• DOLAR 32.45
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2441.104
  • ...
Yapılamayan tek ilaç: Kan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Kızılay Kozluk’da Cumhuriyet meydanında kan toplama aracını kurarak, kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan kan almaya devam ediyor. Kan bağışının önemiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kızılay yetkilisi Dr. Hakkı İpek, kanın yapılamayan tek ilaç olduğunu vurguladı.

“Kan yapılamayan tek ilaç”
Kan bağışının kulak arkası edilmemesi gerektiğini vurgulayan İpek, kişinin muhtaç olmadan kanın değerini anlayamayacağını söyleyerek “Kan bağışı hususunda kulak arkası kesilen kişi kana muhtaç olduğu zaman kan vermenin değerini anlayacaktır. Kan yapılamayan tek ilaçtır.” dedi.

“Zengin ile fakiri bir eden tek şey, kan bağışıdır”
Zengin ile fakiri bir eden tek şeyin “kan bağışı” olduğunu söyleyen İpek, “Kan zengine de fakire de lazım. Birinin diğerinden bu noktada bir üstünlüğü yok. Zengin ile fakiri tek noktada birleştiriyor. Kan parayla veya başka bir şeyle alınmıyor. Allah rızası için yapılıyor, gönülden veriliyor ve aynı zamanda sünnettir.” şeklinde konuştu.

Her vatandaş kan verebilir mi?
18-65 yaş aralıklarında bulunan vatandaşların kan verebileceğini söyleyen İpek, “Herhangi bir sağlık problemi olmayan, kan değerleri ve demografik değerleri uygun olan, kısacası sağlık durumu el veren herkes kan verebilir.” ifadelerini kullandı.

Kan bağışının sağlığa faydalı olduğunu belirten İpek, kan bağışının vücutta bulunan kanın temizlenmesine ve kişinin daha dinç hareket etmesine yardımcı olduğunu, erkeklerde 3 ayda bir, bayanlarda ise 4 ayda bir kan vermenin sağlık açısından iyi gelebileceğini vurguladı. İpek, kan verme işleminin diğer işlemlerle birlikte toplamda 15 dakika sürdüğünü söyledi.

Geçen aylara göre ilçede kan verme oranının azaldığını belirten Kızılay yetkilileri, halkı bu noktada daha da duyarlı olmaya davet etti. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir