Suriyeli doktorlara uyum eğitimi verilecek
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Dünya Sağlık Örgütü, Targe Teknoloji Transfer Ofisi ve Gaziantep Teknopark işbirliği ile, Suriyeli doktorlara uyum eğitimi verilecek.
GAZİANTEP- Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Dünya Sağlık Örgütü, Targe Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Gaziantep Teknopark işbirliği ile düzenlenen Suriyeli Doktorlara Uyum Eğitimi, 24-29 Kasım tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleşiyor. Program çerçevesinde ilk etapta 25 Suriyeli doktor, Türkiye sağlık hizmetleri ve pratikleri hakkında uyum eğitimi alacak.
Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan Suriye Koordinatörü Veysel Dalmaz, Suriye’deki iç savaşın en fazla Türkiye’yi etkilediğini belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın yapıcı bir kararla, Suriyelilerin masraflarının karşılanması için uygulamalar geliştirdiğini kaydetti.
Bu sosyal girişimin şuana kadar Türkiye’ye maliyetinin 4.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Dalmaz, “Bu önemli bir yüktür. Yükümüzün azaltılması için uluslararası kuruluşlar da bir yol haritasıyla Türkiye’ye destek olmalıdır. Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye’ye desteği 189 milyon dolar. Aslında, BM’ye bu konuda haksızlık etmemek gerekiyor. Çünkü başka yerlere de yardımda bulunuyorlar. Şu ana kadar karşılamadığımız bir eksiklik vardı. O da, hekimlik gibi kutsal meslek sahipleri Suriyeli doktorların, Türkiye’de boş durmalarını önlemekti. Bu kalifiye sağlık sektörü elemanlarından bugüne kadar yararlanamadık. Bugün GAÜN ve DSÖ işbirliği ile başlatılan bu önemli eğitim programı bize ışık tutacak. Bu eğitimden sonra, doktorlarımızın en azından belirli bir ücretle çalışmasının önü açılmalı. Bu konuda mevzuatımız yeterli değil. Ancak uluslararası NGO’ları da kullanarak bir yol haritası çizmemiz lazım. Türkiye’de 2 milyona yaklaşan Suriyeli nüfusun daha çoğu sağlık merkezlerimize gelmedi. Belki daha da çok gelecek. Bunun için, yükümüzü azaltacak yol haritamızı belirleyeceğiz. Konuyu Sağlık Bakanlığımıza götürdük. İnşallah sıkıntı çözülecek. Bu konuda da uluslararası kuruluşların desteğine ihtiyacımız var.”dedi.
Gaziantep Üniversitesi’nin savaş öncesinde Halep Üniversitesi ile çok iyi ilişkiler içinde olduğunu, Halep’te GAÜN Hastanesi‘ne hasta sevki yapan bir ofisin dahi açıldığını hatırlatan GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ise, “Suriye’deki yangına seyirci kalamazdık. Üç yıldır siz acı çekiyorsunuz. Ama biz de acınızı hissediyoruz. İnşallah, kısa zamanda bu zor durum sulh ile neticelenir ve bu yangın sona erer. Biz ülke olarak, şehir olarak, GAÜN olarak, elimizden gelen çabaları en yapıcı ve verimli şekilde sarf ediyoruz. Bunu gönülden ve de bir misafire yapılması gerektiği şekilde yerine getiriyoruz” dedi.
Suriyeli’lerin barındığı kamplarda Türkçe eğitimi verildiğini ve öğrencilere yüksek öğrenim imkanı sağlandığını da hatırlatan Rektör Prof. Dr. Coşkun, “Sağlık alanında hastanemiz her zaman Suriyeli’lere açık. Her zaman en az 40-50 Suriyeli hasta hastanemizde yatıyor. Suriyeli hekim arkadaşlarımızın bilgilerinin taze kalması için neler yapmamız gerektiğine kafa yoruyoruz. Hele hekimlerin hiçbir zorluk çekmeden mesleklerinin devamının sağlanması için üniversite olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. İnsana ve topluma dokunan sosyal ve sorumlu inovasyon konseptlerini uygulayan anlayışlara üniversitemizde önem veriyoruz ve bu eğitim inovasyonunu da bu ilkeler ışığında düzenliyoruz.” diye konuştu.
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök ise, Suriye’ye en fazla yardımın Türkiye tarafından yapıldığını vurgulayarak, “Misafirlerimiz akın akın ülkemize gelirken, sağlık sistemini çok hızlı bir şekilde harekete geçirerek, büyük hizmetler verdik. Suriyeli meslektaşlarımızın da bu hizmetin içine dahil edilmesi yolunda çaba gösterdik. Ancak, bu açık, tamamı ile kapatılamadı. Şimdi bu çözülme aşamasına geldi. İnşallah, gönüllü doktorlarımızın çalışmalarıyla ilgili tüm sıkıntılar giderilecektir.” diye konuştu. (İLKHA)