İşçiler mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor
Gaziantep'te günlerdir paralarını alamadıkları gerekçesiyle çeşitli eylemler yapan işçiler mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.
GAZİANTEP - Gaziantep’te Şahinbey Belediyesine ait konutlarında çalışan işçiler yüklenici firma tarafından paralarını alamadıklarını ileri sürerek geçtiğimiz hafta çalıştıkları inşaat önünde başlattıkları eylemlerini sürdürüyorlar.
6 aydır paralarını alamadıklarını iddia eden inşaat işçileri, sorunlarını anlatacak bir yetkili bulamadıklarını belirttiler. İşçiler, yüklenici firmanın ücretlerini bugün yarın diyerek ertelediğini ve aylardır mağdur durumda olduklarını dile getirdiler.
“Şuan hepimiz mağdur durumdayız”
İnşaatın elektrik işlerini yapan Durmuş Albayram, “6 aydır ben burada elektrik işi yapıyorum. Sadece ben, 46 elemen ile çalıştım. Bizim dışımızda farklı gruplarda çalışan işçilerin sayısı ile birlikte burada toplam 400 işçi olarak çalışıyoruz. Bizler memleketlerimiz terk ederek buraya ekmek parası kazanmak için geldik. Burada sıvacı, boyacı, mobilyacı ve birçok inşaat alanında çalışan işçi var. Hepimiz de mağduruz. Hiç birimiz ücretlerimizi alamıyoruz. Şuan hepimiz mağdur durumdayız. İşçilerimiz ne yapacaklarını şaşırmış durumda, 6 aydan bu yana bu gün yarın, ayın şu tarihinde paranızı ödeyeceğiz deyip bizi oyalıyorlar.” şeklinde konuştu.
“İşçilerimiz mağdur durumda bir aydır inanın yemek bile yiyemiyoruz”
Firmanın birçok daireyi sattığı halde paralarını ödemediklerini belirten Albayram, “Şuan bloklar hemen hemen bitmiş durumda. Hatta dairelerde oturan aileler var. Şuanda 85 ailenin anahtarı teslim edilmiş. Geri kalan bloklar, eğer yüklenici firma veya belediye paramızı ödemiş olsaydı, işçilerimiz iş bırakmayacak ve şuan inşaat bitmiş olacaktı. Şuan inşaatın büyük bir bölümü bitti. Eğer ücretlerimizi ödeseler iki aylık bir işimiz kaldı. Bizlerde bu sıkıntıdan kurtulacağız. Kendileri de rahat edecek. İşçilerimiz mağdur durumda, bir aydır inanın yemek bile yiyemiyoruz. Hatta iki haftadır yemek firması parasını alamadığı için işçilere yemek getirmiyor. Karnımızı bisküvilerle doyurmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Burada yapılan iş, hak edişe dökülmüyor”
Yaptıkları işin resmiyete dökülmediğini iddia eden Albayram, “Burada yapılan iş, hak edişe dökülmüyor. Yapılan iş şu an resmiyete dökülmediği için belediye ve yüklenici firma rahatlıkla işçilerin benden alacakları yoktur diyebiliyor. Örneğin şuan gördüğünüz gibi binalar tamamlanmış. Fakat resmiyette binalar 15 kata tamamlanmış görünüyor. Bırakın inşaatın 15 katının yapılması, inşaatın boyasından sıvasına kadar her şeyi bitmiş. Ama resmiyette ne su, ne de elektrik hiçbir işlem görünmüyor. Biz bile şaşırdık. Burada büyük bir rant dönüyor. Çünkü durum onu gösteriyor. Çünkü ortada bir skandal var. Bırakın inşaatın tamamlanmasını inşaatın duvarı bile yok deniliyor. Kayıtlarda böyle bir şey olabilir mi? Burayı bırakıp başka bir işyerinde çalışmaya da gidemiyoruz. İşçiler ikinci sınıf muamelesi görüyor. Belediye Başkanı bizimle alakası yoktur diyor. Peki, biz burada işe başlarken belediye başkanı gelip yaptığımız işleri neden kontrol ediyordu.” diye konuştu.
“Sonuçta bizde bu ülkenin vatandaşlarıyız”
Albayram, “Bir ay öncesine kadar 400 kişi çalışıyordu. Fakat ödemelerde sıkıntı başladıktan sonra mecburen taşeron firmalar işçilerini farklı yerlere sevk ettiler. Burada işçiler arasında gerginlik yaşanıyordu. Şuan burada kalanlar, ekip başları ve çaresiz durumda olup da memleketlerine dönemeyen işçilerdir. Özellikle çevre illerden buraya çalışmaya gelen içiler daha çok mağdur durumda. Paraları olmadığı için memleketlerine dönemiyorlar. Bizler aylardır burada mağduruz ve şuana kadar hiçbir yetkili gelip bizim derdimizi dinlemedi. Buraya gelip işte arkadaşlar neden çalışmıyorsunuz. Sıkıntınız nedir. Neden eylem yapıyorsunuz diye bir sormaları gerekir. Sonuçta biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Bizler artık son çareyi eylem yapmak ve iş bırakmada bulduk. Burada çalışan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.
Öte yandan konuyla ilgili görüştüğümüz belediye yetkilileri ise işçilerle bir bağlantılarının olmadığını işçilerin taşeron firma tarafından çalıştırıldığını belirtti. İsmi geçen taşeron firma yetkilileri de işçilerin kendileri ile bir sözleşmeleri olmadığını, firma yönetiminin bu konu hakkında bilgilerinin bulunmadığını savundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)