Odun Kırmaktan Bıktı, Makina İcat Etti
İzmirin Torbalı ilçesine bağlı Demirci köyünde odun kırmaktan bıkan 28 yaşındaki mühendis Mehmet Kavanoz, odunu hem kıran hem de kesen bir makine tasarladı.
İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Demirci köyünde yaşayan Kavanoz ailesi, odun kesmekten bıkınca çareyi odunu hem kıran hem de kesen bir makine tasarlamakta buldu.
ODUN KIRMAKTAN BIKTI
28 yaşındaki Mehmet Kavanoz, Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okurken telefonla konuştuğu anne ve babasının sık sık odun kesmekten yakınması üzerine İzmir’e döndüğünde makine geliştirmeye karar verdi. Odun kırmanın ve dal odunları kesmenin kol kuvveti gerektirdiğini bilen Kavanoz, mezun olduktan üç yıl sonra hem kendisine hem de ailesine fayda sağlayacak makine yaptı.
PATENT BAŞVURUSUNDA BULUNDU
Piyasada odun kırma makineleri olduğunu ancak aynı makinede kütükleri kıran, dal odunları da kesen bir mekanizmanın ilk kez yapıldığını belirten Kavanoz, kendisine bir atölye açtı. Türk Patent Enstitüsü’ne ‘Faydalı Model’ başvurusunda bulunan Kavanoz, seri üretime geçerek özellikle köylerde yaşayan insanların odun kırma derdine çare olmak istiyor.
ZAMANDAN TASARRUF EDİYOR
Köy yaşamında odun kırmak ve sobayla fırınlar için odun hazırlamanın büyük külfet olduğunu belirten genç mühendis, makine tasarlama sürecini şöyle anlattı: “Odun kesmek ve kırmak kol kuvveti gerektiren bir şey. Ayrıca zaman kaybı. Bundan bıktığımız için kendi makinemizi tasarlayıp kuvvetten ve zamandan tasarruf sağladık. Kışın soğukta odun kesmek zor iş. Annem babam odun kesme ve kırma işinden sürekli şikayetçi oluyorlardı. Bu dertten kurtulmak için bu makineyi tasarladım. Mühendisliğin temelinde insanoğluna yardımcı olacak şeyler üretmek vardır. Biz de faydalı olabilirsek ne mutlu bize.”
OĞLUNA SIK SIK SÖYLÜYORDU
Karaciğer naklinden sonra eskisi gibi odun kesemediğini ve oğlu ile telefonda konuşurken sık sık bundan yakındığını belirten baba Selahattin Kavanoz ise, “Odun kesemez hale gelmiştim. Oğlum işten geldikten sonra kesiyordu ona da zor oluyordu. Şimdi ben de o makineyle odun kesiyorum, annesi de kesebiliyor. Hem dal odunu hem de kütükleri kesebiliyoruz” dedi.
SERİ ÜRETİME GEÇMEK İSTİYOR
Hidrolik sistemle çalışan odun kesme ve kırma makinesi, 220 volt ev elektriği ile çalışıyor. 6,5 tonluk basma kuvveti olan makine, elle bölünemeyecek olan budaklı odunları dahi kırabiliyor. Dal odunları için tasarlanan testere ise 15 santimetre çapına kadar kesebiliyor. Odun kesme ve kırma mekanizmalarını aynı makinede buluşturan Kavanoz, Türk Patent Enstitüsü’ne ‘Faydalı Model’ başvurusunda bulundu. Geliştirdiği ürünü ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefleyen Kavanoz, Kavanozlar Mühendislik adıyla açtığı atölyede seri üretime geçmeyi hedefliyor.