• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...
MGK`da Ağır Gündem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 Ekim Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına ilk kez başkanlık edecek. Ahmet Davutoğlu da ilk kez Başbakan sıfatıyla MGK’ya katılacak. Milli Güvenlik Kurulu toplantısında çözüm süreci, Irak ve Suriye sınırında yaşanan gelişmeler- IŞİD ile mücadele çerçevesinde atılacak adımlar ve ‘paralel yapı’ ile mücadele konularının ele alınması bekleniyor.

Çözüm sürecinde öncelik, kamu düzeninde
MGK`nın da gündeminde olacak Çözüm süreci konusunda kararlılığını vurgulayan Hükümet süreçte önceliğin kamu düzeninde olacağını açıkladı. Kobani eylemleri, Bingöl’de polislere yönelik saldırının ardından kamu düzeninin tesis edilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu 25 Ekim’de Kayseri’de, Yüksekova’da 3 askerin şehit edilmesi sonrasında yaptığı açıklamada da kamu düzenine işaret etti:

“ Çözüm süreci vahşilere, teröristlere taviz süreci değildir. İmralı’da sekreterya kurulacağına dair hükümetimizin hiçbir ifadesi olmamıştır. Kimseye verilmiş sözümüz de yok. Kamu düzeni sağlanmadan bir talep sözkonusu olamaz”

6-8 Ekim’de Kobani eylemlerinin ardından Meclis’e yargı paketi olarak adlandırılan bir yasal düzenlemeyi gönderen hükümet güvenlik paketini Meclis’e göndermeye hazırlanıyor. Güvenlik paketini Başbakan Davutoğlu 21 Ekim Salı günü AK Parti grup toplantısında açıkladı. Buna göre şiddete dönüşen her eylem suç sayılacak. Maske takarak şiddet amaçlı sokağa çıkanlar potansiyel suçlu muamelesi görecek. Silahla gösteriye katılanlara verilen cezalar artırılacak. Polise 24 saat gözaltı yetkisi verilecek.

Jandarma İçişleri`ne bağlanıyor
MGK`da konuşulması beklenen bir diğer konu da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı güvenlik paketinde de yer alan Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması. Sivil ve asker kanadın bir araya geleceğe MGK toplantısında bu düzenlemenin de gündeme gelmesi bekleniyor. Askeri kanadın jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması konusunda çekinceleri olduğu iddia ediliyor. Milliyet Gazetesi’nden Serpil Çevikcan’ın haberine göre askeri çevreler Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının “Jandarmanın askeri görevlerini layıkıyla yerine getiremeyeceği ve güvenlikte bir zaafiyet meydana geleceği” görüşünde.

`Kırmızı kitap` güncellenecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Erdoğan’ın ve hükümetin ‘pararel yapı’ olarak adlandırdığı Fethullah Gülen Cemaati’ne karşı atılacak adımlar da ele alınacak. Erdoğan 11 Ekim’de Rize’de paralel yapı iddialarının MGK gündemine geleceğini bizzat kendisi açıkladı. Erdoğan “ Onlarla ilgili çok daha farklı bir adımı atacağız. Çünkü bu operasyon öyle lokal değildir, geneldir ve bunun adımını atacağız” dedi. Erdoğan 18 Ekim günü Afganistan dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada kırmızı kitap olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin güncelleneceğini ve paralel yapının ulusal güvenliği tehdit eden unsur olarak bu belgeye gireceğinin işaretini verdi. Erdoğan bunun ne anlama geleceğini ise şöyle ifade etti:

“ Bu neyi getirir. Bu yargının da uluslararası camianın da bu tür olaylara bakışını değiştirir. Önemli bir adımdır bu. Çünkü dostluk, kardeşlik bağlarıyla bağlı olduğunu söyleyen ülkeler bu tür şeylerde eğer o ülkenin gerek Bakanlar Kurulu , gerek MGK gibi önemli bir kurumun almış olduğu kararı veya tavsiyeyi gözardı edemez”

Irak ve Suriye sınırındaki gelişmeler
Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Irak ve Suriye sınırındaki gelişmeler ile Suriye’nin Kobani kentinde IŞİD ile YPG arasındaki çatışmaların da gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye’nin Kobani’ye geçiş için peşmergeye verdiği izin ve ABD’nin Kobani’ye yaptığı tek seferlik havadan silah yardımı da değerlendirilmesi beklenen konular arasında. 27 Ekim Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç IŞİD ile mücadele kapsamında ABD ile varılan eğit- donat konusunda varılan mutabakatla ilgili olarak Türkiye’nin ulusal çıkarları neyi gerektiriyorsa onun yapılacağını belirtti ve Ankara’nın politikasını şu şekilde ifade etti:

“Hadi bakalım, aslansınız, kaplansınız, yürüyün. Hayır böyle bir şeyin içinde değiliz. Kobani konusunda akılla vicdanla hareket ediyoruz. Türkiye’nin görüşmeleri devam ediyor. Türkiye’nin talepleri istekleri var, bunlar karşılanırsa düşünürüz”

Bu haberler de ilginizi çekebilir