• DOLAR 34.67
  • EURO 36.743
  • ALTIN 2937.137
  • ...
Ala: 155 Memur Meslekten İhraç Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Âlâ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kapatma davası bittikten sonra AK Parti`nin, statüko ve müttefiklerinin sürekli üzerinden düşman ürettiği ve ülkeyi sıkıntıya soktuğu iki temel konuda inisiyatif aldığını aktaran Âlâ, "Bunların biri din ve vicdan özgürlüğüdür. Bu konuda çok ciddi mesafeler katedildi" dedi.

Âlâ, Oslo görüşmelerine ilişkin soru üzerine, "Etnik kimlik problemi konusu, AK Parti tarafından ele alındı. Burada aldığımız inisiyatiflerle önemli noktalara geldik. Oslo görüşmeleri yapıldığında çok ciddi mesafeler alındı ama oradaki görüşmeler başka bir devletin gizli servisinin bizim içimizdeki bazı mekanizmalara, işte o paralel yapı dediğiniz yapının adamlarına servis edilmesiyle..." diye konuştu. Bir milletvekilinin "Biz (paralel yapı) demiyoruz, siz diyorsunuz" değerlendirmesi üzerine Âlâ, "Emniyet bana bağlı. Bana bağlı bir yeri savunmaya girmeyin. Şimdi ben oradaki problemleri ayıklıyorum" dedi.

"Bu görüşmeler neden milletten saklı yapıldı?" sorusu üzerine Âlâ, şöyle konuştu:

"Milletten saklanmadı. Politikacılar görüşmüyor. Orada devletin birimleri... Zaten istihbarat teşkilatları bunun için vardır. İstihbarat teşkilatları görüştü. Size bu kötülüğü yapanlar, işte onları da sızdırdılar ve biz de onları soruşturuyoruz. Sızdırdılar, o zaman sekteye uğradı. Halbuki sekteye uğramasaydı önemli mesafeler elde edilmişti. Biz yılmadık, durmadık yola devam ettik. Bu kez geldiler bakın Habur`da o mesele oldu. Sonra devam ettik, 8 Mayıs 2013`te çekilme kararı alındı. Yurt dışına çekiliyor. Bir ay geçmedi Gezi olayları oldu ve yabancı basın 24 saat buradan yayın yaptı. Ondan 2 ay sonra da çekilme kararı durduruldu. Gezi olayları olmasaydı çekilme kararı alınmış ve başlamıştı."

 Yasa dışı dinlemeler

Türkiye`nin sorunlarını çözmede en önemli varlığının siyasal istikrarı olduğunu vurgulayan Âlâ, Sürecin devamında başka bir önemli aşamada Kobani olaylarının ortaya çıktığına işaret etti. Efkan Âlâ, şunları söyledi:

"Kabul edersiniz, etmezsiniz Türkiye`nin en önemli varlığı şu parlamentodur. Buranın var olması ve çalışması Türkiye`nin en önemli varlığıdır. Buraya, size milletvekili olduğunuz için, milleti temsil ettiğiniz için bu ülkenin bir bakanı, vatandaşı olarak yapılan her saldırıyı kendime yapılmış addederim. Hiç kimsenin hakkı ve hududu değildir. Burada milletvekillerinin vekillik yapmalarını ya da hükümetin hükümet etmesini engelleyecek, sandık dışı yöntemlerle darbe girişiminde bulunmak kimsenin haddi değildir. Bunu size karşı da yapsalar ki sayın genel başkanların etrafının da tamamı dinlenmiş. Bu yüz karasıdır. Sayın Bahçeli`nin de Sayın Kılıçdaroğlu`nun da. Tespit ediyoruz, görevden alıyoruz."

Bunun üzerine bazı milletvekilleri, "Beraber dinliyordunuz. Biz dinlendiğimizi biliyoruz. Bunu defalarca söyledik" diye konuştular.

‘155 memur meslekten ihraç edildi’

Âlâ, yasa dışı dinlemelerle ilgili bin 181 memura disiplin cezası verildiğini, 460`ının meslekten ihracının talep edildiğini, bunlardan 155`inin de meslekten ihraç edildiğini açıkladı. Âlâ, "Soruşturmalar devam ediyor. Suça karışmayanlarla bir meselemiz olamaz. Hepsi görevinin başında, görev yapacaklar ama suça karışmış, haksız, gereksiz, devlet bilgilerini dinlemiş, yetkisi olmayan işlere karışmışsa da onları ayıklıyoruz ve gereğini yapıyoruz. Bu kime karşı olursa olsun devletin ciddiyetine saldırıdır. Gizli bilgilerine saldırıdır. Ulusal güvenlik meselesidir" dedi.

Emniyet teşkilatının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalara da değinen Âlâ, teşkilatın personel sayısına ilişkin verileri komisyon üyeleriyle paylaştı. Ala, emniyette ihtiyaçtan fazla birinci sınıf müdür bulunduğunu, buna karşı sahada görev yapacak alt rütbedeki polislerin sayısının yetersiz olduğunu sözlerine ekledi.

Güvenlik Bakanlığı kurulacağı iddiaları

Güvenlik bakanlığı kurulacağına yönelik bazı iddiaların dile getirildiğini hatırlatan Âlâ, "Güvenlik bakanlığı var mı dediniz, böyle bir bakanlık yok. Böyle bir bakanlığın kurulma çalışması da yok" diye konuştu.

