• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
İlik kanseri olduğu için üniversiteye gidemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OSMAN ÖKSÜZ/ DOĞRUHABER/MERSİN

İslami davadan cezaevine girmiş ve 15 yıldır Yusufi medresede bulunan Ali Rıza Yönden’in ilik kanseri hastası oğlu Mehdi Yönden kendisine uzanacak yardım elini bekliyor. Girdiği 2014 YGS sınavında Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bölümünü kazanan ve yaklaşık dört ay önce yakalandığı ilik kanseri nedeni ile okuluna gidemeyen ve durumu gün geçtikçe kötüye giden 19 yaşındaki Mehdi Yönden, hastalığı konusunda kendisine yardımcı olunmasını istedi. Annesi Ayşenur Yönden ise, 30 kişi ile sınırlı tutulan ilik verme uygulamasının kaldırılarak daha çok kişinin ilik vermesinin önünün açılmasını istedi.

VÜCUDU KAN ÜRETEMİYOR

Oğlunun hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan anne Ayşenur Yönden hastalık öncesini şu şekilde anlattı: “Mart ayında Mehdi sarılık hastalığına yakalandı. Sonra doktora götürdüm, doktor hepatit virüsü dedi. Dinlesin geçer dedi. Yaklaşık olarak 2 ay yatakta kaldı. Durumu epey iyiye gitti. Kontrol amaçlı doktora götürdüğümde, sarılık hastalığının az kaldığını ve geçeceğini söyledi. Doktor daha sonra kan tahlillerini istedi. Kan tahlillerini yapınca değerleri çok düşük çıktı. Daha sonra doktor bizi hematolojiye sevk etti. Sonra Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne derken bir iki ay kemiğinden ilik alındı. Epey bir araştırma yapıldı. Sonucunda da MDS diye bir tanı konuldu. MDS hastalığı da ilik hastalığıdır. İlik çalışıyor fakat bozuk çalıştığı için vücut kan üretmiyor. Sürekli kendisine kırmızı ve beyaz kan verilmekte.”

İLİK NAKLİ ŞART

Tedavi yöntemi olarak doktorların kemoterapiyi önerdiklerini ifade eden anne Yönden, “Dört aylık bir kemoterapi tedavisinin uygulanması gerekiyor dediler. İki ay kemoterapi oldu. Şimdi iki aylık kemoterapi gerekmektedir. Bu tedavi süresi içersinde kan değerleri çok düşüyor. Bağışıklık sistemi sıfır şu an. Bundan dolayı da enfeksiyon kapma riski çok yüksek. Sürekli dikkatli olmamız gerekmektedir. Üç aydır sürekli hastanelerdeyiz. Kendisine sürekli kan verilmekte. Henüz bir netice alınmadı. İyileşmesi için bu hastalıkta da ilik naklinin şart olduğu söylendi doktor tarafından. Öncelikle kardeşlerinin ilikleri alındı. Bunların sonucu olumsuz çıkınca akrabalardan alındı. Kardeşleri ve bende yüzde 50 çıktı. Akrabalarımızda ise yüzde 70 çıktı. Bunun yeterli olmadığı belirtildi. Doktorlar bizi Kayseri’de bulunan Dünya İlik Bankası’na yönlendirdiler. Kayseri’ye gidip başvurduk. İlik vermek isteyenler gerekli yerlere gidip iliklerini verebilirler. Eğer ilikler birbirlerine uyarsa tekrar sağlığına kavuşacak. Doktor bu şekilde ifade etti” dedi.

İLİK VERMEDE 30 KİŞİ SINIRI KALDIRILSIN

İlik vermenin 30 kişi ile sınırlı olduğunu ve bu gibi hastalıklar için bu sınırın çok az olduğunu vurgulayan Anne, bu 30 kişi ise 15’i akrabadan 15’inin ise yabancılardan olduğunu kaydetti.

