• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Davutoğlu: Bu Bir Barbarlıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu’na çözüm sürecinin geleceği ve HDP’lilerin İmralı’ya gitme talebi soruldu. Davutoğlu şu yanıtı verdi: 

“HDP son dönemde yaptığı açıklamalarla dikkatleri dağıtan bir tutum sergiliyor. 1 Ekim’de kendileriyle görüştüm. Aldığımız cevap ise 6-7 Ekim olaylarında şiddete yapılan çağrı oldu. HDP sürekli hükümete ev ödevi çıkarmaya çalışmamalı, kendi ödevini yapmalı. Silahlı unsurlar şehirlerimizin üzerinde bir baskı unsuru haline gelecekse o zaman bir niyet tazelenmesine ihtiyaç vardır. Sürekli oyalamalarla, yurtdışındaki olayları bahane ederek, zamana oynama şeklinde olursa bu ikisinin sürdürülmesi çok güç. Biz çözüm sürecine katkı sağlayacak her faaliyete destek veririz ama çözüm süreci adı altında kamu düzeni tehdit edilirse buna da müsaade etmeyiz. Görmek istediğimiz somut adımlardır. Bütün illegal faaliyetlerin sona ermesidir. Ne zaman silahlı grupların silahlarını bırakacağı, Türkiye’yi terk edeceği sorusuna cevap vermeliler. Kararlı ve tutarlı bir tutum görmek istiyoruz. Tekrar bir olumlu atmosferin oluşması için her türlü adımı atmaya hazırız ama herkesten de gerekli adımları beklemek de hakkımız.”

“israilin saldırısı en sert şekilde karşılık bulmalıdır”
Başbakan, İsrail askerlerinin 1964’ten beri ilk defa Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya girmesini de şu sözlerle eleştirdi:
“İsrail askerinin Mescid-i Aksa’ya girmesi tam bir barbarlıktır. İnsanlığın en kutsal mekanlarından birine yapılan bu saldırı en sert şekilde karşılık bulmalıdır. Kudüs bir barış şehri olması gerekirken İsrail’in bu tutumu sayesinde barbarlığın sergilendiği bir şehir olmuştur. Bütün Müslümanlara ve bütün dünyaya Mescid-i Aksa’ya sahip çıkma çağrısında bulunuyorum.”
Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada saldırı, İsrail devletinin Filistinlilere yönelik bir provokasyonu olarak tanımlandı:

"Bugün (5 Kasım) 35 kişiden oluşan ve bir grup İsrail milletvekilinin de dahil olduğu aşırıcı Yahudinin zorla kutsal Harem-i Şerif’e girmesini ve bunu takiben İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’nın taşıdığı ruhani değerleri ve hassasiyetleri hiçe saymasını şiddetle kınıyoruz. Bu eylemle İsrail, Filistinlilere yönelik provokasyonlarına yeni ve çok daha ciddi bir boyut eklemiştir. İsrail’in Harem-i Şerif’in kudsiyetini ve özellikle Mescid-i Aksa’da Müslümanların inanç ve ibadet özgürlükleri başta olmak üzere temel insan haklarını pervasızca çiğneyen bu çirkin uygulamaları asla kabul edilemez.”

“MİT’de yapı değişikliğine ihtiyaç var”

Davutoğlu, Hakan Fidan ile toplantısının ana unsurunun MİT’in teknolojik anlamda bir yapılanmaya gitmesi üzerine olduğunu belirtti ve şunları söyledi;

“Bilgi 21. Yüzyılda en kıymetli araçtır. İstihbarat eksikliklerinin olduğu ortamlarda alınan kararlar siyasi riskleri beraberinde getirir. Bizim bu yeni konjonktürde yapı değişikliğine gitme ihtiyacımız vardı. Yükselen bir güç olarak Türkiye’nin istihbarat yapılanmasının da kendini yenilemesi ve reforme etmesi yönünde hükümetimizin kesin bir kararlılığı vardır ve bu alanda hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacaktır.”

 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir