• DOLAR 32.488
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2441.481
  • ...
Doğalgaz zammı vatandaşı sobaya yöneltti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Doğalgazın İstanbul`un hemen her yerine ulaşmasına rağmen vatandaş sobadan vazgeçmiyor. Eminönü tarihi Sobacılar Çarşısı’nda soba satan esnaf, “Soba mevsimi geldi hareketlilik var ancak doğalgaz faturalarının gelmesiyle birlikte hareketlilik artacak.” diyor.
Eminönü Sobacılar Çarşısı’nda soba imalatı yapan ve satan 50 yıllık esnaf Cemil Ezer, havaların soğumasıyla çarşıda bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Ezer, asıl hareketliliğin ilk doğalgaz faturalarından sonra yaşanacağını ifade etti.
Çarşının köklü esnaflarından Ömer Çelik’te doğalgaz zammı sonrasında kullanıcılara gelecek olan faturaların satışları etkileyeceği görüşünde. Çelik “Vatandaş faturalardan sonra kesin kararını verecek.” dedi.

ISINAMIYORUZ, FATURA DA KABARIK GELİYOR
Sobacılar çarşısında evi için soba bakan Kemal Kurt, evinde doğalgaz olmasına rağmen soba almaya karar verdiğini belirtti. “Bu yıl doğalgaz kullanmayacağız” diyen Kurt “İstediğimiz gibi ısınamıyoruz. Faturalarda kabarık geliyor. Başka çaremiz yok.” şeklinde konuştu. Çarşıda soba bakan başka bir alıcı, “Doğalgaz, soba ateşinin verdiği tadı vermiyor. Hiç ısınamıyoruz. Geçen yıl en düşükte kullandığımız halde 300 TL fatura geldi. Bu yıl soba yakmayı düşünüyoruz.” dedi.

SOBAYI ÜSTTEN YAKIN
Sobacı esnaf evlerde kullanılan sobaların verimli kullanılması ve zehirlenmelerin önüne geçmenin püf noktalarını da anlattı. Kömür kullanılan bir sobada en çok dikkat edilecek konunun hava akımını sağlamak olduğunu belirten soba ustaları, bunun için boru ile soba arasındaki panel sürekli açık olacak dedi. Sobanın daha iyi yanması için ön tarafındaki ve üstteki deliklerin açık olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden ustalar, ateş harlandığı zaman bu kapakların hafif şekilde kapatılabileceğini söyledi. Sobacılar, üstten yakılan bir sobanın daha verimli yanacağını anlattı.

Sobacılar çarşısında neredeyse her bütçeye uygun soba bulmak mümkün. 80 TL ile 600 TL arasında satılan sobaların çeşitleri de çok. Evde üzerinde yemek pişirilebilen kuzineli sobalar, kovalı sobalar ya da şömine havası veren sobalar alıcı bekliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir