• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Dünya Diyabet Günü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz Dr. Nureddin Özdener, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ebeveynlere seslenen Özdener, “Çocuklarımızı Diyabet ve obeziteden korumalıyız.” dedi.

3 MİLYON KİŞİ DİYABETLİ OLDUĞUNDAN HABERDAR DEĞİLDİR

Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığının tespit edildiğinin altını çizen Özdener, “Bu hesaba göre ilimizde yaklaşık 70 bin Diyabet hastası olduğunu bunların çoğunun hastalığının farkında olmadıklarını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

HER YEDİ KİŞİDEN BİRİNİN DİYABETLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTIR

Özdener konuşmasının devamında, “Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmalarda yüzde 8.5 ile yüzde 13 arasında değişmektedir. Kısacası ülkemizde ve ilimizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Bu çerçevede Diyabetin kontrolü amacıyla ülkemizde Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı (DİABTÜRK) yürütülmeye başlanmıştır. Ayıca özellikle Tip 2 diyabetin en önemli nedenlerinden birisi olan obezitenin önlenmesi ve kontrolüne yönelik olarak da Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı yürütülmektedir.” ifadelerini kullandı.

AİLELERE UYARI

“Geleceğimizi korumak çocuklarımızı korumakla mümkündür.” diyen Özdener, “Çocuklarımıza sağlıklı beslenme ve hareket etmeği öğretmeli bunun içinde yetişkinler olarak örnek olmalıyız. Ailede şeker hastası varsa mutlaka aile hekimimize başvurup şeker hastalığı ile ilgili tetkikleri yaptırmalıyız.” dedi.

14 KASIM: DÜNYA DİYABET GÜNÜ

1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü'ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Fedarasyonu üyesi 150'yi aşkın kuruluş katılmaktadır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir