Kimlik Doğrulama Sistemi engellilere sorun yaşatıyor
BTSO,Bursa'daki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sahipleriyle yapılan toplantıda, engelli bireylerin derslere devam-takipleri ile kişisel bilgilerinin kimlik doğrulama sistemi ile yapılamasının öğrencilere sorun yaşattığı belirtildi.
BURSA- Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) 23. Komite Başkanı Akif Akyıldız, Bursa’daki seçkin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sahipleriyle yaptığı toplantıda sağlık kurulu raporuyla engelli olduğu tespit edilen ve RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu kararı ile destek eğitimi programlarından yararlanması uygun görülen bireylere özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek konusunda kanuni açıklar olduğunu öne sürdü.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitimi talep eden engelli bireylerin derslere devam-takipleri engelli bireylerin kişisel bilgilerinin kullanılması yoluyla, adına kimlik doğrulama sistemi (KDS) denilen “Avuç içi damar izi yöntemiyle” yapılması uygulamasına 17 il itibariyle geçilmiş, diğer illerde de uygulamaya geçilmesi beklenmekte.
Belirtilen sisteme ilişkin Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan usul ve esaslara göre, engeli ne olursa olsun tüm öğrencilerin ders devam takipleri, belirtilen KDS’ ye göre yapılacağı belirtildi. Kimlik doğrulaması yapılması istenen öğrencilerin engeli varsa (örneğin eli yoksa) anne-baba veya belirlenecek bir kişiyle (vekil) birlikte kuruma gelmesi, öğrencinin ders giriş çıkışlarında bu vekilin kimlik doğrulamasının yapılması zorunluluğunu getirildi.
“Engelli öğrencilerden bazıları KDS’yi reddediyor”
Benzer uygulama Genel Sağlık Sigortası kapsamında getirilen uygulamada 0-12 yaş arası çocukların, engellilerin, acil hastaların ve damar izi olmayan bireylerin kapsam dışında bırakıldığından bahseden BTSO 23. Komite Başkanı Akif Akyıldız, “ Bu uygulamada hastaya anne, baba, vekil getirme zorunluluğu düşünülmemiştir. Ayrıca, uygulama başlatılan illerde engellerinden dolayı bazı öğrenciler (örneğin otizmli, ağır zihinsel engelli öğrencilerimiz) KDS’yi red etmekte, öğrenci, anne, baba, öğretmen müdür eğitimi bırakıp, bu işle uğraşma gibi bir durumla karşı karşıya kalınmaktadır/kalınacaktır” dedi.
Bu tip uygulamalara geçen kurumların (Sosyal Güvenlik Kurumu, ÖSYM Başkanlığı gibi) uygulamaya ilişkin düzenlemelerinin Danıştay tarafından durdurulduğunu söyleyen Akyıldız, “Bu konuda talebimiz; çalışmadığı açıkça belli olan bu sistemin uygulanmasının teknik ve idari problemlerinin ortadan kaldırılması veya devam-takip işleminin Anayasaya ve Kanunlara uygun olarak başkaca tedbirlerle yapılmasıdır” dedi.
Akif Akyıldız, engelli bireyin destek eğitiminden yararlandırılması bu bireylerin evlerinden alınması, eğitim verildikten sonra evlerine bırakılması, öğrencinin eğitimi yanında ailesinin de bilgilendirilmesini, eğitilmesini gerekli kılmakta olduğunu belirtti. (İLKHA)