“Bu sayının sınırsız olmasını istiyorum” diye konuşan anne Yönden “Kim ilik vermek isterse bulunduğu şehirden herhangi bir işlem yapmadan orada ilik verebilirse ve bize bu konuda yardımcı olurlarsa sevinirim. Çünkü 30 kişiyi aşınca bizim artık başvuru hakkımız doluyor. Ve bu da çok az. 30 kişi ile olacak iş değil bu hastalık. İlik verildikten sonra süreç çok yavaş ilerliyor. Bir iliğin belirlenmesi için en az bir ay gerekmektedir. Bu süreç hızlandırılabilir. İlik verme sayı kapsamının daha da genişletilmesini istiyorum. Her geçen gün çocuğun sağlığı da tehlikeye giriyor. Tüm Müslüman kardeşlerimden bize bu konuda dua etmelerini istiyorum aynı zamanda duyarlı kardeşlerimizin ilik verme konusunda, doku verme konusunda yardımcı olmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.

İSLAMİ DAVADAN CEZAEVİNDE BULUNAN BABASININ HASRETİNDEN BU HÂLE GELDİ

Eşinin camide sırf Kur’an-ı Kerim dersi verdiği için 14-15 yıldır cezaevinde tutulduğunu ve çocuklarının ise babalarının yokluğu yüzünden sıkıntı yaşadığını, hastalığa yakalanma nedeninin ise bu olabileceğini ifade eden anne Yönden, “Ben buradan Adalet Bakanlığı’na ve devlet yetkililerine seslenmek istiyorum. Ergenekoncular ve diğer cezaevinde bulunanlar hepsi tek tek dışarı bırakıldı. Ve en ağır suçlarla yargılandıkları halde. Hatta Ergenekon’dan cezaevinde bulunan birinin çocuğunun psikolojisinin bozulması günlerce haber olmuştu. Burada benim çocuğum günden güne erimekte. 14-15 yıldır eşim suçsuz yere cezaevinde yattı. Çocuğum üniversiteyi kazanmasına rağmen hastalığından dolayı şu an gidemiyor. Bu hastalık nedeni ile çocuğumun moralinin çok yüksek olması gerekir. Eşim cezaevinde olduğundan dolayı çocukları derinden sarsıyor. Babalarının en zor zamanlarında yanlarında olmadığı için. Bu Ergenekonculara ve diğerlerine tanınan haklar mütedeyyin insanlara da tanınsın. Hiç olmazsa bu zor zamanda eşimin çocuklarının yanında olmasını istiyorum” dedi.

BABAMIZI YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ

Özlem Ajans sanatçılarından Muhammed Nur Yönden ise Müslümanların, ağabeyine dua etmesini istedi.
İlik konusunda Müslümanların yardımcı olmalarını isteyen Yönden, “Annemin dediği gibi tüm Müslüman kardeşlerimizden dua bekliyoruz ve ilik konusunda da yardımcı olmalarını talep ediyoruz. Ayrıca buradan Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum. Balyozculara, Ergenekonculara tanıdıkları hakları biraz İslami kesime de tanısınlar. Bu süre içerisinde babamızı aramızda görmek istiyoruz. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz çünkü. Yani en azından bize bu hakkı tanısınlar” ifadelerini kullandı.

BABAMIN CEZAEVİNDE BULUNMASI PSİKOLOJİMİZİ ETKİLEDİ

Ablası Şüheda Yönden de “Kardeşim bu halde olması ve babamın da yıllardır cezaevinde bulunması bizim psikolojimizi çok kötü etkiledi. Bu zor zamanlar da babamızı da aramızda görmek istiyoruz. Türkiye’de darbe ile yargılananlara tanınan haklar sırf camide Kur’an dersi verdiği için tutuklanarak cezaevine konulan ve 15 yıldır hala cezaevinde bulunan babam için de verilsin. Bizler babamızı dışarıda hiç göremedik. Sürekli baba özlemi yaşamaktayız. Bizler de evladız. Müslümanların kardeşime hastalığından dolayı dua etmesini ve ilik verme noktasında yardımını bekliyoruz.” diye konuştu.
Yakalandığı ilik kanseri nedeni ile öğrenim hayatına ara veren ve çok istediği İlahiyat Fakültesi’ni okumayan Mehdi Yönden ise hastalığı nedeni ile konuşamadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir