• DOLAR 34.284
  • EURO 37.509
  • ALTIN 2917.245
  • ...
DÜ'de Kariyer Çalışmaları Sonuç Bildirgesi açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Dicle Üniversitesi Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma merkezi tarafından düzenlenen ve Üniversite ile Sanayi’nin işbirliği ile hazırlanan Kariyer Merkezi Modeli Çalıştayı okunan sonuç bildirgesi ile sona erdi.

Üniversite- Sanayici iş adamları Kariyer Merkezi Çalıştayı’na 4 farklı üniversiteden 20 farklı bilim dalından akademisyenler, özel sektör ve kurumsal sektörlerden 19 temsilci, 7 STK temsilcisi, 7 Kamu kurum ve kuruluş temsilcisi, 7 bireysel katılımcı olmak üzere toplam 60 kişi katıldı.

Çalıştayda; yeni ekonomilerde kariyer planlamasının önemi ve rolü,  Sektörel bazda kariyer planlaması, İş dünyasının yeni mezunlardan beklentisi, İnovasyon ve kariyer yönetimi olmak üzere 4 ana başlık altında ele alındı.

Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Sabri Eyigün yaptığı açılış konuşmasında, üniversitelerin bilimin merkezi olduğunu ve bugün her konuda kamuoyunun üniversitelerden beklentisinin giderek arttığına dikkat çekerek, bu anlamda Dicle Üniversitesi olarak istihdama katkı sunmak için Diyarbakır faaliyet yürüten tüm dinamiklerle bir araya geldiklerini söyledi.

 “Eylem Planlanması da devreye girecek”

Çalıştay sonucu ortaya çıkacak raporun yayınlanması ile beraber eylem planının da devreye gireceğini kaydeden Eyigün, kariyer uzmanlarının yetiştirilmesinin başta olmak üzere, stajların takip edilmesi için bir danışma meclisinin de kurulaması gerektiğini söyledi.

Eyigün; “Şu ana kadar Diyarbakır’daki işverenlerin talepleri ile üniversitelerin arzı arasında zaman zaman sıkıntılar yaşandı. İşverenler üniversiteye,  istihdam etmek istedikleri elemanların sayılarını, ve hangi alanlarda, hangi seviyelerde eleman istediklerini belirtecekler. Biz bu elemanları kariyer merkezimizde eğiteceğiz, ilgili fakültelerimizde öğrencilerimize buna yönelik eğitim vereceğiz” diye konuştu.

“Dicle Üniversitesi istihdama bir katkı sağlıyor”

Geçen yıllarda üniversite yönetimi olarak sanayi piyasalarını ve STK’ları gezerek önemli sorunları tespit ettiklerini belirten Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Tuna ise, tespit ettikleri en önemli hususun, ara eleman sıkıntısı olduğunu söyledi.

Tuna, “ Bunun için yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alana sahip Diyarbakır Meslek Yüksekokulunu eğitime açtık. Önceleri 15-20 olan program sayısı şu an 50’lere yaklaştı ve her yıl 1.500-2000 öğrenciyi sanayiye ara eleman olarak kazandırıyoruz” dedi.

Sanayi piyasasına kazandırdıkları elemanların yetişme şartları hakkında da bilgiler veren Tuna, “Bu elemanlarımız ilk yıl meslekleri ile ilgili teorik bilgileri alıyorlar. İkinci yıl bizim irtibat kurduğumuz işyerleriyle gidip orada hem çalışıp, hem de mesleklerini öğreniyorlar. Mezun olduklarında da staj yaptıkları yerde işe başlıyorlar. Bu yönüyle Dicle Üniversitesi istihdama büyük bir katkı sağlıyor. Meslek Yüksekokulu, hem bölge için hem de üniversitemiz için en önemli yatırımlarımızdan birisidir. Şu an öğrenci sayısı yaklaşık 7 bin civarında ve program sayısı da bölgenin ihtiyacına göre gittikçe artacak” diye konuştu.

Çalıştay, Dicle Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Bahar Burtandoğan’ın sonuç bildirgesini okumasıyla son buldu.  (M. Sıddık Bilge - Ali Fidancı/İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir