Gündüz öğretmenlik, gece kalorifercilik yapıyorlar
Mardin'in Midyat ilçesinde mülteci çocuklara eğitim veren Suriyeli gönüllü öğretmenler, gündüz öğretmenlik yaparken geceleri ise kalorifer yakarak geçimlerini temin ediyor.
MARDİN – Midyat ilçesine bağlı Seyitler Mahallesi’nde bulunan Kocatepe Ortaokulu’nun zemin katında Suriyeli çocuklara gönüllü eğitim veren 27 öğretmen zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Zehra Okulu adıyla eğitim veren okulda yaklaşık 500 öğrenciye ders veren öğretmenlerin içinde Fransız Dili ve Edebiyatı ile Arap Dili ve Edebiyatı profesörlerinin bile bulunduğunu ifade eden okul müdürü Muhammed Hamdan, “Okulumuzda eğitim veren öğretmenlerimiz, 2 senedir maaş almadan çalışıyor, geçimlerini ise gece apartmanlarda kalorifer yakarak sağlıyorlar.”dedi. Hamdan, okullarında eğitimin sürdürülebilir olabilmesi için resmi statüye kavuşması ve öğretmenlere maaş verilmesi için talepte bulunduklarını dile getirdi.
“Suriyeliler eğitim veren öğretmenler zor şartlarda yaşıyor”
Okulda görevli olan öğretmenler için bazı kurum, kuruluş ve şahıslardan cüzi yardımları geldiğini ancak bunun yetersiz olduğunu ifade eden Hamdan, “Bu yardımlar burada bulunan öğretmenlerin hayatlarını devam ettirme konusunda yeterli değil. Buradaki öğretmenlerin her hangi bir yerden gelirleri yok. Ne Suriye tarafından ne de Türkiye’den bir maaş alıyorlar, bir gelirleri de yok. Bu okulun ayakta kalmasında ve başarılı bir seviyeye gelmesinde öğretmenlerimizin çok büyük payı oldu. İki senedir büyük fedakarlıklarda bulunduk. Bizler bu okulun ayakta kalması için; Suriyeli göçmen kardeşlerimizin çocukları mağdur olmasın, eğitimden yoksun kalmasın, diye bu zorlukları göze alarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ben geçen sene oturduğum binanın kazanını yaktım. Bunun karşılığında kira ve yakıt parası vermedim. Geçen kışı bu şekilde idare ettik. Ben çayımla beraber kuru ekmek yesem buna şükrederim. Bu sene ise ben dâhil bütün öğretmenler çok zor durumda kaldık.”diye belirtti.
“Resmi statü ve öğretmenlerimize maaş istiyoruz”
Geçim sıkıntıları yüzünden okulda ders veren bazı öğretmenlerin, çevredeki apartmanlarda kapıcılık yaptığını ve kaloriferlere baktığını dile getiren Hamdan, “Öğretmenlerimiz dersten çıktıktan sonra gidip kalorifer kazanı yakıyorlar. Bu şekilde geçimlerini temin etmeye çalışıyorlar. Eğitim vermeye devam etmelerini de bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Belki başka işte çalışsalar okula fazla katkıda bulunamayacaklar. Bu çocuklar ortada kalmasın, diye her birimiz alanımız olmayan işler yapıyoruz. Maksat okul aksamasın. Eğer bırakıp bütün günümüzü alacak işlerde çalışırsak bu okul kapanır. Onun için biz sabrettik ve hamdolsun bu sayede okulumuzun başarısı devam ediyor. Okulumuzu şimdiye kadar ziyaret eden bütün yetkililer, memnun bir şekilde buradan ayrıldı. Bu kısıtlı şartlarda kaliteli bir eğitim verilmesinden çok memnun oldular. Bizim şu anda resmi bir vasfımız yok, beklentimiz okulumuza resmi bir statü kazandırılması ve öğretmenlerimizin maaşa bağlanmasıdır.”ifadelerini kullandı.
“Ailelerin geçim sıkıntısı öğrenciye de yansıyor”
Okuldaki öğrenci sayısının 500 kadar olduğunu belirten Hamdan, “Çoğu aile zor şartlarda yaşıyor. Midyat’ta kamp dışında yaklaşık bin kadar Suriyeli aile yaşıyor. Bugün yolda karşılaştığım 2 öğrencimizin gömlekle okula geldiklerine şahit oldum. ‘Neden mont giymediniz, havalar soğuk hastalanırsınız’ dedim. Montumuz yok, dediler. Bunlar öğrencilerimizden sadece ikisi. Birçok öğrencimiz bu soğukta giyecek elbisesi olmadığı için bu şekilde okula geliyor. Bugün bir kız öğrencimiz geldi ve artık okula gelmeyeceğini söyledi. Neden? diye sorduğumda ise ‘Annem geçimizi yapmak için dikiş nakış yapıyor, ona yardım edeceğim’ dedi. ‘Annem tek başına yetişemiyor, onun için ona yardım etmem lazım’ diyerek okula artık gelmeyeceğini söyledi. Yetkililerin bu soruna el atmalarını, durumumuzda devamlılık arz edecek şekilde bir düzenleme yapmalarını ve çalışmalarımızı resmiyete kavuşturmalarını istiyoruz.”diye konuştu. (Adnan Oğuz İLKHA)