• DOLAR 34.271
  • EURO 37.444
  • ALTIN 2920.919
  • ...
"KOAH tedavisi için ilk şart, sigarayı bırakmak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek Dünya KOAH Günü dolayısıyle, en çok ölüme neden olan hastalıklar listesinde 4. sırada yer alan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hakkında bilgiler verdi.


Kamuoyunda KOAH farkındalığını ve bilincini artırmayı amaçlayan Dünya KOAH Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, hastalığın tedavisinde sigarının tamamen bırakılmasıyla gelişme kat edileceğinin altını çizerek, hastalığın önlenmesinin fiziksel aktivitenin arttırılmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.


KOAH’ın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Özbek, “KOAH nefes yollarında mikroplarla oluşmayan, bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir” şeklinde konuştu.
Kansere bağlı ölümlerin en önemli sebeplerinden biri olan sigaranın, KOAH hastalığı içinde en büyük risk faktörü olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özbek, “KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikâyetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. Diğer tütün çeşitlerinin kullanımı ve çevresel tütün dumanı da, KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bilindiği gibi sigara, yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da etkilemektedir. Sekiz saat sigara dumanına maruz kalmış insan, günde beş adet sigara içmiş gibi olur” dedi.


Sigarayı bırakın yürüyüşe başlayın


KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Özbek, bunun için ilk şartın sigarayı bırakmak olduğunu söyledi. Fiziksel aktivitenin konuyla ilgili önemine de değinen Özbek sözlerini şöyle sürdürdü;


“Yapılan bilimsel araştırmalarda haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda, hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında yüzde 30-40 oranında azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir”
 

AVM’de KOAH standı


Öte yandan Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında konuya farkındalık oluşturmak amacıyla Korupark Alışveriş Merkezi’nde, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı işbirliği ile KOAH standı açtı. Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek ile UÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Mehmet Karadağ’ın da hazır bulunduğu stantta, vatandaşlara spirometre ile nefes ölçümleri yapıldı. Yoğun ilgi gören stantta ayrıca hastalıkla ilgili bilgilendirici broşürler de dağıtıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir