• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Bedelli Askerlikte Bakan`dan Flaş Açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili, "Görüşleri alarak Sayın Başbakanımıza ilettik. Sayın Başbakanımız ne karar verirse, `Bu ortamda bu gerekmez` derse ona karar verecek, o kesinleşecek. Talep var, bu talebi dikkate alarak, Türkiye`nin de çevresindeki ateş çemberini de dikkate alarak, Genelkurmay Başkanlığımız işte görüşünü söylüyor. Ondan sonra da sonuçta Başbakanımız karar verecek" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı`nın 2015 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşüldü.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili yoğun sorunların geldiğini belirtti. Vereceği cevabın hiçbir zaman kesin bir cevap olmayacağına dikkati çeken Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Neden? Çünkü ben hükümetin görevlendirmiş olduğu bir Milli Savunma Bakanıyım. Milli Savunma Bakanlığı var, Genelkurmay Başkanlığımız var, Başbakanlık var bir de Cumhurbaşkanımız var ve üzerinde de başkomutan sıfatı var. Genelkurmay Başkanlığımız kendi silahlı kuvvetleri ihtiyaçlarını hem başbakanlığa hem de Milli Savunma Bakanlığına bildirir. Haftalık görüşmeleri vardır, hem başbakanla hem cumhurbaşkanımızla görüşmeler vardır. Dolayısıyla verilen görüşler güne ilişkindir. Şartlar değişince dolayısıyla o görüş de değişir bunu çok net söyleyeyim."

Türk Silahlı Kuvvetlerinin asker kaynağının çeşitli nedenlerle sürekli olarak azalmaya devam ettiğini dile getiren Yılmaz, askerliğin önce 15 aya, ardından 12 aya düşürülmesinin silahlı kuvvetlerin mevcudunu düşürdüğünü belirtti.

Düzenleme sonucunda TSK`da görev yapan er ve erbaş sayısının yaklaşık olarak 70 bin azaldığını dile getiren Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Nüfus artış hızı yavaşlıyor. Herkes bunda hem fikir. Artık çok çocuk yapanlar yok. Ne teşvik verirseniz verin istediğiniz nüfus artış hızına gelemeyeceksiniz. Askerliği tecil edilen ve ertelenen yükümlü miktarı artıyor. Üniversiteye gidenler 2002`de her 100 kişiden üniversite çağına gelmiş 14 kişi giderken şimdi 38 kişi gidiyor. Yani üniversiteye giden öğrenci sayısı da arttı. Şu da bir gerçekti ki önceden bütün üniversiteler Ankara, İstanbul birkaç tane Adana, İzmir varken şimdi hemen hemen her ilde üniversitemiz var. Konya, Kayseri, Gaziantep gibi, Diyarbakır da olacak yakında, birden çok üniversiteler de var. Üniversite sayıları da arttı. Dolayısıyla üniversite sayısının artmasıyla birlikte üniversitelere giden öğrencilerimizin, evlatlarımızın sayısının atmasıyla birlikte kısa dönem erbaş, er mevcudu artıyor. Uzun dönem, 12 aya gidenler değil, 6 aya gidenler artıyor."

"Üzerimize düşeni yapmaktan da çekinmeyeceğiz"

Kamuoyunda bedelli askerlikle ilgili talebin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Böyle talepler olduğunu görmemezlikten gelemeyiz. Böyle bir talep var ancak durum da bu" diye konuştu.

Dün Azerbaycan tarafından bir Ermenistan helikopterinin düşürüldüğünü, Ermeni yetkililerin bunun karşılığını vereceklerine yönelik açıklamalarının olduğunu hatırlatan Yılmaz, "İnanın bu coğrafyada yarın ne olacağınızı bilmiyorsunuz" ifadesini kullandı.

Bu ihtilafta etkili olan diğer ülkelerin de dikkate alınması gerektiğini bildiren Yılmaz, Ukrayna`daki gelişmelere de değindi.

Bir milletvekilinin "Bir de Suriye`ye gireceğiz" demesi üzerine Bakan Yılmaz, şu karşılığı verdi:

"Suriye`ye biz girmeyeceğiz. Eğer ki CHP deseydi ki, `Kobani`ye girelim`, `Kobani için tezkere getirin biz destekleyelim` sözü söylendi. Bu ne demek? `Kobani`ye girelim` demek. Biz geçmişten gelen tecrübeyi alarak da elinizde bir güç, imkan varsa eğer bu gücü kullanmayacağınızı söylerseniz o zaman o güç sizin gücünüz olmaktan çıkar. Elinizdeki gücü kullanacağınız doğrultusunda karar alırsanız o güç sizin gücünüz olur ve caydırıcılık fonksiyonunu kazanırsınız. Bir başka arkadaşlarımız da `Hadi Irak`a girelim daha ne bekliyoruz` diyorlar. Dolayısıyla biz ne Irak`a ne Suriye`ye bu milletin menfaati, çıkarı gerektirmedikçe hiçbir yere girmeyeceğiz. Ancak ülkemizin çıkarı, menfaati neyi gerektiriyorsa o noktada da üzerimize düşeni yapmaktan da çekinmeyeceğiz. "

"Risk ve tehditlere karşı Türkiye`nin güçlü olması lazım"

Türkiye`nin çevresinde bir ateş yandığını dile getiren Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"IŞİD diye bir terör örgütü çıkmış uluslararası sınırları tanımıyor. Gitmiş Irak`tan bir bölümünü almış kontrolüne, bir kısmını Suriye`den almış, ara sıra da Lübnan`a gidiyor. Libya`daki bir şehir, `Biz IŞİD`a bağlılığımızı bildirdik` diyor. Her an değişecek bir statü var. Dolayısıyla da risk ve tehdit var. Bu risk ve tehditlere karşı da Türkiye`nin güçlü olması lazım. Ben şunu söyledim: `Sınırın dışındaki eşkıya eğer Irak ile Suriye arasındaki sınırı tanımayıp oraya gidiyorsa, Lübnan ile Suriye arasındaki sınırı tanımayıp oraya gidiyorsa ancak Ceylanpınar`da, Suruç`da duruyorsa herhalde bunu kağıt üzerindeki çizgiler durdurmuyor`. Eşkıyayı kağıt üzerindeki çizgi veya sınırlar durdurmaz. Ne durdurur? İşte Türkiye`nin gücü durdurur. Buradaki Türkiye`nin en somut gücü de Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüdür. Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde olmadığı kadar güçlüdür. Bunu çok net söylüyorum. Hepimizin ordusudur, hepimiz ordusunun sağlamış olduğu o güvenlik ortamıyla da çok rahat konuşabiliyoruz. Silahlı kuvvetlerimizi de eleştirebiliyoruz. Hatta bazı arkadaşlarımız, silahlı kuvvetlerimizin mensuplarına taş da atabiliyorlar. Ama silahlı kuvvetlerimiz hepimizin ortak ordusu. Hem HDP`nin hem MHP`nin hem CHP`nin hem AK Parti`nin. Hiç kimsenin değildir. Bizi koruduğu için IŞİD buraya gelemiyor."

Bedelli askerlik

Türkiye`nin barış adası, emin bir liman olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "Türkiye`ye Yezidiler geldi, Suriye`den Araplar geldi, Irak`tan Araplar, Kürtler, Türkmenler geldi. Ateş olan bölgeye gelir mi? Yuvası yakılmış, yıkılmış, tehdit var, risk var. Ondan sonra Türkiye`de aynı durum olsa Türkiye`ye gelir mi? Niye geliyor? Biliyor ki evladı, hanımı, kendisi burada güven altında, burası emin bir yer. Bunu hep beraber sağladık" ifadelerini kullandı.

Gazilere sahip çıkmanın herkesin vazifesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Onlara özen, saygı göstermemiz lazım. Onların içinde bulunduğu hassasiyeti dikkate alarak davranmak lazım" diye konuştu.

Bazı milletvekillerinin bedelli askerlikle ilgili kesin cevap istemesi üzerine Bakan Yılmaz, Irak`ı, Suriye`yi, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gelişmeleri, Rusya`nın Ukrayna`daki ve Kırım`daki durumunu görmenin, doğu Akdeniz`deki gelişmeleri değerlendirmenin, Türkiye`nin içinde bulunduğu durumu anlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Bazı milletvekillerinin, bedelli askerlik çıkması durumunda kaç kişinin yararlanacağına ilişkin sorular ilettiğini hatırlatan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Eğer bedelli askerlik kapsamını, yaş 30 diye kabul ederseniz 400 bine yakın. Eğer yaşı 29`a düşürürseniz 450 bine çıkar. Eğer yaşa 28 derseniz 534 bine çıkar. Eğer yaşa 27 derseniz 600 binin üzerine çıkar. Eğer yaşa 26 derseniz 750 bine çıkar. Eğer 25 olursa, 917 bin 690 yani 1 milyona yakın olur. Dolayısıyla bir yaş söylememek lazım" yanıtını verdi.

Genelkurmay Başkanlığının ülkenin çevresindeki durumu ve ihtiyaç durumunu söylediğini belirten Yılmaz, "Genelkurmay Başkanlığımız, kurumun içindeki uzman, ihtiyacı belirleyen kurum. Görüşleri alarak Başbakanlığımıza ilettik. Görüşleri alarak Sayın Başbakanımıza ilettik. Sayın Başbakanımız ne karar verirse, `Bu ortamda bu gerekmez` derse ona karar verecek, o kesinleşecek. Durumun özü budur. Talep var, bu talebi dikkate alarak, Türkiye`nin de çevresindeki ateş çemberini de dikkate alarak, Genelkurmay Başkanlığımız işte görüşünü söylüyor. Ondan sonra da sonuçta Başbakanımız karar verecek" ifadelerini paylaştı.

Profesyonel askerlik

Profesyonel askerlikle ilgili sorular üzerine ise Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcuduna ilişkin bilgi verdi.

Silahlı kuvvetlerinin üçte birinden fazlasının profesyonel olduğunu dile getiren Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığının bu bilgileri internet sitesinden yayımladığını, gizli veya saklı bir şeylerinin olmadığını söyledi. Bakan Yılmaz, "Nüfus artış hızı böyle düşerse, gençleri bulamazsak hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye`nin gideceği nokta, profesyonel orduya doğru gidecektir" dedi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir