• DOLAR 35.433
  • EURO 36.55
  • ALTIN 3054.57
  • ...
SON DAKİKA
Yeni Anayasa İçin Herkesten Görüş Alınacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa için herkesin `Benim de bu işte bir katkım vardır` diyebileceği yöntemi bulmaya çalıştıklarını söyledi. Çiçek, çalışmalara başlanıldığı andan itibaren anayasa değişikliği konusunda Meclis`in web sitesinde açılacak sayfaya görüşlerin gönderilebileceğini ifade etti.

Çiçek, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Hüseyin Ergün`e iade-i ziyarette bulundu. Türkiye`nin gündeminde yeni bir anayasa konusunun olduğunu dile getiren Çiçek, bu kapsamda Meclis`te grubu bulunan partilerden üçer ismin yer alacağı komisyonun birkaç gün içerisinde ilk toplantısını yapacağını belirtti. Bu çalışmalara yardımcı olmak amacıyla Meclis Başkanlığı olarak komisyon üyelerine bazı belge ve dokümanlar göndereceklerini anlatan Çiçek, komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirlemeleri gerektiğini ve bu gündemle ilk toplantıyı yapacaklarını kaydetti.

Anayasanın sadece TBMM`de grubu bulunan siyasi partilerle değil milletle beraber yapılacağını vurgulayan Çiçek, Meclis dışındaki siyasi partiler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları hatta teker teker de vatandaşların katılımının sağlanacağını dile getirdi. "Bir daha uzun süre tartışılmayacak bir anayasayı yapmayı arzu ediyoruz." diyen Çiçek, konunun süreç içinde diğer partilerle de paylaşılması, bu partilerin de sürece aktif olarak katılmaları gerektiğini kaydetti.

Sivil toplum kuruluşları ve TBMM dışındaki siyasi partilerin komisyonda hukuki olarak temsiline yönelik çalışma yapılacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Çiçek, "Hukuki olarak demedim. Türkiye`de şu an 63 siyasi parti var. Bunlardan 27 tanesi seçime girme hakkı elde etmiş, 15 tanesi 12 Haziran seçimlerine katılmış. 63 siyasi partimizin de görüşlerinin bu komisyona yansıması kanaatindeyim. Ayrıca Türkiye`de yüz binin üzerinde `STK` başlığı altında toplayabileceğimiz geniş bir liste var. Ayrıca teknolojinin getirdiği imkanlar var. Bu çalışmalara başladığımız andan itibaren Meclis`in web sitesinde bir sayfa açıyoruz. Buna gruplar halinde de katılınabilir, şahıslar da görüşlerini bildirebilirler. Bunun ötesinde bu teknolojik imkan `Şöyle yapılırsa daha fazla kişiye ulaşılır?` deniyorsa onu da yapmaya hazırız. Komisyon buna ilave teklifler getirebilir. STK`lar teklif getirebilir. Buradaki niyetimiz ve amacımız olabildiğince herkesin bu sürece katkı vermesidir. Meclis`te bir büro oluşturuyoruz. İşin içerisinde uzman arkadaşlarımız var. Bu gelen görüşlerin hepsini alacak, konularına göre tasnif edecek. Böylece herkesin `Benim de bu işte bir katkım vardır` diyebileceği yöntemi bulmaya çalışıyoruz. Eksik kalan hususlar varsa onları da teklif olarak bekliyoruz. İyi niyetle başlıyoruz, inşallah sonu da iyi biter." karşılığını verdi.

Web sayfasının ne zaman açılacağının sorulması üzerine de Çiçek, çalışmaya başlanıldığı zaman faaliyete geçeceğini söyledi. Çiçek, "Perşembe ise ben perşembe diyorum. Ama görüşüyoruz arkadaşlarla, bir ön hazırlık anlamında. Bu, benim bu işi ne kadar aceleyle başlatmak istediğimi gösteriyor. Birkaç gün önce, birkaç gün sonra çok önemli değil." diye konuştu.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Hüseyin Ergün ise Meclis`in ve kamuoyunun anayasa yapım sürecine serbestçe katılmasının önemli olduğunu ifade etti. Hazırlanacak anayasa metninin bir çerçeve metni olması, özlü ve kısa bir anayasa olması gerektiğini dile getiren Ergün, kendi hazırladıkları anayasa çalışmasının 50 maddeden oluştuğunu aktardı. Ergün, "Anayasaya bir ideoloji aranacaksa insan haklarına dayalı, temel hak ve özgürlükleri sağlayan, hukukun üstünlüğünü öngören bir anayasa olmalı. Başka bir ideoloji olmamalı. Anayasada etnisite, inanç ve felsefi görüşlere ayrıca atıf yapılmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Komisyonun çalışma tarzını olabildiğince birlikte belirleme taraftarı olduğunu vurgulayan Çiçek de şahsi görüşü olsa bile bunları beyan etmemeye gayret ettiğini kaydetti. Olabildiğince özgür bir ortamda bunların birlikte tartışılması, konuşulması gerektiğini anlatan Çiçek, şöyle devam etti: "Komisyona bu görüşleriniz tarafınızdan iletilirse uygun olur. Yeni bir anayasa yapmak kolay değil, dolayısıyla biz en az hatayla bu işi götürebilirsek iyi olacak. Herkesten bu konuda komisyon üyelerimizi, siyasi partilerimizi teşvik etmesini, cesaretlendirmesini ve ne yapıp yapıp bu anayasa meselesini artık Türkiye`nin gündeminden düşürmemiz gerektiğini birlikte ortaya koyalım."

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir