• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Dikkat migren olabilirsiniz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Baş ağrısı denince akla ilk gelen hastalıklardan biri olan migren, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemenin yanında büyükşehirlerde yaşayan bireylerde daha sıklıkla görülüyor. Özel Medicabil Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömür Tatlıkazan, Sağlık Okulu projesi kapsamında düzenlenen seminerde migren hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Migrenin çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan, tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Tatlıkazan,  “Migren, kronik ve sık rastlanan, iş göremezliğe neden olan, şiddetli baş ağrısı, otonom sinir sistemi disfonksiyonu ve bazı hastalıklarda nörolojik belirtilerle seyreden nörovasküler bir hastalıktır.”dedi.

Migrenin Türkiye’de sık rastlanan bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ömür Tatlıkazan, “Türkiye’de her 6 yetişkinden 1’i migrendir. Migren, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülmektedir. Migren sıklığı en üretken yaşlar olan 25-35 yaşları arasında en üst düzeylere çıkmaktadır.”diye konuştu.

Migren hastalarının iş, aile ve sosyal yaşamlarının etkilerinden bahseden Uzm. Dr. Tatlıkazan, Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitine göre, migrenin en çok iş göremezliğe neden olan hastalıklardan biri olduğunu dile getirdi.

Tatlıkazan, “Migren büyük şehirlerde yaşayanlarda daha küçük yerleşim yerlerinde yaşayanlara göre daha sık bir şekilde görülüyor. Migrenin büyük şehirlerde yaşayan bireylerde görülme sıklığı yüzde 16 daha fazla. Bu oran köylerde ise yüzde 8 olarak görülüyor. Köydeki doğal yaşam bu oranın daha az olmasındaki temel etkenlerden biridir. Büyük şehirlerde bu oranın yüksek olmasının temel etkenlerinden bahsedecek olursak da bunun birçok nedeni var. Bunların başında kirli hava geliyor.”dedi.

Açlık ve uyku bozukluğu migreni tetikliyor
Migreni tetikleyici unsurlar hakkında konuşan Uzm. Dr. Tatlıkazan, hastalığın tetikleyici unsurları arasında öğün atlama, uyku bozukluğu, parlak ışık, aşırı gürültü, doğum kontrol hapı ve stres gibi faktörlerin olduğunu hatırlattı. Tatlıkazan, beyaz peynir, kırmızı şarap, kafein fazlalığı ya da azlığı, çikolata, nitratlı etler, soğan, fıstık ve narenciye gibi gıdaların da migreni tetikleyen besinler olduğunu söyledi.

Migrenin 2 sınıfa ayrıldığını kaydeden Tatlıkazan, “Migren auralı ve aurasız olmak üzere 2’ye ayrılır. Auralı migren, 4-72 saat süren tekrarlayıcı baş ağrılarından oluşur. Bu türdeki baş ağrıları tek taraflı, zonklayıcı, orta veya şiddetli düzeyde, rutin fiziksel aktiviteyle şiddetlenen, bulantı veya kusma ile sonuçlanabilir.Auralı migren, doğum kontrol hapı kullanan, aynı zamanda sigara içenlerde inme(felç) riskini 30 kat arttırır. Aurasız migren ise 5-20 dakika arasında gelişip 60 dakikadan az süren, dönüşümlü fokal nörolojik belirtilerle seyreden tekrarlayıcı dönemdir” şeklinde konuştu.

Tatlıkazan’ın açıklamalarının ardından program soru-cevap kısmı ile sona erdi. (Zeki Aras –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir