• DOLAR 35.464
  • EURO 36.258
  • ALTIN 3065.16
  • ...
Taşeron işçilerle ilgili çözüm yakın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Tertip etme hayata geçerse, öncelik dava açıp kazananlarda olmak üzere kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilere sürekli kadro olanağı doğacak.

Kamuda çalışan 600 bin taşeron işçiden 80 bine yakını, kurumların yürüttüğü asıl işlerde çalıştıklarını ve iş ilişkilerinin "muvazaalı" olduğunu belirterek yargıya müracaat etti.

Davalardan 10 bine yakını sonuçlandı ve yargı, işçileri haklı buldu.

Büyük bölümü Karayolları Genel Müdürlüğü`nde olmak üzere, Sıhhat Bakanlığı, Eti Maden, Taşkömürü Müessesesi ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nda çalışan taşeron işçiler, iki milyar liraya yakın bir mali hakkı, mahkemeler yoluyla kazandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, oluşan bu mali yük üstüne yeni bir tertip etme hazırlayarak başbakanlığa sundu.

Tertip etme, iş ilişkisinin muvazaalı olduğunu mahkeme yoluyla ispat etmiş taşeron işçilerin, çalıştıkları kamu müesseseninde sürekli kadroya alınmasını öngörüyor.

Ancak işçiler, kazanılmış haklarından vazgeçmeleri ve belirlenen fiyatlarla çalışmayı kabul etmeleri halinde daimi kadroya geçebilecek.

TAŞERON İŞÇİLER KADROLU İŞÇİ OLACAK

Tertip etmeye göre, fabrika, şantiye, atölye, çiftlik ve arazi gibi işyerlerinde fiilen çalışan taşeron işçiler, "daimi işçi" kadrosuna alınacak.

Diğerleri ise, "yönetimsel hizmet sözleşmesi"yle çalıştırılmak üzere "sözleşmeli personel" olacak.

"İhtiyaç fazlası" olarak belirlenen taşeron işçilerin ise, ihbar ve kıdem tazminatlarıyla işe iade davalarından kazandıkları tazminatlar ödenerek sözleşmeleri feshedilecek.

Taşeron işçilerin sorunlarını çözmek için önemli adım attıklarını ifade eden Çelik, taşeron işçilik uygulamasının 1936`dan beri uygulandığını, birçok ülkede de tercih edildiğini, burada emeğin konumu ve istismarıyla ilgili uygulamaların ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

Çıkarttıkları yasayla taşeron işçilikle ilgili keyfi birçok uygulamayı disipline ettiklerini dile getiren Çelik, Bakanlar Kurulu`nun yayınlayacağı yardımcı işler dışında hizmet alımının önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Çelik, taşeron işçi statüsünde kamuda çalıştırılan ve mahkeme tarafından asıl işi yaptıkları kararlaştırılan işçilerin kadroya alınması ya da tazminatının ödenmesi ile ilgili nihai bir noktaya gelindiğini bildirdi.

Taşeronlaşmanın devlete maliyetinin daha fazla olduğu yönündeki tespitlere katıldığını belirten Çelik, "Çünkü 761 bin civarında taşeron var. Bu düzenleme buradaki aksaklıkları giderecek. Belki de o seviyelerde çalışana ihtiyaç olmayacak. Asıl kadrolarda meydana gelecek boşluklar doldurulacak. Hizmet alımında yapılacak elaman sayısı da belirlenecek ve daha az sayıda hizmet alımı olacak" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir