• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Diyarbakır'da TARSİM anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda TARSİM ’in kuruluş amacı, gelişimi ve ulaştığı nokta ile ilgili bilgiler içeren ve ürünleri zarar görüp sigortadan para almaya hak kazanan üreticilere temsili çeklerinin verildiği bir program düzenlendi.

Düzenlenen törene; Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Tarım Sigortaları Havuz işletmesi A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Adana Bölge Müdür Yardımcısı Namık Kemal Cengizoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve ilçe müdürlükleri yetkilileri, ziraat odası başkanları, tarımsal kooperatif ve birlik başkanları, acenteler ve üreticiler katıldı.

TARSİM ’in kuruluş amacı, gelişimi ve ulaştığı nokta ile ilgili bir sunum yapan TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kadak’ın ardından bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Aksoy, “2005 yılında çıkartılmış olan Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında bugün gördükleri zarar nedeniyle çeklerini alacak olan üreticilere bu çekleri takdim edeceklerini söyledi.

Aksoy, “Bu girişim tarımın sürdürülebilir konuma gelmesi bakımından devrim niteliğinde bir hamledir. Bu kanun tarım sektöründe üretim yapan çiftçi ve üreticilerimizin ayakta kalmasını sağlayacak, onların bu sektörde daha iyi bir konuma gelmelerine fırsat yaratacak önemli bir kanundur. En önemli boyutu da sigorta kapsamında alınan ürünlerin yüzde ellisinin devlet tarafından karşılanmasıdır. Özellikle sektörde yer alan üreticilerimizin buna ilgi duymaları ve katılım sağlamalarına da katkı sağlayacak güzel bir düzenlemedir.”dedi.

“Türkiye, dünyanın 7. Avrupa’nın 1. tarım ülkesi.”
Türkiye tarım noktasında dünya genelinde iyi bir konumda olduğunu belirten Aksoy, Türkiye’nin Dünya’da 7. sırada Avrupa’da ise 1. sırada olan bir tarım ülkesi olduğunu söyledi. Aksoy, “Diyarbakır, Türkiye’nin önemli tarımsal potansiyellerinin yer aldığı bir ildir. Özellikle Diyarbakır’da GAP projesi kapsamında başlayan ve devam eden çok önemli yatırımlarla tarım sektörü çok daha iyi bir konuma gelecektir. Daha önceki dönemlerde yapılan barajlarla sulanan arazilerimizin yanına yapımı planlanan ve inşaatı devam etmekte olan Silvan Barajıyla da çok önemli bir tarımsal alanda yeni değerlere sahip olmuş olacağız. Sulu tarıma geçildiğinde üretim miktarı artmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Küresel ısınma tarıma zarar veriyor”
Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye’de farklı iklim değişikliklerinin meydana geldiğini belirten Aksoy, Türkiye de pek görülmeyen hortumların artık günlük haberlerde sıradan bir olay gibi görüldüğünü söyledi.

Aksoy, “Bir önceki görev yerim olan Samsun’da Temmuz ayında sel felaketi yaşadık. 15 vatandaşımız yaşamını kaybetti, birçok tarımsal alan zarar gördü. Küresel ısınmanın getirmiş olduğu iklim farklılıklarından en fazla etkilenecek olan da tarım sektörüdür. Çok ciddi bir hasarla karşı karşıya kalma riskimiz var. Bunu gidermek için de TARSİM çok önemli ve çiftçimizin elinden tutan ve onun ayakta kalmasını sağlayan önemli bir uygulamadır. Bu anlamda tüm üreticilerimizin TARSİM’e başvurmaları onlar için de, ilimiz için de, ülkemiz için de büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Diyarbakır Valisi Aksoy’un konuşmasının ardından, doğal afetlerde ürünleri zarar görmüş üreticilere sembolik çekleri takdim edildi. Üreticilere takdim edilen çeklerin ardından tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. (Ali Fidancı-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir