacak bir damlarının olmayışı, soğuk zehirlenmesi vakıalarının mülteciler arasında artış göstermesi, mültecilerin yoğun olduğu bölgelerde sürekli tekrarlanan adli vakıalar, salt kılık-kıyafetine bakılarak ölüm tehlikesinin olduğu yerlere geri gönderilmek istenenler, geri gönderme merkezlerinin sağlıksız-güvenliksiz ortamları bizleri düşündürmektedir.

Güncel bir başka sorun olarak Halep koridorunun kapanma ihtimaline karşılık başlayacak, sayıları 2 milyona kadar varacağı tahmin edilen yeni bir mülteci akını haberleri de kaygılarımızı tetiklemekte.

Bu yoğun ve çaresiz nüfusun giderek artması insan ticaretini organize bir tehlikeye dönüştüren örgütlerin ekmeğine yağ sürmekte ve etkin bir denetimin olmayışı sebebiyle, başta cinsel istismara dayalı kadın ticareti, zorla evlendirmeler, organ ticareti, iş gücü sömürüsü gibi mültecilere yönelik yaygınlaşan vakıalar tedirginliğimizi arttırmaktadır.
Bu bildiriye imza atan sivil toplum örgütleri olarak;

Bu haberler de ilginizi çekebilir