• DOLAR 34.253
  • EURO 37.641
  • ALTIN 2871.618
  • ...
`Olaylar nedeniyle 700 bin TL zararımız var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Bağlar ilçesinde bulunan Yeni Sebze ve Meyve Hali’nde esnaf da, işçi de sorunlar yüzünden dert yanıyor. Halin sorunlarını İLKHA’ya anlatan Sebze ve Meyve Komisyoncular Odası Başkanı Mehdi Taş, Kobani olayları sırasında kepenk kapatmalardan dolayı 600 ila 700 bin TL arasında zararları olduğunu söyledi. Toplu meyve ve sebze satışı yapan korsanların da esnafa büyük zarar verdiğine dikkat çeken yetkilileri göreve çağırdı.

Son zamanlarda yaşanan gerginliklerin satışlarda durgunluğa yol açtığına dikkat çeken Taş, “Son olaylardan dolayı yaşanan gerginlik ve kış mevsiminin erken hissettirmesi satışlarımızı azalttı. Özellikle meyve ve sebze satışlarında durgunluk var. Kurban Bayramı’ndan sonra 3 gün süren kepenk kapatma eylemleri nedeniyle sebze hali esnafı olarak 600 ila 700 bin TL arasında zararımız oldu. Birkaç kamyon dolusu malımızı çöpe attık. Şimdiki satışlar işçinin masrafını karşılamıyor. Esnaflarda tedirginlik oluştu. Esnaf ne yapacağını bilemiyor.” dedi.

Korsan satıcı sorunu
En büyük sorunlarından birinin de hal dışında toplu meyve ve sebze satışı yapan korsanlarla ilgili olduğuna değinen Taş, yetkililerin gayrı resmi olarak satış yapan bu kişilere yönelik denetim çalışmalarına başlamasını istedi.

Haldeki sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunan Taş, “Halde sorunlarımız çoktur. Mesela 5957 sayılı hal kanunu çıktı ama ne devlet ne de belediyeler bu kanunu uygulamaya koydu. Uygulama olmayınca ister istemez durumlar değişiyor. Devlet, kanuni olan uygulamayı yürürlüğe koymazsa işler iyiye gitmez. En büyük sıkıntılarımızdan biri de korsanlarla ilgilidir. Vergisiz ve ruhsatsız olarak işlerini halletmeye çalışıyorlar. Yetkililer, çıkarılan hal kanunu uygulamaya koymalı ve korsan satıcılara karşı denetim başlatılmalı. Korsan olarak çalışanlara müsaade edilmemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Hal temizliği yapılmadığı için her taraf pislik içinde”
Hal çalışanlarından Aslan Yılmaz, halde temizlik çalışmalarının yapılmadığını ve yıllardır sigortasız olarak çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Bizim sorunumuz sigortamızın olmamasıdır. Hal içinde düzen yok, temizlik yapılmadığı için her taraf pislik içinde. Buna bir çözüm getirilmelidir.” şeklinde konuştu.

“İş güvencemiz yok, yetkililer ilgisiz”
Yetkililerin ilgisizliğinden dert yanan Sinan Gönçavdi ise, “Çalışırken kaza yapma ihtimalimiz var. İş güvencemiz yok. Sigortamız olsun bize yeter. Yetkililer yeterince ilgilenmiyor.” diye konuştu. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir