• DOLAR 32.585
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2460.541
  • ...

VAN-Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, gıda üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri, yılsonuna kadar İşletme Kayıt ve Onay Belgesi almaları hususunda uyararak,  2014 yılı sonuna kadar bu belgeyi  almayan gıda işletmelerine idari para cezası uygulanacağını bildirildi.

Van il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan açıklamada: "59 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı. Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 17.12.2011 tarihinde yürürlüğe giren Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay işlemlerine Dair Yönetmelik hükümleri gereğince işletmelerin Kayıt Onay işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.

07.01.2014 tarih ve 28873 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesinin 2. Fıkrasında, "17/12/2011 tarihinden önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alınış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31/12/2014 tarihine kadar bu Yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmek zorundadır." hükmü gereğince gıda üreten işletmelerin (fırın, pastacılık ürünleri üretim, unlu mamuller üretim, hazır yemeli üretimi, şekerleme ürünleri üretim v.s.) gıda üretim izin belgeleri ve gıda sicil belgeleri 2014 yılı sonu itibariyle geçerliliğini yitirecektir. Bu belgelerin yerine, en kısa zamanda İşletme Kayıt Belgesi almaları gerekmektedir, aksi takdirde faaliyet alanlarına göre işletme kayıt işlemlerini yaptırmayanlar, 5996 Sayılı Kanunun Cezaî Hükümleri gereği; "Kayıt yaptırmayan üretim yerlerine 2 Bin TL. idari para cezası verilecektir. " hükmü yer alıyor.

İşletme Kayıt ve İşletme Onay Belgeleri olmadan üretim faaliyeti gösteren işletmeler  de, en kısa sürede bu belgeleri almak zorundadırlar. Aksi takdirde faaliyet alanlarına göre işletme kayıt ve onay işlemlerini yaptırmayanlar 5996 Sayılı Kanunun Cezaî Hükümleri gereği; "onay almadan üretim yapanlara 10 bin TL" idarî para cezası, "kayıt yaptırmayan üretim yerlerine ise 2 bin TL" idari para cezası verilecektir.

Bu  kanun ve Yönetmelik kapsamında gıda satış işletmeleri (market, bakkal, pastacılık ürünleri satış, manav, kasap, kantin, büfe. gıda toptancıları, gıda soğuk hava depoları v.b.) ile  toplu tüketim yerlerinin (lokanta-restoran. pastane, yemekhane, kahvehane-çay ocağı. kale. v.b.), Faaliyete geçmeden önce işletme kayıt belgesi almaları gerekmektedir. Aksi takdirde faaliyet alanlarına göre İşletme Kayıt işlemlerini yaptırmayanlar 5996 Sayılı Kanunun Cezaî Hükümleri gereği: "kayıt yaptırmayan perakende işyerlerine Bin Türk Lirası" idari para cezası verilecektir.

Her hangi bir cezai işleme maruz kalmamak için gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerini yaptırmaları, bunun için de il/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek dolduracakları Beyanname ile İşletme Kayıt ve Onay Belgesi için başvuru yapmaları gerekmektedir." denildi. ( İLKHA)