2-8 Kasım lösemili çocuklar haftası
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası " dolayısıyla bir açıklamada bulundu.
DİYARBAKIR - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan Lösemili çocuklara dikkat çekmek amacıyla 2-8 Kasım tarihleri arasında etkinliklerle gündeme taşınan “Lösemili Çocuklar Haftası” münasebetiyle yayınladığı basın açıklamasında, Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 350.000 lösemi vakası görüldüğüne dikkat çekti.
Dr. Aslan, “Türkiye’de ise her yıl 165.000 vatandaşımıza kanser teşhisi konulmakta olup, bunların 4500’ü lösemidir. Lösemiler çocuklarda en sık görülen kanserler olup, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1000 çocuk lösemiye yakalanmaktadır. Ülkemizde hem erkek hem de kız çocuklarımızda en sık görülen çocukluk çağı kanserleri lösemiler olup, yıllar içerisinde belirgin bir artış da görülmemektedir. Erişkinlerde ise yılda yaklaşık 3500 vatandaşımızı etkilemektedir.” ifadelerini kullandı.
Erişkinlerin aksine çocukluk çağı kanserlerinin gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de yüzde 70-80’in üzerinde tedavi edilebilir durumda olduğunu belirten Aslan, bu tür vakalarda sağ kalım oranının da yüksek olduğuna dikkat çekti.
Aslan, “Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanseri geçirmiş ve yaşamını devam ettirmektedir. Ancak bu iyileşme oranı ne yazık ki kaynakları kısıtlı ülkeler için geçerli değildir. Bu nedenle dünya genelinde her yıl teşhis edilen 160.000 çocuk kanseri olgusunun yaklaşık 90.000’i kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir.” dedi.
Kan Kanserinin (Lösemi) tedavisi hakkında da bilgi veren Dr. Aslan, tedavinin öncelikle genel durumun düzeltilmesine yönelik yöntemler ile başladığını belirterek, “Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanısı alan vakalara belirli aralıklarla verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle uygulanır. Bu tedavi sonucunda yüzdee 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca yüzde 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır. Ayrıca tedavinin ikinci basamağı olarak hasta ve ailelerine hastalık hakkında bilgilendirme yapılarak sosyal ve psikolojik destek ile hastalarda % 85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı belirtilmektedir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)