• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Türkiye aspir üretiminde rekora koşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Türkiye, yemeklik yağ üretiminde, gıda, kimya, kozmetik sanayinde ve biodizel yapımında kullanılan aspirin üretiminde hedefi büyüttü. Bakanlık tarafından yağlı tohumlu bitkilerin üretimi için verilen desteklerin arttırılması aspir üretimini rekor düzeyde artırdı. 2002 yılında 25 ton olan aspir üretimi 2013’te 45 bin tona yükseldi. 2014 yılında ise 76 bin tonluk üretim tahmin ediliyor. Ortalama 110-140 günde yetişebilen tek yıllık uzun gün yağ bitkisi olan aspir, kuraklığa ve soğukluğu dayanıklı, kıraç alanlarda yetiştirilebilir ve ilkbaharda ekimi yapılabilir olması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmeye başlandı.

Destek, maliyetin yüzde 80’ini karşılıyor
Yılda iki kez üretim yapabilme imkânı sunan aspir bitkisi, gıdadan biodizel yapımına kadar birçok alanda hammadde olarak kullanılıyor ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Böylece üretimde yaşanan artış ihracata da yansıdı. 2010 yılında 165 ton olan aspir ihracatı son üç yıl içinde rekor düzeyde artarak bin 284 tona ulaştı. Bakanlık, aspir üretimini artırmak için kilogram başına 22 kuruş olan fark desteği ödemesini, 45 kuruşa çıkardı. Mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı tohumluk gibi desteklerle beraber dekar başına verilen destek miktarı 91 liraya ulaşıyor. Bakanlığın verdiği desteklerle maliyetin yaklaşık yüzde 80’ni karşılanıyor.

Üretimde dünyada 7. sıradayız
Dünyada 2012 yılı itibariyle yaklaşık 834 bin ton üretimi yapılan aspire son yıllarda üreticinin yoğun ilgi göstermesiyle birlikte Türkiye aspir üreten ülkeler arasında 7. sıraya yükseldi. Ülkemizde en fazla aspir üretimi İç Anadolu Bölgesinde yapılmakta olup il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir’ de il bazında ilk sıralarda yer aldı. Aspir üretimi yapılan diğer iller ise, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman. Türkiye aspir üretiminin yüzde 55’ini yaklaşık 25 bin ton üretimi ile Ankara karşılıyor. Türkiye'de yıllar geçtikçe üretimi artan ve tohumlarından kaliteli yemeklik yağ elde edilen aspirden, 2023 yılında ise 2 milyon ton yağ üretilmesi hedefleniyor.

Suya ihtiyaç duymuyor
Aspir bitkisinin iklim ve toprak isteği diğer yağ bitkilerine göre daha az seçici olması üreticiye değişik koşullarda üretim yapabilme imkânı sunuyor. Suya ihtiyaç duymadan yetişebilen aspir özellikle kurak bölgelerde üreticiler tarafından tercih ediliyor. Ülkemizde nadasa bırakılan tarım alanları son yıllarda aspir ekimi ile değerlendiriliyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir