Yerli Uçağa Darbe mi?
TÜRK Hava Kuvvetleri, milli tasarım Hürkuş uçağının testleri sürerken Güney Kore imalatı KT-1 tipi 15 eğitim uçağı alacak. Bu durum yerli üretimin geleceğini baltalayacağa benziyor...
Güney Kore`de yayın yapan JoonGang Gazetesi`nin haberine göre, Türkiye ve uçağı imal eden KAI şirketi 4 Aralık`ta 150 milyon dolar tutarındaki anlaşmayı imzalayacak.
Tek motorlu KT-1`ler, 2007`de Hava Kuvvetleri`nde hizmet ömürlerini doldurmaya başlayan T-37 uçaklarının yerine seçilmişti. Toplam 40 uçak için varılan anlaşmaya göre teslimat 2010`da başlanmıştı. Ancak bu uçakların göreve hazırlık oranı beklenenden düşük çıkmıştı.
KT-1 Projesi sürerken Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Özgün Başlangıç Uçağı Projesini hayata geçirilmesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi`ne (TAI) görev vermişti. Özgün tasarımı TAI mühendisleri tarafından gerçekleştirilen uçağa, Türk havacılık tarihinde bir çok ilke imza atan Vecihi Hürkuş`a atfen `Hürkuş` adı verilmişti. Çok güçlü motora sahip uçak ilk uçuşunu geçen yıl yapmıştı. İki uçakla test çalışmaları süren projede sertifikasyon çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacak olan `Hürkuş`, uzun yıllar sonra ilk Türk tasarımı uçak unvanını taşıyor.
YERLİ UÇAK HÜRKUŞ`U ETKİLEYECEK
Güney Kore`ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş`un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti. Türk Hava Kuvvetleri, geçen yıl Hürkuş`a ilk siparişi vermişti.
İmzalanan anlaşmaya göre B modeli olarak adlandırılan askeri eğitim amaçlı tasarlanacak uçakta ilk teslimat 2017 yılında yapılacak. Kalan uçaklar 2018`de teslim edilecek. Güney Kore`ye verilecek siparişle birlikte KT-1`lerin de 2017-2018`de Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.
Uzmanlar, Hürkuş`un önümüzdeki yıl dünyanın en büyük havacılık fuarı Paris Air Show`da sergileneceğine dikkat çekerken, Türkiye`nin ek KT-1 siparişi vermesinin Hürkuş`ın gelecekte satışını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.