Molotofkokteyli silah sayılacak mı?

"Molotofkokteyli silah sayılacak mı?" yönündeki bir soru üzerine Âlâ, molotofkokteylinin bazen bir silahtan daha tehlikeli olduğunu vurguladı. Âlâ, "Hele barışçıl toplantı ve gösteriden bahsediyoruz. O zaman molotofun orada ne işi var? O da silah sayılacaktır. Çünkü bir otobüse ya da iş yerine daha büyük tahribat yapabilmektedir" diye konuştu.

`Jandarma mensuplarına HDP`lilerle görüşme yapmayın` yönünde bir talimat olup olmadığı sorusuna Âlâ, kolluğa verilmiş böyle bir talimat bulunmadığını söyledi. Âlâ, "Böyle bir talimat yok ama bölgede bu konuya ilişkin bazı pratik sorunların yaşandığını da biliyoruz" dedi.

TOMA alımlarının Meclis`ten çıkan kamu ihale yasasına uygun yapıldığını söyleyen Âlâ, kolluk güçlerinde 247 TOMA bulunduğunu belirterek, "Toplumsal olaylarda suyla müdahale en az zarar veren veya hiç zarar vermeden meseleyi çözen bir yöntem. Daha iyileri bulunduğu zaman daha iyilerini yaparız" diye konuştu.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu`na ilişkin eleştirileri de değerlendiren Efkan Âlâ, şöyle konuştu:

"1983 yılında hazırlanmış sorunlu bir kanun. Zaten birinci paragrafı okuyunca zannedersiniz ki yasaklamak için çıkarılmış. Oysa o hak ve özgürlükleri düzenleyen bir anlayışla dizayn edilmeli. Biz kanunu yeniden ele alıyoruz. Zannediyorum bu yıl içinde o kanunu da Meclis`e sevk edeceğiz."

Suriyeli sığınmacılar

Yurt genelindeki Suriyeli sığınmacıların sayısına ilişkin soruya Âlâ, "1 milyon 653 bin 605 bizdeki toplam rakam. Kaydı yapılan 1 milyon 176 bin 746. Geçici barınma merkezlerinde bulunanlar var. Diğerleri de kimisi misafir kimisi bazı şehirlerde kirada oturuyorlar" yanıtını verdi.

Kayıp çocuk sayıları

Kayıp çocuklara ilişkin de soru geldiğini ifade eden Âlâ, "2013`te 20 bin 953 çocuk kaybolmuş, bunlardan 20 bin 433`ü bulunmuştur. 2014 yılında 20 bin 960 çocuk hakkında kayıp müracaatında bulunulmuş bunlardan 20 bin 11`i bulunmuştur" dedi.   

Van’daki Kobani olayları

Van`da Kobani eylemleri sırasında olaylara müdahale sırasında bir polis panzerinin çevredeki araçlara da zarar verdiklerine ilişkin haberlerin hatırlatıldığını kaydeden Âlâ, "Burada bu işi yapan bir polis memuru ile o birlik amiri olan bir komiser yardımcısı açığa alınmış, görevden alınmış ve haklarında soruşturma başlatılmış. Müfettişler görevlendirilmiştir. O itilen araçlar sivil plakalı polis aracıdır. Bu da işi daha da vahimleştirmektedir aslında. Bunlara ilişkin soruşturma devam etmektedir. 77 milyon insan, bu kadar memurumuz var, hepsi özveriyle çoğu çok yüksek oranda özveriyle çalışmaktadırlar. Ama yanlış yapanların da soruşturulduğu, hiçbir zaman yanlışın gizlenmediği bir dönemi de yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

 Bingöl`deki saldırı

Bingöl`de emniyet müdürü ve beraberindekilere yönelik silahlı saldırıya ilişkin soruların da geldiğini ifade eden Âlâ, saldırıda iki emniyet mensubunun şehit olduğunu hatırlattı. Yaralı iki emniyet mensubunun ise durumlarının iyi olduğunu belirten Âlâ, şunları söyledi:

"Burada üç şahıs adli makamlarca tutuklandı. Daha detayına girdiğiniz zaman elbette çeşitli yöntemler var. Saldıranlar, saldırı yapıp silahlarını bırakıp başka silahlar alıp o yanıltmayı yapmak içinde, bunlar çok oralarda yaşanabiliyor. Daha sonra Diyarbakır`da da yardım ve yataklık yapan kişi de yakalandı, itiraflarda bulundu. 9 kişi bu çerçevede gözaltına alındı bir kısmı adli kontrolle serbest bırakıldı. Burada şunu belirtmek isterim çok daha detay vermek ne işimiz, ne de doğru olur. Bütün iddialar, hele milletvekillerimizin dile getirdiği iddialar son derece ciddiyetle ele alınmalıdır ve ele de alınıyor. Burada her türlü iddia, insan hayatı söz konusu, terör saldırısı söz konusu. Tabii çeşitli iddialar var bu saldırıya yönelik de bunların hepsini devlet ciddiyetiyle ele alınıp değerlendirilmesi ve araştırılması, soruşturulması gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz."

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir